Cristina Schipor, coordonatorul crizei de COVID-19 în regiunea de dezvoltare Sud-Est: “Elevii vor purta masca de protecție la ore”

0
3473
Sursa foto: fagarasultau.ro

Toți elevii din județul Constanța vor purta, în mod obligatoriu, masca de protecție în timpul orelor și în pauze. În aceeași situație se află și cadrele didactice. Există și o excepție. Copiii de la grădinițe vor face activități fără să folosească masca de protecție. Şcolile sunt nevoite să pună dezinfectanți la dispoziția elevilor şi cadrelor didactice. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că urmează „o lună grea” în privința luptei cu pandemia de COVID-19, din cauza deschiderii noului an școlar și a campaniei electorale.

Nelu Tătaru a precizat că, dacă vor fi respectate regulile şi precauţiile, de la jumătatea lunii octombrie România ar putea intra pe o pantă descendentă a cazurilor de COVID-19. “Este o lună de încercare, este o lună grea şi dacă noi, toţi, vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă. Până atunci nu ne rămâne decât să gestionăm creşterea care noi credem că va fi mai mică în această perioadă. O creştere asumată odată cu deschiderea anului şcolar şi campania electorală”, a declarat ministrul Sănătăţii. În ceea ce priveşte deschiderea noului an şcolar, Tătaru a spus că în acest moment sunt 43 de localităţi care au indicele de infectare peste 3 la mie, situaţie în care cursurile se vor desfăşura on-line. În această situație se află și localitatea constănțeană Cuza Vodă. Incidenţa cazurilor de COVID la mia de locuitori este mare, respectiv 3,49!

Ce se întâmplă dacă apar cazuri de infectare în școli?

Ministrul a explicat şi ce se întâmplă dacă apar cazuri de infectare la copii. „În momentul în care avem într-o clasă un copil cu infecţie cu SARS-CoV-2, atunci acel copil merge către unitatea spitalicească iar ceilalţi sunt în carantină la domiciliu şi clasa se închide 14 zile. În condiţiile în care avem trei copii în trei clase diferite, aceştia merg către unităţile medicale iar ceilalţi merg în carantină la domiciliu pentru 14 zile şi şcoala se închide”, a adăugat Nelu Tătaru.

DSP recomandă tuturor constănțenilor respectarea normele de siguranță publică

Elevii şi personalul didactic, didactic auxiliar, nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor. Pentru a evita îmbolnăvirea cu noul coronavirus în rândul colectivităților școlare, Direcția de Sănătate Publică recomandă tuturor constănțenilor respectarea normele de siguranță publică. „Este indicat ca părinții să-și învețe copiii cum să păstreze distanța fizică, dar și cum se poartă corect masca de protecție. Ei sunt nevoiți să păstreze o distanță fizică între colegi, chiar dacă ies în pauza de recreație. În pauza de recreație, dacă ies în curtea școlii, la aer, pot să-și dea jos un pic masca. Elevii vor purta masca de protecție la ore”, a declarat, pentru Focus Press, ec. Cristina Schipor, directorul Direcției de Sănătate Publică din Constanța și coordonatorul crizei de COVID-19 în regiunea de dezvoltare Sud-Est.

Cristina Schipor, directorul DSP

“Copilașii de la grădinițe nu vor purta masca de protecție”

În cazul grădinițelor, directorul DSP spune că există o organizare în sălile de grupă în privința măsuțelor, pentru a putea fi respectată distanța recomandată de autorități. “Copilașii de la grădinițe nu vor purta masca de protecție, dar este necesar să ne educăm copiii de când sunt foarte mici”, a conchis ec. Cristina Schipor. Direcția de Sănătate Publică din Constanța pune accent pe igiena riguroasă a mâinilor, curăţenia şi dezinfecţia în unităţile de învăţământ, separarea şi limitarea contactului între elevi din clase diferite, neparticiparea la cursuri a preşcolarilor / elevilor ce prezintă febră sau simptome caracteristice pentru infecţia cu COVID-19.

„În pauza de recreație trebuie o ușoară atenție”

Procentul cazurilor de coronavirus în rândul elevilor este de 6,3%, a spus luna trecută premierul Ludovic Orban: „Riscurile sunt foarte mici. Majoritatea tinerilor nu dezvoltă forme grave, foarte mulți dintre ei nici nu au simptome sau nu le simt, mulți se vindecă fără să știe că sunt infectați”. Întrebat cu cât va crește procentul școlarilor infectați după deschiderea noului an școlar, Orban a spus că „totul depinde de măsura în care oamenii se conformează. E rău cu mască, dar e mai rău fără mască. Reguli de igienă personală, păstrarea distanței. Dacă aceste lucruri simple sunt respectate, atunci se reduce infectarea”. Premierul a adăugat că toți copiii, profesorii și personalul nedidactic trebuie să poarte masca la școală și astfel, în timpul orelor, riscul va fi foarte mic. „În pauza de recreație trebuie o ușoară atenție”, a adăugat Orban.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.