Cum abordăm problematica neoplaziei mamare în contextul COVID? Interviu cu dr. Cristina Mitu, medicul chirurg apreciat de pacienţi

0
455

Dr. Cristina Mitu este medic chirurg cu foarte multă grijă pentru toți pacienții ei, recurgând întotdeauna la cele mai bune soluții și fiind la curent cu toate inovaţiile din domeniul chirurgical. Medicul Cristina Mitu a înțeles foarte bine cum să-şi exercite profesia, fiind un ascultător adevărat, capabil să obțină cele mai multe beneficii din informaţiile primite de la pacient.

Doctorul Mitu este foarte preocupat de bunăstarea pacienţilor, colegilor și a familiei ei. Secţia de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Gafencu” din Constanța i-a devenit a doua casă, singura unitate din Dobrogea în care s-a realizat în premieră o intervenție indicată pentru stadializarea anumitor neoplazii, iar medicul Mitu a făcut parte din echipa mixtă.

Pentru detectarea intraoperatorie a acestor ganglioni s-a folosit atât sonda gamma, cât și injectarea intraoperatorie de ICG, o substanță fluorescentă utilizată în imagistica sistemului limfatic. Rezultatele obținute după această biopsie țintită orientează medicul oncolog în conturarea terapiei ulterioare, iar pacientul are avantajul unei intervenții mai limitate, cu recuperare mai rapidă.

În unitatea medicală din Constanţa se simte foarte bine și îşi desfășoară cu plăcere activitatea. A absolvit Institutul Medico-Militar, subordonat Ministerului Apărării Naționale prin Direcția Medicală din Bucureşti, iar în Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” şi-a desfăşurat rezidenţiatul.

Cadrul medical abordează fiecare problematică a unui pacient cu maximă atenţie, răbdare şi rezultate clare. Dedicat actului medical, dr. Mitu se calibrează pe nevoile medicale ale pacientului, precum şi pe aspectele umane ce ţin de individualitatea fiecăruia. Dr. Cristina Mitu ne-a dezvăluit, în cadrul unui interviu Focus Press, cum ar trebui să abordăm problematica neoplaziei mamare şi ce este necesar să cunoască pacientele în contextul COVID-19.

Cu sensibilitatea specifică doar unei femei, dar cu priceperea unui medic specialist în chirurgie generală, dr. Mitu își întâmpină pacienții întotdeauna cu o vorba bună sau cu o încurajare. Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, programați-vă la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa și vă puteți convinge singuri că am făcut descrierea potrivită.

Redactor: Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa este singurul spital din Dobrogea în care s-a realizat în premieră o intervenție indicată pentru stadializarea anumitor neoplazii, iar dumneavoastră aţi făcut parte din echipa mixtă. De ce chirurgul joacă un rol important în prevenţia, diagnosticul, tratamentul, paliaţia şi reabilitarea pacienţilor cu cancer?

Dr. Cristina Mitu: Într-adevăr, în cadrul spitalului nostru a fost făcută, în premieră, o intervenţie chirurgicală de stadializare. Într-o echipă mixtă, am ajutat Compartimentul de Chirurgie Plastică al spitalului nostru. Această intervenţie chirurgicală de stadializare a fost efectuată pentru un melanom malign, un cancer de piele. Rolul chirurgului într-o operaţie de stadializare este important, pentru că stadializarea are nevoie de o piesă de biopsie care poate fi obţinută numai în urma unei mici sau unei mari intervenţii chirurgicale. Mai rar ne poate ajuta un medic radiolog, care poate să preleveze singur această biopsie. Ca evoluţie ulterioară, marea majoritate a cancerelor necesită şi o intervenţie chirurgicală. Spun marea majoritate, excluzând neoplazii. Acestea suportă numai tratament medical, cum ar fi bolile de sânge, neoplasmul de sânge.

Red.: Cancerul mamar reprezintă una din cele mai des întâlnite forme de tumori maligne la femei, cu o incidenţă în creştere, fiind a doua cauză de deces după cancerul pulmonar. Ce este nevoie să cunoască pacientele diagnosticate cu neoplazie mamară în contextul COVID-19?

Dr. Cristina Mitu: Din punctul meu de vedere, o pacientă care a fost diagnosticată cu neoplasm mamar, ar trebui să nu ia în considerare această pandemie. Pacienta ar trebui să se comporte ca şi când nu ar fi pandemie şi să îşi dea atenţie, să-şi urmeze tratamentul şi să urmeze toţi paşii şi să asculte de toate sfaturile care îi sunt date de către medicul curant, chit că este medic chirurg, chit că este medic oncolog. Nu ar trebui să fie influenţată de prezenţa acestei pandemii, ci doar din punct de vedere al protejării, a distanţării fizice şi să aibă în vedere şi vaccinarea.

Red.: În ce constă tratamentul chirurgical? 

Dr. Cristina Mitu: Tratamentul chirurgical, în funcţie de stadiul în care se află pacienta şi de indicaţia medicului oncolog, poate consta într-un tratament radical, care înseamnă mastectomie totală, adică scoaterea întregii glande, împreună cu scoaterea ganglionilor din axilă. Noi o numim evidare ganglionară axilară. Aceasta este etapa cea mai completă de tratament chirurgical, dacă mi se permite să spun aşa. De la această intervenţie radicală există mai multe posibilităţi. Adică, am posibilitatea să scot numai glanda mamară şi să fac o biopsie de ganglion santinelă, să văd dacă acel ganglion este invadat sau nu. Mai am posibilitatea să scot numai o tumoră. Dar am şi posibilitatea să nu fac niciun tratament chirurgical. Indicaţia acestor tipuri de tratament, în mod evident, se pune în urma unor consulturi interdisciplinare şi multidisciplinare – a unei comisii oncologice. Noi, în mod practic, stadializăm pacienta. Această comisie oncologică pune indicaţia operatorie şi ce tip de indicaţie, în funcţie de stadiul preoperator al pacientei.

Red.: Care sunt avantajele biopsiei de ganglion limfatic santinelă? Dar riscurile?

Dr. Cristina Mitu: Ca şi avantaje, această biopsie de ganglion santinelă salvează pentru moment pacienta de o evidare ganglionară, adică de o curăţare a întregului conţinut al axilei. De menţionat este faptul că, aceşti ganglioni din axilă, ajută la drenarea limfei de pe membrul respectiv, de pe mâna respectivă. Dacă lucrezi pe partea stângă şi scoţi ganglionii din axila stângă, asta înseamnă că limfa din tot membrul superior stâng are un drenaj mai lent până când îşi găseşte o altă cale şi există acea predispoziţie de a face braţ gros. Cred că toată lumea a observat pe stradă că anumite femei au un braţ mai gros. Acel braţ gros este din cauza stagnării limfei la nivelul membrului. În momentul în care fac o biopsie de ganglion santinelă, eu mă duc ţintit asupra unui ganglion marcat preoperator şi îl scot doar pe acela pe care îl trimit mai departe la un rezultat histopatologic. Dacă rezultatul este negativ, în urma unui rezultat histopatologic, în sensul că acel ganglion nu conţine celule maligne, atunci intervenţia chirurgicală se opreşte la acest nivel şi mă ajută pe mine ca femeie să nu fac acel edem de braţ gros. Asta înseamnă că funcţionalitatea braţului este păstrată. Ca dezavantaj, dacă acel ganglion este invadat, adică are o prezenţă de celule tumorale în el, pacienta trebuie să fie supusă unei a doua intervenţii chirurgicale şi curăţaţi toţi ganglionii din axila respectivă.

Red.: Cum ar trebui să abordăm problematica neoplaziei mamare? Este necesar să mergem preventiv la medic sau să aşteptăm să avem anumite semne?

Dr. Cristina Mitu: Din punctul meu de vedere, medicina preventivă este foarte importantă, nu neapărat când vine vorba despre neoplazii, ci când vine vorba de toate patologiile în parte. Este foarte important să facem prevenţie. Cu cât facem prevenţie şi prindem o boală -şi nu mă refer strict la cancer – o prindem în stadiu incipient, ea cu atât mai uşor este de tratat şi repercursiunile sunt mai mici. Din punct de vedere al neoplasmului mamar, noi ca femei avem un foarte mare avantaj şi anume autoexaminarea. Glanda mamară este o glandă la îndemâna oricărei femei pentru autoexaminare. Important este ca, la cea mai mică schimbare în formă, în consistenţă sau dacă simţim ceva în glanda mamară, să ne prezentăm la un medic specialist chirurg, ginecolog sau chiar un medic radiolog, pentru efectuarea unor investigaţii radiologice.

Red.: Ce semne ar trebui să orienteze o femeie către o investigaţie la sân şi ce investigaţii se pot face la Spitalul Militar?

Dr. Cristina Mitu: Orice schimbare în formă, în culoare, în consistenţă ar trebui să fie un semn de alarmă. Ca investigaţii, în funcţie de grupele de vârstă, ele se fac şi de rutină. Mamografia trebuie făcută de rutină, anual, de la +40-45 de ani, chiar dacă la autopalpare, autoexaminare, nu am niciun semn de alarmă. Mai este importantă ecografia mamară, care se poate face şi la noi la spital. La cel mai mic semn de alarmă, o schimbare în consistenţă, în formă, trebuie să ne prezentăm la medic şi să facem o investigaţie.

Red.: La Spitalul Militar de Urgenţă din Constanţa se poate face doar ecografia mamară?

Dr. Cristina Mitu: Da, în momentul de faţă!

Red.: Ce înseamnă stadializarea cancerului?

Dr. Cristina Mitu: Stadializarea cancerului este un proces complex. Este un proces care necesită o echipă multidisciplinară, formată dintr-un medic chirurg -nu neapărat chirurg generalist- medic din supraspecializarea respectivă, dacă vorbim de un cancer în general, în funcţie de nivelul la care se găseşte cancerul. Dacă ne referim numai la cancerul mamar, poate fi vorba de un medic chirurg generalist, fie un medic ginecolog. Este nevoie de un medic chirug, un medic oncolog, un medic radiolog, un medic radioterapeut, pentru că această stadializare conţine mai mulţi paşi. Este vorba de o stabilizare clinică, făcută de medicul clinician, respectiv de chirurg, o stadializare radiologică, radioimagistică. Sunt anumite investigaţii care se fac, pentru a vedea cât de mult se extinde tumora local. Dacă există determinări secundare în organe: creier, ficat, plămâni. Cu aceste investigaţii, medicul oncolog stabileşte şi o încadrează înr-un stadiu preoperator şi vede dacă îi aplică un anume tratament. Abia după aceea se decide ce se întâmplă mai departe. Cam asta înseamnă în mare stadializare. Este vorba de o echipă multidisciplinară şi cu mai multe abordări -atât clinice, cât şi imagistice

Red.: De ce este stadializarea cancerului o etapă esenţială pentru un tratament eficient?  

Dr. Cristina Mitu: Dacă o neoplazie este sub stadializată, însemnând că nu am toate investigaţiile finalizate şi investigaţiile pe care le am în momentul de faţă, mie îmi dă un stadiu, dar ea de fapt se află într-un stadiu ridicat. Asta înseamnă că nu poate să aibă un tratament eficient deoarece tratamentul este modificat în funcţie de stadiul bolii. Sunt anumite stadii în care intervenţia chirurgicală este suficientă. Sunt anumite stadii în care, înainte de intervenţia chiruicală, se face tratament oncologic. El se numeşte neoadjuvant. Sunt anumite stadii în care se optează numai pentru tratament oncologic, tratamentul chirurgical neaducând beneficii. De aceea, este foarte important să am o stadializare iniţială cât mai aproape de ce se întâmplă în momentul de faţă în organism, pentru a avea un şir terapeutic corect pentru vindecare.

Red.: Care este diferenţa dintre stadializarea clinică şi stadializarea patologică?

Dr. Cristina Mitu: Stadializarea clinică reprezintă o stadializare imagistică, un examn clinic, un consult la medicul oncolog. Stadializarea patologică este o stadializare care se obţine în urma unui rezultat histopatologic. Ea este dată de medicul anatomopatolog şi este dictată de tipul de cancer, sub tipul de cancer, care îl vede anatomopatologul pe piesa de biopsie şi de ce grad de diferenţiere are aceasta. Este total diferit, chiar dacă se numeşte tot stadializare. Stadializarea patologică necesită o piesă de biopsie.

Red.: Care sunt procedurile medicale care ajută în standardizarea cancerului?

Dr. Cristina Mitu: Începând de la examen clinic şi până la obţinerea unei biopsii, toate ajută în stadializare. Începând cu examenul clinic, efectuat de către un medic clinician, continuănd cu investigaţiile imagistice: ecografie, tomografie, RMN, PET CT, toată seria de investigaţii imagistice, continuând cu obţinerea de biopsii preoperatorii, prin puncţii biopsii ghidate ecografic, puncţii biopsii tomografic şi chiar şi cu pisele mari de rezecţie chirurgicală, care şi ele sunt trimise la Anatomie Patologică, toate acestea contribuie asupra stadializării.

Red.: Cum se face evaluarea extinderii unui cancer?

Dr. Cristina Mitu: Evaluarea se poate face şi prin metodele imagistice, preoperatorii. Este o evaluare care mai mult ne orientează către prezenţa metastazelor la distanţă. Evaluarea extinderii locale se face prin trimiterea piesei de rezecţie la medicul anatomopatolog, acesta spunându-ne dacă marginea de rezecţie, adică tot ce este mai îndepărtat de tumoră, este liberă de celulă tumorală. Asta înseamnă că intervenţia mea chirurgicală a fost eficientă şi că m-am dus până într-un aşa numit ţesut sănătos.

Red.: Stadiul cancerului se poate schimba?

Dr. Cristina Mitu: Da, se poate schimba, atât pre, cât şi postoperator, în urma unui tratament oncologic condus corect.

Red.: Fumatul afectează eficienţa tratamentului cancerului de sân?

Dr. Cristina Mitu: Fumatul afetează întregul organism, nu neapărat eficienţa tratamentului. Din punctul meu de vedere, ca medic chirug, fumatul poate să întârzie cicatrizarea, poate să lase o pacientă cu o cicatrice dureroasă, hipertrofică, care îi dă impotenţă funcţională, cu o plagă care nu se vindecă şi se cicatrizează greu, necesitând prezentări frecvente pentru efectuarea de pansamente. Fumatul influenţează negativ, prin influenţarea structurii de colagen. Din păcate, fumatul ar trebui exclus.

Red.: Cum putem preveni cancerul mamar?

Dr. Cristina Mitu: Asta este o întrebare delicată. Prevenţia cred că ţine foarte mult şi de stilul nostru de viaţă, de stilul alimentar, de stilul vestimentar. Cu cât purtăm ţinute mai comode, evităm microtraumatismele zilnice asupra glandei mamare. Foarte importantă este acea autoexaminare a sânilor. Ştiu că am repetat de mai multe ori, dar este la îndemână. Este foarte important ca, în momentul în care simţim cea mai mică modificare, să ne prezentăm la medic. Poate reprezenta prevenţia.

Red.: Ce le recomandaţi pacientelor aflate în curs de diagnostic sau tratament pentru cancerul mamar?

Dr. Cristina Mitu: Ar trebui să privească cu optimism acest lucru, chiar dacă este un diagnostic nefast. Medicina a evoluat, atât Medicina, cât şi Chirurgia, cât şi tratamentul oncologic. Nu trebuie să ne mai speriem de faptul că, din cauza unui tratament oncologic, automat mă voi simţi rău şi că o să-mi cadă părul. Depinde de la pacientă la pacientă, depinde de ce stadiu are, depinde de ce stadiu patologic are, anatomopatologic. Fiecare tratament este personalizat pe persoana respectivă. Nu trebuie să privesc din start că mi se va întâmpla ceva ieşit din comun. Chirurgia a evaluat foarte mult. În urmă cu câţiva ani se scotea totul până la os. Acum, cu ajutorul acestui ganglion santinelă, pot să scot numai o bucată din sân şi ganglionul santinelă şi intervenţia chirurgicală să se oprească acolo. Acum există foarte mult şi partea de reconstrucţie, după intervenţia chirurgicală, reconstrucţie care se poate face fie cu materiale străine, fie cu ţesut propriu. Pacientele pot apela la noi. Avem atât medici din Compartimentul de Chirurgie Generală, cât şi medic ginecolog, dar şi medici radiologi. care efectuează radiografii mamare. Preluăm pacienta de la diagnosticare şi putem oferi în cadrul spitalului nostru un tratament complet, având inclusiv medic oncolog.

Red.: Vă mulţumim!

Dr. Cristina Mitu: Vă mulţumesc şi eu!

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.