Contabilă de la Penitenciarul Poarta Albă, sancționată de șefi pentru că nu și-a asumat o gaură în buget lăsată “moștenire”

7
39701
Penitenciarul Poarta Albă

O angajată a Penitenciarului Poarta Albă a câștigat procesul cu conducerea instituției care a sancționat-o, în 2020, pentru unele nereguli constatate de Curtea de Conturi. Neregulile nu erau ale ei, dar șefii ierarhici i le-au pus ”în cârcă” și au umilit-o în ultimul hal atunci când a refuzat să semneze ”de primire”. Ulterior s-a adresat instanței și a câștigat.

F. Mănuc este agent de poliție penitenciară în cadrul Penitenciarului Poarta Albă din 2020. Ea este angajată ca agent administrativ-contabil în compartimentul de specialitate al unității. Ea a fost cercetată disciplinar în mod abuziv și sancționată în aceeași manieră, potrivit concluziilor instanței de judecată.

În fapt, reclamanta a arătat că în data de 27.05.2020, angajații din sectorul financiar-contabilitate, împreună cu directorul adjunct economico-administrativ, s-au întrunit în biroul acestuia în vederea prezentării reorganizării sectorului, deoarece începând cu 29.05.2020, ea urma să exercite viza de control financiar preventiv propriu, iar atribuțiile sale trebuiau preluate de un alt agent.

În acest context s-a stabilit că, începând cu 02.06.2020, să facă acest schimb de atribuții necesar din cauza constatării unor nereguli. Ea a refuzat să semneze o fișă a postului care i-a fost înmânată, dar care semăna mai mult a ciornă, nesemnată și fără număr de înregistrare. Însă reclamanta a cerut remedierea unor probleme nerezolvate, înainte de a-și asuma aceste atribuții cu toată răspunderea aferentă, mai ales că era vorba despre lipsa a peste 80.000 de lei, în urma unui control al Curțiid e Conturi.

Singura solicitare a reclamantei a fost ca în procesul verbal de predare primire a gestiunii să se menționeze suma lipsă de peste 80.000 de lei, pentru care aceasta nu dorea să fie făcută responsabilă.

Pentru că a refuzat să semneze o fișă a postului cu atribuții neclare, mai ales că nu au fost remediate acele probleme menționate de ea, a devenit ținta atacurilor și a ironiilor șefilor ierarhici.

Hărțuită de șefi

A fost hărțuită de către contabilul șef cu tot felul de ordine haotice. Conducerea instituției a manifestat un comportament agresiv favorizând-o în mod nejustificat pe … și tratând cu superficialitate faptul că lipseau peste 80.000 lei din gestiune, astfel încât reclamanta devenise problema unității și nu persoana care greșise. În data de 11.06.2020 reclamanta a primit un mail în care i se comunică faptul că începând din aceea zi va trebui să facă câte un raport de activitate zilnică. (aceasta era o situația neobișnuită deoarece nici un coleg din financiar nu făcea lucrul acesta și nu a făcut niciodată – n.r.). Fișa postului pe care o îndeplinea era pe stocuri, activitatea fiind cea pe stocuri. La data de 16.06.2020 i-a fost restricționat accesul in programul de contabilitate, fără să fie anunțată in prealabil (…)

Ulterior în data de 16.06.2020, a primit e-mail după ce a depus adresa, prin care i se ordona sa predea gestiunea stocurilor si ulterior activitatea s-a va consta în arhivarea documentelor unității, deși acest lucru nu era prevăzut în fișa postului. Timp de doua săptămâni reclamanta a arhivat documente, după 3 ani de activitate in financiar – fiind umilită, întrucât aceasta are o pregătire superioară, având studii universitare economice și de masterat .A fost amenințată de către directorul unității  că o bagă în parchet deoarece este stare de urgență și este obligată să preia noile atribuții”, se arată în documentele prezente la dosarul aflat pe rolul instanței.

Tot din documentația prezentă în dosar reiese că în perioada mai – iulie 2020 s-a realizat un control al Curții de Conturi, ce a avut ca obiective situația contului CEC deținuți, respectiv a vizat și activitatea desfășurată în casierie. Cu această ocazie s-au constatat erori la înregistrarea filelor CEC, documente nesemnate, plăți făcute către deținuți de 2 ori, ce au condus la erori de peste 88.000 lei.

 În concluzie, potrivit judecătorilor, greșelile din contul CEC deținuți au generat un șir nesfârșit de erori. În acest context, așa cum reiese din dosar, reclamanta a refuzat să preia postul de la CEC deținuți fără a se face corelația analitică și fără a se menționa expres situația lipsurilor din gestiune, ceea ce ar fi creat expunerea la ulterioare cercetări.

Astfel reclamanta a fost cercetată în mod abuziv și sancționată pentru că a refuzat să devină complice la lipsurile din gestiune, pentru că a refuzat să minimalizeze situația existentă, și pentru că a solicitat transparență totală, și corectitudine. Șirul nesfârșit de abuzuri ale contabilului șef au fost cele care au condus la situația creată la nivelul compartimentului financiar contabil, iar piedicile puse în mod permanent au avut ca scop intimidarea agresivă a reclamantei pentru a se conforma intențiilor ilegale ale acestuia.

De precizat că femeia a fost convocată pentru cercetare disciplinară, la solicitarea directorului economic, ca urmare a acuzațiilor aduse de acesta și, în cele din urmă, sancționată cu diminuarea salariului cu 5 la sută pe o perioadă de o lună, asta deși, în ierarhia sancțiunilor, prima sancțiune ar trebui să fie mustrarea scrisă, mai ales că angajata nu mai avusese nicio abatere.

A cerut daune morale

Instanța a demontat toate contraargumentele aduse de reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă împotriva angajatei sancționate, iar în cele din urmă, sancțiunea a fost anulată, iar reclamantanta a fost îndreptățită să primească despăgubiri morale în cuantum de 20.000 lei.

Cu privire la aceste despăgubiri, reclamanta arată că a fost supusă unor presiuni inimaginabile, timp de 4 luni. A fost amenințată cu plângeri penale de către directorul unității,  a fost umilită în mod nejustificat și pentru a o determina să accepte postul pe CEC deținuți, i-a fost blocată întreaga activitate pe care o desfășura pe stocuri. Chiar și când a acceptat să preia postul de la CEC deținuți activitatea acesteia fost sabotată la modul cel mai penibil întrucât nu i s-a făcut instructaj, nu i s-au predat conturi de transfer, fiind provocată să comită greșeli.

Instructajul i s-a făcut la cererea acesteia după trecerea unei perioade de timp deși trebuia să i se facă înainte de preluarea postului! I s-a inițiat un nou dosar de cercetare disciplinară la sesizarea aceluiași director economic, pentru erori comise ca urmare a lipsei instructajului.

Mai mult decât atât, reclamanta a fost respinsă la un concurs pentru ocuparea unei funcții de ofițer economist în cadrul unității, din cauză că era sub efectul unei sancțiuni disciplinare.

Hotărâre definitivă

În fine, toate aceste detalii au fost menționate în dosarul din instanță, iar judecătorii au pronunțat verdictul final luni, 23 ianuarie a.c., în favoarea reclamantei:

Decizie: Admite recursul formulat de recurenta-reclamantă Mănuc Florentina în contradictoriu cu intimatul-pârât Penitenciarul Poarta Albă. Casează în parte sentința civilă recurată și, rejudecând: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Mănuc Florentina, în contradictoriu cu pârâtul PPenitenciarul Poarta Albă. Anulează decizia nr. 403 din 21.09.2020 întocmită de Directorul Penintenciarului Constanța Poarta Albă prin care s-a dispus sancționarea disciplinară reclamantei Mănuc Florentina cu diminuarea drepturilor salariale pentru funcția îndeplinită cu 5% pe o perioadă de 1 lună. Menține în rest celelalte dispoziții ale sentinței civile atacate. Obligă intimatul-pârât să plătească recurentei-reclamante cheltuieli de judecată în cuantum total de 4.800 lei reprezentând onorariu de avocat aferent solu?ionării fondului ?i recursului. Definitivă”.

Precizăm că toate informațiile prezentate mai sus sunt obținute din susre oficiale (CSM).

Daniel ALBU

7 COMENTARII

  1. “Timp de doua săptămâni reclamanta a arhivat documente, după 3 ani de activitate in financiar – fiind umilită, întrucât aceasta are o pregătire superioară, având studii universitare economice și de masterat .” Nu s a angajat cu studii superiore. La angajare i s a cerut diploma de Bacalaureat ca și celorlalți “umiliți” de agenți. In alta ordine de idei felicitări pentru victoria obținută în instanță.

  2. Nimic nu s a schimbat la pa de zece ani de când m am pensionat …tot așa șefii își împart primele între ei și acoliții lor tot asa se plătesc orele doar celor care plătesc mai departe tot așa unii muncesc de le crapă ficatul iar acoliții (poarta șefi schimb…) primesc prime ? Sint curios ce se mai baga pe poarta si ce se mai scoate ….cit mai merge o oală de inox … puștanii au învățat din mers de la hiene …. urîtă camarilă

  3. cunosc foarte bine hartuirile angajatilor de la acest penitenciar! Acolo au fost ofiteri care s-au sinucis din cauza hartuIrilor( LUNGU). Comisarul sef VOINEA SORIN a scapat de sinucidere datorita sindicatului SINPEN 2006, ca nu mai rezista mult nici el. MATE MIHAI! un nenorocit Sunt multi bani bani acolo furati. felicitari doamnei!

    • Datorita d-nului Virgil Cirstea, președintele sindicatului Sinpen 2016 Constanta am reusit sa imi castig dreptatea. Nu a fost un drum usor, dar alta solutie nu am vazut. Din octombrie 2020 sunt unul dintre cei doi vicepreședinti ai acestui sindicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.