VIDEO Interviu cu doctorul Laurențiu Leica, salvatorul de animale. Una dintre cele mai grele intervenţii chirurgicale a fost la inima unui pechinez

0
520

Atunci când alegi meseria de medic, te încarci cu poveștile pacienților, iar buchetul de amintiri și momente spectaculoase este cel cu care te mulțumește pe tine însuți.

Dr. veterinar Laurențiu Leica este fondatorul primului Spital veterinar din orașul de la malul Mării Negre; din iubirea pentru pacienţii săi, necuvântătoarele, a deschis un spital complex, cu aparatură modernă.

Reporterii Focus Press au mers “acasă” la dr. veterinar Leica, pentru a discuta despre activitatea din unitatea spitalicească.

Spitalul Vetzone din Constanța are program de funcționare permanent, non-stop și se adresează tuturor iubitorilor și stăpânilor de animale, iar ceea ce este interesant: se asigură gardă de noapte cu un număr mare de medici și asistenți.

”Unitatea vine cu un pachet de servicii medicale de la analize de sânge care se pot face pe lor, iar acest lucru ne ajută în urgențe mai ales pe timp de noapte, inclusiv cu radiologie, în cazul unor traumatisme sau accidente, intervenții chirurgicale dacă este cazul, atât țesuturi moi, și aici mă refer la ortopedia, cu ecografie etc.”, a spus dr. veterinar Leica.

Cu puțin timp înainte ca reporterii Focus Press să pășească pragul spitalului veterinar, medicul se afla într-o operație, fiind vorba despre cățelușă, în vârstă de 10 ani, ce suferea de o tumoare destul de mare în zona cozii, iar din fericire, această intervenție s-a încheiat cu succes.

Medicul Leica a declarat că a ales medicina veterinară, și nu cea umană, fiind un iubitor de animale de mic copil, fiind specializat pe oftalmologie și chirurgia țesuturilor moi.

În unitatea spitalicească veterinară, medicii au tratat de-a lungul timpului tot felul de animale, păsări sălbatice și chiar și reptile, sau arici, o diversitate despre care doctorul Leica a amintit cu drag.

Dar, care sunt urgențele cu care stăpânii animalelor se prezintă? Doctorul Laurențiu Leica ne-a mărturisit că cezarienele: ”De obicei travaliul la pisicuțe și cățelușe se instalează noaptea, iar proprietarul este speriat, nu știe ce se întâmplă, astfel cezarienele devin aici o rutină, mai ales pe timp de noapte”.

Despre unul dintre cele mai dificile intervenții chirurgicale, dr. Leica a relatat că a fost vorba de un cățeluș, pe care stăpânii l-au adus tocmai de la Mahmudia, județul Tulcea: ”A fost vorba de un pechinez care a venit cu dirofilarioză, este un vierme al inimii care ajunge la dimensiuni foarte mari, poate ajunge la 15-20 cm, este un parazit transmis de țânțari, care în primă fază se poate trata medicamentos. În cazul în care inimioara este plină de acești viermi, pentru că el migrează în timp, într-un an, doi ani de zile, se ajunge la insuficiență cardiacă și animalul face lichid ascitic, nu poate inimioara să mai bată cum trebuie și este nevoie de o intervenție pe jugulara dreaptă, sub anestezia câinelui (…) Este vorba de o intervenție grea, este nevoie de mai mulți medici care să asiste în sala de operații. Cățelușul este bine, iar pentru noi este spectaculos pentru că nu mai făcusem această intervenție niciodată, dar totul s-a terminat cu bine”.

Dr. veterinar Laurențiu Leica ne-a mai dezvăluit că cele mai aglomerate perioade sunt cele din sezoanele primăvară și vară, când iubitorii de animale acordă mult mai multă atenție patrupedelor de companie, fiind vorba de tuns, vaccinat, iar despre vaccinarea obligatorie a amintit că este foarte importantă și trebuie ținut cont de mai multe aspecte, fiind diferit la cățel și la pisică.

Mai multe detalii în materialul video pe care vă invităm să îl urmăriți cu atenție!

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.