Precizările Ministerului Sănătății cu privire la masca de protecție la orele de sport

0
103
Copil cu mască de protecție. FOTO Cătălin SCHIPOR

Vlad Voiculescu, a transmis recomandările Ministerului Sănătății pe tema orelor de sport – cu sau fără mască.

În urma diverselor discuții în spațiu public și în mediul online, referitoare la purtarea sau nepurtarea măștilor de protecție de către copii la orele de sport, ministrul sănătății a făcut precizări.

 1. Dacă ora de sport se desfășoară în aer liber, atunci purtarea măștii NU este obligatorie, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi.
 2. Dacă ora de sport se desfășoară în interior, atunci recomandarea fermă a Ministerului Sănătății este să se poarte masca, iar argumentele pentru această recomandare pot fi împărțite în trei categorii – și v-aș ruga să citiți până la final înainte să vă formați propria părere:

1.CONTEXT NAȚIONAL
a) Avem incidența în creștere a cazurilor de infectări la nivel național;

b) Avem de asemenea o creștere a cazurilor pozitive SARV-CoV-2 în rândul cadrelor didactice de la reluarea cursurilor și de numărul claselor/grupelor suspendate. Las aici câteva cifre:

În 23 februarie – 1 martie 2021 s-au înregistrat:

 • 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;
 • 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic până la data de 1 martie 2021;
 • 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie – 1 martie 2021;

c) Avem de asemenea o creștere a numărului de tulpini UK cu rată de transmitere și contagiozitate crescută la copii;

 1. CONTEXT SPECIFIC
  Multe săli de sport nu se pot aerisi cum trebuie, asta în condițiile în care în timpul efortului fizic crește semnificativ nivelului de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă, deci implicit riscul de transmitere;
 2. REGULI EPIDEMIOLOGICE
  Mai mult, în condițiile nepurtării măștii la ora de sport în spații închise, dacă un singur copil sau profesor este depistat pozitiv, toți ceilalți vor trebui să se izoleze! Ori asta ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare.

Cercetări științifice și recomandările organismelor de specialitate care susțin poziția de mai sus găsiți în comunicatul ministerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.