Constănțenii primesc cu reticenţă proiectul înfiinţării de locuințe pentru persoanele cu dizabilități în comunele lor

0
529

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța desfășoară mai multe proiecte pentru dezinstituționalizarea beneficiarilor săi și mutarea acestora în locuințe sociale, ce vor fi construite în mai multe comune din județ. Nu toți constănțenii sunt însă fericiți de acest proces, de noii lor vecini din comunele în care locuiesc.

România și-a asumat reducerea capacităților centrelor centrelor de plasament și a celor de recuperare, îngrijire și asistență pentru persoanele adulte, inclusiv pentru cele cu dizabilități, în acest moment desfășurându-se un întreg proces de dezinstituționalizare la nivelul întregii țări. Există un angajament politic în vederea tranziției de la îngrijirea instituțională către cea din cadrul comunității, pentru toate grupele de beneficiari ai direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

Pentru acest proces au fost alocate fonduri europene, necesre pentru crearea unei noi infrastructuri dedicate orfanilor și persoanelor cu dizabilități, adică pentru construirea de locuințe protejate și centre de zi pentru acestea. Însă, deschiderea lor în diverse comunități presupun și schimbări la nivelul acestora, atât la nivel mental, cât și de interacțiune cu noii locuitori, astfel că au fost alocate fonduri europene inclusiv pentru proiecte ce implică activități de conștientizare a ceea ce înseamnă acest program național de restructurare, pentru promovarea integrării sociale a persoanelor cu dizabilități, pentru un transfer mai ușor, acceptarea acestora și adaptarea lor și a comunității la noile condiții.

Un astfel de proiect se desfășoară la nivelul Direcția Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, „Dizabilitatea nu este o barieră“, obiectivul său general fiind creşterea calității vieții pentru 150 de persoane adulte cu dizabilități aflate în instituții de tip rezidențial de mare capacitate, prin oferirea de servicii alternative de tip locuințe protejate, coroborate cu servicii sociale de tip centru de zi. Reprezentanții D.G.A.S.P.C. doresc crearea unui mediu propice de îngrijire și asistență, cât mai apropiat de cel de tip familial care, în funcție de nevoile fiecărui beneficiar, să îi permită acestuia să dobândeasca un nivel corespunzător de independență, pentru o mai bună integrare familială, școlară, socială și profesională. Proiectul include, însă, și conștientizarea comunităților cu privire la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități.

„Proiectul face parte dintr-o strategie la nivel național de dezinstituționalizare. Persoanele cu dizabilități trebuie integrate în comunități. Persoanele cu dizabilități au nevoie de noi toți, pentru că ele încă sunt stigmatizate și au nevoie de integrare socio-comunitară. Pentru a facilita și pentru a se trece mult mai ușor peste acest proces de transfer al persoanelor cu dizabilități către servicii alternative, peste acest proces de integrare a persoanelor cu dizabilități în diferite comunități (în care acestea vor locui), pentru un transfer mai ușor, acceptarea acestora și adaptarea lor și a comunității la această schimbare, vom demara o caravană în 35 de unități administrativ-teritoriale din județul Constanța“, au declarat reprezentanții D.G.A.S.P.C.

De săptămâna viitoare, caravana va pleca în județul Constanța, în localități alese în funcție de locațiile viitoarelor locuințe protejate în care persoanele cu dizabilități vor locui, pentru a explica cetățenilor ce înseamnă acest proces de dezinstituționalizare, această trecere de la centre de mare capacitate la servicii alternative, ce înseamnă existența unui centru de zi dedicat persoanelor cu dizabilități în localitate, ce servicii oferă acesta și pentru măsurarea impactului, la nivel de comunitate, al centrelor de zi și al locuințelor protejate. Vor fi 72 de întâlniri în 31 de luni, în fiecare comunitate două întâlniri, una cu reprezentanții autorității locale și alta cu membrii comunității.

„Vom derula caravane de conștientizare a comunităților locale unde vor avea loc și se vor dezvolta servicii alternative de tip locuințe protejate și centre de zi, conștientizare care înseamnă, pe de o parte, aducerea la cunoștință a ceea ce înseamnă aceste servicii, iar pe de altă parte, atenuarea impactului la această trecere în cadrul comunităților.

În primul rând, impact izvorât din numărul de persoane care vin din centre de plasament, unde beneficiază de servicii de specialitate, în locuințele protejate care sunt în comunitate, din care fac parte oameni care au așteptări de la aceste persoane și care cu siguranță vor avea un punct de vedere sperăm noi nu deficitar, nu negativist în ceea ce privește integrarea acestor persoane.

Acest proiect face parte dintr-un demers al României. Prin Acordul de parteneriat 2014 – 2020, ne-am luat ca angajament reducerea capacităților centrelor de plasament, iar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69 s-a demarat acest proces care constă în două linii de finanțare: una în cadrul programelor de interes național, prin care se asigură parte de infrastructură (pe Programul Operațional Regional – n.r.), iar Programul Operațional Capital Uman vine să asigure servicii în cadrul acestor centre de zi și locuințe protejate nou-înființate“, ne-a declarat Marin Ristea, șef Birou Monitorizare, Statistică, Strategii – Programe – Proiecte din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Primarii nu au fost prea dornici să se înființeze locuințe pentru persoanele cu dizabilități în comunele lor

Din păcate, mai mulți reprezentanți ai administrațiilor locale din județul Constanța nu au vrut să participe la proiectele D.G.A.S.P.C. de dezinstituționalizare a orfanilor și a persoanelor cu dizabilități, teamându-se de reacția comunităților pe care le reprezintă și unde acestea vor fi mutate.

„Având în vedere discuțiile preliminare cu autoritățile locale atunci când am obținut aceste terenuri și clădiri în care vor funcționa aceste centre de zi, pot spune că nu toți primarii sunt receptivi.

Noi tocmai de aceea facem aceste întâlniri, ne ducem, vorbim cu oamenii, le explicăm ce se întâmplă, cu autoritățile locale, cu persoanele cu putere de decizie, pentru a crea această comuniune între cei din comunitate și cei din centre“, ne-a explicat Marin Ristea.

Tocmai de aceea centrele de zi vor beneficia și de foișoare, pentru a facilita și accesul persoanelor din comunitate, pentru socializarea cu persoanele cu dizabilități și integrarea acestora în comunitate.

Acest proces de dezinstituționalizare are și un mare impact asupra persoanelor cu dizabilități care pleacă din centre în locuințe protejate. Unele vor, însă, să participe la viața comunității, să fie mai active, să se îngrijească singure.

„O parte dintre ei sunt încântați, pentru că vor să părăsească acest sistem centralizat, alții, care sunt mai în vârstă și care sunt mai de mult în sistem, privesc cu oarecare reticență, schimbarea este o mare problemă la orice om, dar la o persoană cu dizabilități. Rolul specialiștilor din cadrul proiectului, asistentul social, psiholog, consilier vocațional, este de a facilita și de a ușura acest proces, tocmai în vederea unei tranziții ușoare. Suntem siguri că nu vor fi toți încântați, dar cu siguranță acest lucru se va rezolva“, susține Marin Ristea.

De exemplu, una dintre persoanele cu dizabilități încântate să nu mai locuiască în centre este o tânără de 34 de ani, cu handicap dobândit, care a ajuns într-un centru în 2017, deoarece tatăl său a murit, iar mama a fost depistată cu afecțiuni oncologice. Din fericire, cu ajutorul personalului specializat din centru, și-a recăpătat funcțiile motorii și este pregătită să meargă într-o locuință protejată. Este absolventă de studii superioare în domeniul Managementul turismului, vrea să își găsească un loc de muncă, să se reintegreze în societate și să își întemeieze o familie.

Locuințele protejate și centrele de zi vor fi construite în comuna Chirnogeni (pentru 48 de persoane cu dizabilități), Negru Vodă (24 de persoane), Nicolae Bălcescu (36 de persoane), Băneasa (48 de persoane) și Topraisar (48 de persoane). În județul Constanța există cinci centre pentru persoanele cu dizabilități, în care locuiesc mai bine de 100 de persoane în fiecare, și în care trebuie să rămână doar 50 de persoane în fiecare centru.

Reprezentanții D.G.A.S.P.C. speră că la anul vor fi finalizate cele din comunele Chirnogeni și din Nicolae Bălcescu.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.