Control la Primăria Constanța, de la Garda de Mediu

1
1852

În 2018, a început realizarea Planului de calitate a aerului pentru Constanța, dar deoarece firma contractată nu l-a modificat conform solicitărilor Agenției pentru Protecția Mediului, nici acum acesta nu este gata. Urmează un control la Primăria Constanța, din partea Gărzii de Mediu.

În anul 2018, Primăria Constanța a contractat societatea MCM EVA S.R.L., prin procedură de achiziție directă, pentru realizarea Planului de calitate a aerului pentru oraș, cu o valoare a contractului de 77.300 de lei, fără T.V.A. Autoritatea locală avea obligația elaborării acestuia, în conformitate cu Ordinul ministrului Mediului nr. 598/2018, abrogat de Ordinul nr. 2202/2020, prin care pentru anumite aglomerări urbane este necesară realizarea studiului și a planului de calitate a aerului.

În luna decembrie a anului 2018, societatea a furnizat un draft al planului, care a fost postat pe site-ul Primăriei, spre consultare publică și, totodată, pentru a anunța inițierea procesului de elaborare a documentului. Odată încheiată procedura de consultare publică, la începutul anului 2019, instituțiile abilitate au solicitat modificări ale documentului. Administrația locală a tot solicitat firmei MCM EVA, timp de doi ani, modificarea Planului de calitate a aerului, conform solicitărilor Agenției pentru Protecția Mediului Constanța și Agenției Națională a Mediului, dar acestea nu au fost efectuate.

După doi ani de somații, Primăria a reziliat contractul și nu a făcut nicio plată către societatea comercială.

La începutul anului 2021, având în vedere că este în continuare obligată să aibă un Plan de calitate a aerului (care trebuia să fie finalizat în 2019), Municipalitatea a reluat procedura de găsire a unei firme care să îl elaboreze. Noul prestator, Enviro Ecosmart S.R.L. Galați, a fost identificat pe platforma de achiziții publice SICAP, i-a fost solicitată o ofertă și ulterior, după îndeplinirea procedurilor legale, a fost semnat contractul de servicii.

Ca urmare a lipsei planului, Garda Națională de Mediu Constanța – Comisariatul Județean Constanța a anunțat un control la Primăria Constanța, în următoarele zile.

V.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.