Cristina Rizea: „Familiile monoparentale vor beneficia de aceleași zile libere pentru a-și supraveghea copiii în situația desfășurării școlii online, la fel ca familiile biparentale”

0
373

Amendamentele pentru clarificarea textului Ordonanței de Guvern 147/ 2020 au fost propuse de deputatele USR PLUS din Comisia de Muncă, Cristina Rizea și Oana Țoiu.

“Marți am lucrat în comisia de muncă și protecție socială la un proiect de lege care a îmbunătățit prevederile OUG 147/2020.

În esență, OUG 147/2020 prevede acordarea unor zile libere pentru părinţi, cu scopul de a-și supraveghea copiii în situația desfășurării școlii online. Zilele libere sunt plătite, în cuantum de 75% din salariu angajatului, și nu se deduc din zilele de concediu de odihnă.

În comisia de muncă OUG a fost amendat întrucât în forma sa inițială îngreuna accesul părinților care își cresc singuri copiii la aceste beneficii, lăsând loc unor interpretări ambigue. Prin clarificarea unor termeni și a unor proceduri de acordare a zilelor libere, familiile monoparentale se vor bucura mult mai ușor de această facilitate.

Mai mult, această lege prevede ca părinții care lucrează în domenii esențiale (apărare, ordine publică și siguranță națională, producția de energie, unități sanitare), indiferent dacă își cresc singuri sau nu copiii, întrucât nu pot beneficia de zilele libere pentru supravegherea copiilor, având în vedere specificul posturilor pe care le ocupă, pot beneficia de un spor de 75% la salariu în compensarea imposibilității de a primi zile libere, cu respectarea unor plafoane specificate de lege.”, a declarat deputata USR PLUS, Cristina Rizea.

Conform legii, orice ordonanță de urgență emisă de guvern este trimisă spre analiză comisiilor de specialitate ale Parlamentului și ulterior este dezbătură în plen. Orice OUG produce efecte juridice de la momentul depunerii proiectului la parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.