Cu sau fără mască la ora de sport? Sindicaliștii spun că sunt copii care au leșinat din cauza măștii, medicii o recomandă. Ce spune profesorul de sport Paul Cojocaru

0
126
Oameni alergând. FOTO Tomasz Wozniak/Unsplash

Fără mască de protecţie la orele de sport! “Sunt copii care au leşinat”, acuză sindicaliştii din Educaţie, care cer o decizie urgentă. Însă medicii rămân precauţi şi recomandă purtarea măştii în interior.

De trei săptămâni, așa se desfășoară ora de sport în două clase primare de la Școala 49, din Capitală. Toți copiii poartă mască, iar profesorii încearcă să îi țină pe elevi cât mai distanțați. Dificultatea exercițiilor a fost redusă, pentru un efort minim. Mihaela Bartha, profesor de educație fizică: “Nu mai facem jocurile sportive, nu avem voie să folosim mingi. Încercăm să facem exerciții mai ușoare, mai statice, alergarea de viteză nu se mai face, se aleargă mai ușor, interacționăm mai puțin unii cu ceilalți”.

Federațiile din Educație cer Ministerului Sănătății să elimine masca la orele de sport. Simion Hăncescu, președintele FSLI: “Din țară am exemple concrete, elevi care au leșinat. E adevărat că atunci când discutăm de a merge la ora de sport până la terenul de sport sau la vestiare sau înapoi de la sala de sport în sala de clasă, da, să poarte mască, dar efectiv în timpul orei este absurd ca să stea cu masca pe față”. Iulian Cristache, președintele Asociației Federațiilor de Părinți din România: “Într-adevăr, ordinul comun nu obligă, există doar noțiunea de recomandare. Dar profesorii de sport sunt reticenți, astfel încât să nu intre în vreun conflict cu părinții și atunci preferă să folosească această mască”.

Medicii spun că se poate renunța la masca de protecție, doar la ora de sport din aer liber. În interior masca trebuie purtată. Mihai Craiu, medic primar pediatru, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului: “Știm sigur că la orele de sport, cantitatea de aerosoli pe care o eliminăm prin actul respirator crește de 50 până la 100 de ori. De aceea, un copil bolnav, aparent sănătos pentru că nu are simptome, dacă participă la ora de sport fără mască într-o sală închisă, poate să-și îmbolnăvească și colegii și profesorul”.

Sunt două soluții, cred specialiștii din sănătate: ore de sport afară și fără mască sau în interior, cu mască, și cu efort minim.

Ministerul Educației susține eliminarea măștii. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: “Îmi exprim speranța că nu vom avea accidente generate de posibilitatea redusă de oxigenare în timpul orelor de educație fizică”.

Paul Constantin Cojocaru, profesor de sport și părintele Terapiei 3C în România susține că: “La radio, un renumit doctor (tot respectul pentru pregătirea și activitatea dansului și a medicilor) spune ca măștile ar trebui sa rămână obligatorii în cadrul orelor de sport efectuate în sala. Nu contează ca suntem singura țară din Europa care menține o asemenea măsură (probabil doctorii din alte țări au un orizont mai îngust). Același renumit doctor, la una din opiniile mele despre posibilele cauze ale autismului, replica făcând referire la faptul că nu am studii medicale. Dacă pentru a exprima o opinie ai nevoie de studii, eu nu o să întreb ce studii în zona sportului are domnul doctor. Mi-ar plăcea sa aflu în cât timp aleargă 100m, cu masca sau fără”.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.