Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Focus Press, despre proiectul de înnisipare din localitate. Obiectivul de investiții va fi realizat de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), pe fonduri europene.
În mediul on-line sunt mai multe discuții legate de viitoarea plajă din Agigea, cum că ar răsări acolo mai multe afaceri, cel puțin asta consideră internauții. Cristian Cîrjaliu a venit cu precizări și a discutat pe larg despre acest subiect, în cadrul interviului. El spune că, de fapt, comentariile vin din partea celor ce doresc ca Agigea să nu se dezvolte și, implicit, să nu devină o atracție turistică, odată cu noua plajă.
„Cei ce fac astfel de comentarii nu sunt locuitorii din comuna Agigea. Sunt persoane puse de cei ce vor să destabilizeze comuna Agigea. Până în acest moment, Agigea nu a avut plajă turistică, existau două porțiuni, două parcele care erau înregistrate la ABADL drept plaje tehnologice. Agigea o să aibă o plajă turistică la anul, de aproximativ 12.000 mp, care va conduce la dezvoltarea comunei și va deservi întregii comune Agigea: Lazu, Sanatoriu și Ion Borcea.
Legat de afacerile despre care se tot comentează în spațiul public, cum că după extinderea plajei vor avea loc afaceri acolo, vreau să vă spun că acestea aduc bani la bugetul local și ele sunt benefice, prin taxele pe care le plătesc angajații care lucrează acolo, și vor conduce la o creștere a veniturilor. Dar precizez faptul că Agigea are cele mai mici taxe din județ. Cetățenii din comuna Agigea voiau să facă plajă. Acum o să avem o plajă de 12.000 mp, înainte era o suprafață extrem de mică, unde nu se putea face plajă“, a declarat Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea.
Edilul-șef speră ca acest proiect să fie finalizat la sfârșitul anului 2023 și că acest obiectiv de investiții nu va suferi modificări, așa cum se vehiculează în mediul on-line, ci va fi implementat și finalizat la termen, așa cum a fost aprobat.
Cristian Cîrjaliu a amintit și de acțiunea civilă din instanță prin care ABADL revendică zona unde se află celebrele restaurante Golful Pescarilor și Pescăria lui Matei. Acesta spune că acum există și o decizie judecătorească definitivă și irevocabilă, prin care firma Sarda Fish SRL, cea care administrează Restaurantul Pescăria lui Matei a fost sancționată și trebuie să achite o sumă impresionantă.
„Despre acel dosar, vreau să vă spun că avem o decizie judecătorească definitivă și irevocabilă. Persoana juridică Sarda Fish SRL, aceasta a fost sancționată cu 6 miliarde de lei vechi. Noi vom face toate demersurile legale pentru a apăra comuna Agigea, pentru că în acest dosar SC Sarda Fish s-a constituit parte civilă împotriva Comunei Agigea, în dosarul unde sunt trimis eu în judecată, cu suma de 4 milioane de euro, deci vrea să ia din banii Comunei Agigea. Acum, conform acelei sentințe definitive, acel teren se află în patrimoniul Comunei Agigea. Așteptăm ca lichidatorul să vină și să depună documentele, pentru a intra și a-și declasa la Taxe și Impozite imobilul care se află în zonă. Nu vom demola clădirile de pe acel teren, pentru că ele nu au fost sustrase din patrimoniul Comunei Agigea, ci din SC Marea Neagră SA, care astăzi se află în lichidare. Apoi acel imobil se va scoate la licitație publică“, a mai spus Cristian Cîrjaliu.
În acest dosar apare ca reclamant Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, în timp ce societatea Golful Pescarilor SRL, cea care deține restaurantul cu același nume, Ministerul Finanțelor Publice și UAT Comuna Agigea au calitate de pârâți, iar SC Sarda Fish SRL, firma care deține Restaurantul Pescăria lui Matei apare ca intervenient.
Reamintim că ABADL a deschis mai multe dosare în instanță pentru recuperarea sectoarelor de plajă intabulate de primării pe aproape întreg litoralul românesc.
Loredana MIHAI
Citește și: