Tensiunile în comunitatea tătară se accentuează: candidatura lui Varol Amet a fost contestată din nou

3
2328

Judecătorii de la Tribunalul Constanța – Secția I Civilă au respins  contestația formulată de Asociația Uniunea Democrată Tătară, îndreptată împotriva candidaturii lui Varol Amet, candidat din partea Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România (UDTTMR), înregistrată pe 24 octombrie, dar, între timp, au apărut alte două contestații care amenință reprezentarea comunității tătare în Parlament.

Tensiunile dintre cele două uniuni ale tătarilor au început mai demult, însă la începutul acestei luni, reprezentanții UDTTMR au anunțat că riscă să rămână fără reprezentant în Parlamentul României, întrucât candidatura lui Varol Amet a fost contestată în instanță de către reprezentanți celeilalte formațiuni, respectiv Uniunea Democrată Tătară.

De precizat că, așa cum au anunțat cei de la UDTTMR, inițial au fost depuse mai multe contestații, care au fost respinse în instanță, după care a fost depusă o altă contestație, cea asupra căreia judecătorii s-au pronunțat luni, 26 octombrie. Și de această dată, judecătorii au respins acțiunea. Însă reclamanții, Uniunea Democrată Tătară, au 48 de ore la dispoziție să depună apel împotriva hotărârii dată pe fond.

Însă, până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești, iată că, între timp, alte două contestații au fost înregistrate, existând riscul ca, în cazul în care judecătorii I-ar da ”undă verde”, așa cum precizam, reprezentanții acestei etnii nu vor mai fi reprezentați în Parlamentul României.

Contactat telefonic, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep ne-a declarat că speră totuși într-o soluție favorabilă din partea instanței, astfel încât să nu fie periclitată candidatura lui Varol Amet.

Nu este un conflict simplu al unor persoane. Îmi pare sincer rău de faptul că acești oameni (contestatorii –n.r.) nu înțeleg faptul că aceste contestații ale lor nu servesc comunității tătare. Dacă s-ar admite vreuna dintre ele și vreau să subliniez că am foarte mare încredere în justiția constănțeană, dar, prin absurd, dacă ar trece vreuna dintre aceste contestații, am rămâne fără deputat și, implicit, fără finanțare, lucru care ar afecta toată comunitatea. Acești contestatari, în acești patru ani, își puteau face și ei o organizație, să-și propună un candidat, să strângă semnături. Interesele sunt mult mai profunde, sunt motive și cu rădăcini externe, este o bătălie uriașă pe controlul asupra comunității tătare musulmane din Dobrogea. Ceea ce vreau să vă asigur este faptul că Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a fost întrotdeauna loială statului și poporului român ”, ne-a declarat Gelil Eserghep, liderul UDTTMR.

De precizat că, în încercarea de a lua legătura cu reprezentanții Uniunii Democrate Tătare, cei care au contestat candidatura reprezentantului UDTTMR, aceștia nu au putut fi contactați pentru a obține un punct de vedere.

Daniel ALBU

3 COMENTARII

  1. De ce nu luati declaratii de la contestarii adevarati, care au avut castig de cauza. Gelil nu este presedinte conform hoatararilor judecatoresti, adica este un penal. Si el si Varol sunt contestati pentru ca se impun nedemocratic, ilegal ca reprezentanti ai tatarilor. Din pacate asta nu e jurnalism. Incercati pe google sa vedeti cine e Gelil si cine e Varol.

    • Dacă veti citi mai cu atentie articolul veti constata, în ultimul paragraf, ca s-a incercat contactarea telefonică a contestatarilor, pentru un punct de vedere, însă nu s-a putut. Numărul de telefon pus pe pagina de Facebook a Uniunii Democrate Tătare este pus la mișto.

  2. Mai lăsați și reprezentanți ai generației tinere. Îmi pare rău, când văd oameni care au impresia ca s-au născut la conducere și daca ii intrebi de tinerețe, le-a mâncat greierii tălpile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.