Constănțenii se pot angaja asistenți personali profesioniști pentru persoane cu dizabilități

1
1068
sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța

În contextul dezinstituționalizării asumate de România, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța angajează asistenți personali profesioniști, persoane care vor să preia la domiciliul lor persoane cu handicap grav sau accentuat și să le asigure îngrijire și protecție. Însă, constănțenii nu își doresc acest lucru, nefiind depusă până acum nicio cerere de atestare.

România și-a asumat reducerea capacităților centrelor centrelor de plasament și a celor de recuperare, îngrijire și asistență pentru persoanele adulte, inclusiv pentru cele cu dizabilități, în acest moment desfășurându-se un întreg proces de dezinstituționalizare la nivelul întregii țări. Există un angajament politic în vederea tranziției de la îngrijirea instituțională către cea din cadrul comunității, pentru toate grupele de beneficiari ai direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

Pentru realizarea acestui proces, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța angajează asistenți personali profesioniști, persoane care vor să preia la domiciliul lor persoane cu handicap grav sau accentuat și să le asigure îngrijire și protecție. Conform legii, acesta este un serviciu social acordat pentru prevenirea instituţionalizarii, respectiv în vederea dezinstituţionalizării. Dar pot beneficia de asistent personal profesionist doar persoanele adulte cu handicap grav (gradul I – deficienţă gravă) sau accentuat (gradul II – deficiență accentuată).

Asistentul personal profesionist este persoana fizică atestată care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, îngrijirea şi protecția adultului cu handicap grav sau accentuat, pe baza nevoilor individuale ale acestuia. El primește, pentru fiecare adult cu handicap de care are grijă, o alocaţie lunară de îngrijire, reprezentând cheltuieli lunare de locuit, hrană şi echipament. 

Constănțenii care doresc să devină asistenți personali profesioniști trebuie să adreseze o cerere de atestare către D.G.A.S.P.C. Constanţa, în care să menţioneze numărul de persoane cu dizabilități pentru care consideră că pot asigura simultan condiţii optime, disponibilitatea de a îngriji persoane adulte cu handicap infectate HIV sau bolnave SIDA, precum şi motivaţia pentru care doresc să devină asistenți personali profesioniști. „Evaluarea îndeplinirii condiţiilor necesare pentru atestare este realizată în termen de 15 zile de la înregistrarea cererii, în urma unor interviuri, vizite la domiciliu, interviuri luate persoanelor cu care locuieşte și a altor investigaţii suplimentare considerate necesare, după caz“, ne-a declarat Oana Manoilă, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Pentru fiecare adult cu dizabilități pentru care Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Constanța este de acord cu măsura de protecţie la asistentul personal profesionist, Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap din cadrul D.G.A.S.P.C. Constanța inițiază procesul de potrivire dintre adultul cu dizabilități şi asistentul personal profesionist. Persoana cu handicap va fi consultată permanent şi va beneficia de sprijin şi asistenţă specifică pentru a participa activ la punerea în aplicare a măsurii de protecţie la asistentul personal profesionist.

Apoi, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța va desemna un responsabil de caz pentru fiecare adult cu handicap grav sau accentuat pentru care s-a dispus măsura de protecţie la asistentul personal profesionist, iar el va organiza, cel puțin trimestrial, vizite şi întâlniri tematice cu aceștia.

O veste bună pentru asistenții maternali care nu vor să se despartă de copiii cu dizabilități pe care îi au în îngrijire, după ce aceștia au îndeplinit vârsta de 18 ani, este că aceștia poate opta să devină asistenți personali profesioniști pentru minorul devenit major, cu cel puțin 30 de zile înainte de încetarea măsurii de protecţie specială. Însă, în termen de cel mult șase luni, asistentul maternal trebuie să urmeze cursurile de calificare sau  procesul de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale ca asistent personal profesionist.

„Constănțenii interesați să devină asistenți personali profesioniști pot depune o cerere la sediul D.G.A.S.P.C. Constanța sau pe e-mail, la office@dgaspc-ct.ro. Relații suplimentare puteți afla și la numărul de telefon 0241/480.870 – Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul direcției“, a concluzionat Oana Manoilă.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.