Controale şi sancţiuni „la normă”. Reprezentantul clubului Nuba din Mamaia: „Mi-au spus că TREBUIE să îmi dea amendă, chiar dacă nu găsiseră nimic. Culmea tupeului a fost amenda pentru fumat!”

0
11358
Plaja Nuba - Foto: Facebook/Nuba Beach Club

Agenţii economici de pe litoral sunt înnebuniţi de numărul mare de controale: Poliţie, jandarmi, ITM, OPC, DSV etc. Toate instituţiile statului au misiunea ca la fiecare sfârşit de săptămână să „perie” litoralul. Scopul raziilor este legat de pandemia de coronavirus – statul vrea să se asigure că se păstrează distanţarea şi că se respectă măsurile adoptate în ultima perioadă, aşa încât să fie limitată răspândirea virusului. Numai că, atunci când vine vorba de amenzi, peste 90% dintre ele nu au nici o legătură cu măsurile legate de noul coronavirus. Există suspiciunea (rezonabilă, am adăuga) că reglementările care fac referire la COVID sunt „subţiri”, iar eventualele procese ar anula, pe capete, amenzile. În orice caz, şi sancţiunile aplicate pentru diverse alte motive au ajuns pe rolul instanţelor, agenţii economici declarându-se nemulţumiţi. Ei susţin că, după ce că au un sezon prost, statul, în loc să le ofere o mână de ajutor, îi îngroapă.

De la începutul sezonului estival (debut făcut mai târziu decât în alţi ani), cluburile de pe litoral au fost controlate în fiecare week-end. Unul dintre cei care a apărut permanent în „lumina reflectoarelor”, pentru că a fost amendat cu repetiţie, este clubul Nuba. Alături de Nuba, şi Breeze, care are acelaşi reprezentant, pe Alin Negulescu, care a declarat, pentru Focus Press: „Am controale în fiecare week-end, câte 2-3 pe zi. Primul control de când am deschis a fost de la ITM, DSV, OPC, Poliţia Mamaia, Poliţia Economică, jandarmi. Au venit pe control tematic”. Alin Negulescu susţine că anumite amenzi sunt aberante şi că sunt aplicate doar pentru că ar exista o normă de amenzi! „La primul control, cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară au spus că trebuie să îmi dea o amendă de 2000 de lei. Trebuie! Nu găsiseră nimic în neregulă, aşa că am întrebat de ce să îmi dea amendă. Au spus că trebuie să dea o amendă, că dacă nu, mai fac verificări şi sigur găsesc ceva. Au stat la verificări de la ora 23.00 la 03.00. Ok, am luat amenda de 2000 de lei. A doua zi, am venit şi am deschis la ora 11.00, când m-am pomenit că vin şi mă anunţă că locaţia e închisă, că activitatea e suspendată. Cum să fie suspendată? – am întrebat eu. Şi mi-au spus că la controlul de cu o seară înainte au dispus asta… De la o amendă pentru că „trebuie”, au scris pe hârtii suspendare. În fine. Am remediat ce măsuri mi-au dat, au venit să verifice, am redeschis. Următorul control a fost de la Poliţie, pe partea de ordine. Mi-au spus că îmi dau amendă 5000 de lei. Bun… Plec de la Nuba şi mă duc la Breeze. Acolo, sunt sunat de angajaţi: „Veniţi înapoi, că e iar Poliţia şi ne dăm amendă”. Eu zic: “Cum să dea amendă, dacă e închis acum?”. Ştiţi pe ce mi-a dat amendă? Pentu fumat! Cum pentru fumat, când noi funcţionăm acolo în spaţiu deschis?! Nu e spaţiu închis, e afară! Ăsta a fost tupeul maxim, cu această amendă”, declară Alin Negulescu, care acuză că toţi cei care deţin cluburi pe litoral sunt, de câteva săptămâni, bătaia de joc a autorităţilor. “Am contestat în instanţă”, a adăugat el.

Amendă pentru fumat în spaţii închise, aplicată la Nuba

Alin Negulescu mai susţine că în alte ţări activitatea nu este restricţionată ca la noi şi că, în România, agenţii economici de pe litoral sunt „călcaţi în picioare, omorâţi de statul român”. Nu este singurul care este de această părere, pentru că, vă reamintim, acelaşi lucru ni l-au declarat şi patroni de terase, la aflarea veştii că vor fi nevoiţi să închidă de la ora 23.00 – detalii AICI.

„Să vă spun cum e cu ora 23.00: am închis şi m-am plimbat pe alei, în Mamaia. Era plin de lume care se plimba, care stătea pe borduri sau lângă maşini, cu muzică, mâncare şi băutură. Adică, ce am rezolvat cu închiderea localurilor? Lumea s-a mutat pe stradă”, a conchis Alin Negulescu.

„Am mai avut o amendă aberantă, cu nişte mese depozitate într-un colţ; le-am spus că nu sunt mese pentru clienţi, că sunt depozitate, dar au ţinut morţiş să îmi dea amendă”, a mai spus Negulescu.

De precizat că, având în vedere restricţiile, activitatea cluburilor s-a mutat la exterior, în spaţii deschise.

UPDATE:

IPJ Constanţa a transmis următorul punct de vedere referitor la amenda pentru fumat:

“La momentul efectuării controlului, polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Mamaia au constatat faptul că localul funcționa având acoperișul pe poziție, iar incinta societății comerciale era delimitată de 2 pereți. Astfel, potrivit legii, este interzis fumatul într-un spațiu închis, care are un tavan (acoperiș) și care este delimitat de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora. Împotriva procesului verbal de contravenție se poate formula contestație în termen de 15 zile la instanța competentă”.

Alexandra CUCU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.