Consultarea publică a Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din Constanța, nulă de drept!?

0
579

Primăria Constanța a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din municipiu. Problema este că acesta prevede ca orașul să fie împărțit în două zone de taxare, dar anexa în care sunt acestea sunt definite nu există încă, astfel că nu este nici publicată. În acest caz, cum este această consultare validă, dacă locuitorii nu știu ce recomandări sau observații să trimită de vreme ce nu cunosc care vor fi cele două zone de taxare??

Administrația locală a publicat spre consultare publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul Constanța. Conform prevederilor art. 7 al Legii nr. 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică, până la data de 15.02.2021 constănțenii pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare în legătură cu acest regulament. Ele pot fi trimise în scris prin poștă, la sediul din Str. Ștefan Mihaileanu nr. 10, sau prin e-mail, la adresa parcari@primaria-constanta.ro. Materialele transmise trebuie să poarte mențiunea: „Recomandare la proiectul privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul Constanța“.

Două zone de taxare și licitație pentru locurile din fața blocului!

Prin noul regulament, Primăria propune instituirea a două zone de taxare în municipiu. În Zona 1 se va putea parca maximum două ore, cu plata tarifului de parcare, fără posibilitatea prelungirii timpului de parcare. Plata se va face la parcometre ori la personalul desemnat de administratorul parcării sau prin SMS.

În Zona 2, pentru ocuparea locurilor de parcare publică cu plată, trebuie achitată taxa de parcare curentă, pe baza unei viniete. Astfel, taxa se plătește anticipat. Vinieta anuală sau cu durată limitată se va putea achiziționa de la Serviciul Public de Taxe și Impozite, stații PECO, de la Poștă sau prin intermediul unei aplicații informatice. Iar rezervarea locurilor de parcare pe bază de abonament anual este valabilă de luni până vineri, între orele 15.00 și 08.00, iar sâmbătă și duminică, tot timpul. Ce se întâmplă între orele 08.00 și 15.00, în timpul săptămânii, încă nu am reușit să aflăm de la reprezentanții Primăriei Constanța.

În parcarile de reședință (amenajate la mai puțin de 30m de blocurile de locuințe), se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament, în baza cererilor primite, iar dacă acesta este mai mare decât cel al locurilor de parcare, se va organiza licitație! Prețul de pornire al acesteia va fi egal cu cuantumul taxei anuale, iar pasul de licitație va fi de 10 lei. Locul se atribuie persoanei care a oferit suma cea mai mare. Sumele obținute în plus față de cuantumul taxei anuale de parcare vor fi acordate asociațiilor de proprietari pentru întreținerea spațiilor verzi ce deservesc comunitatea locală.

Taxele de parcare pentru ambele zone se vor stabili printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Ocuparea unui loc de parcare fără plata taxei, în zona 1 sau 2, constituie contravenție și se va sancționa cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Fondurile obținute din exploatarea parcărilor vor fi evidențiate distinct în bugetul local și vor fi folosite exclusiv pentru amenajarea și modernizarea unor noi spații de parcare și pentru investiții privind modernizarea celor existente, ni se promite în regulament.

Să se împartă, dar să știm și noi cum!

Culmea, Primăria Constanța nu a publicat, odată cu regulamentul, anexa în care sunt prezentate care vor fi Zonele 1 și 2, în care vom plăti diferite taxe de parcare. Căci da, putem să plătim o taxă anuală de parcare pentru un loc în Zona 2 și încă o taxă atunci când vrem să parcăm în Zona 1 (despre aceasta, într-un material viitor).

Problema este că nici nu se știe când vom afla care sunt cele două zone de taxare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Municipalității, Ionela Bărboi, documentul încă este în lucru, încă nu s-a stabilit clar care sunt cele două zone, cum va fi împărțit municipiul, de la ce stradă la ce stradă etc.

Păi în acest caz, dacă nu ni se oferă toate informațiile necesare, de ce a mai fost lansat în consultare publică acest regulament? Care este scopul? Să fie aprobat cât mai repede, ca să fie încasate cât mai multe taxe pentru bugetul local, sau să știm clar ce își propune Primăria cu privire la parcările din municipiu, ca să putem transmite propuneri și recomandări cu privire la intențiile anunțate ale administrației locale?

Ce sugestii am putea să avem dacă nu știm de unde până unde se întinde Zona 1 și de unde până unde Zona 2? Nu e normal să cunoaștem acest lucru, mai ales că trebuie să plătim taxe diferite pentru a putea parca în acestea? Nu este firesc să ne fie prezentate toate datele cu privire la regulament ca să putem dezbate? Păi ce facem, ni se propune o formă fără fond și noi ar trebui să o și luăm în considerare și să mai și discutăm despre ea?

Fară această anexă care specifică în cel mai clar mod cu putință care sunt zonele propuse de administrația locală pentru taxe diferite de parcare, consultarea e nulă de drept. Pentru că nu avem ce propune, mai ales că această împărțire a orașului este foarte importantă. Așa că nu ne-ar mira dacă și acest Regulament de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din municipiu va fi atacat în instanță de către o asociație, după aprobare, deoarece consultarea publică este făcută pe genunchi, fără respectarea legii și a normelor de respect față de cetățeni.

Culmea, în Raportul de specialitate emis de Biroul Siguranța Circulației Urbane și Parcări se menționează că este „impetuos necesar“ să fie introduse reguli clare referitoare la utilizarea, taxarea și stabilirea spațiilor ce au destinația de parcare. Păi unde este această claritate? Deocamdată doar putem să bănuim sau să ne închipuim în ce zonă vom plăti o taxă și în ce zonă alta!

M.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.