Cum au dispărut Fabrica de lapte, de conserve și Întreprinderea Energia și ce se construiește pe ruinele acestora

0
7666

Cele mai importante unităţi industriale ale judeţului Constanţa sunt acum amintire. Puţine au rămas să continue tradiţia “epocii de aur”. Nu suntem nostalgici ai vremurilor de dinainte de ’89, dar trebuie să recunoaştem că mai multe unităţi de producţie, care să asigure locuri de muncă, nu ar fi stricat nici în prezent! Printre principalele întreprinderi de la Constanța s-au numărat Întreprinderea de colectare şi industrializare a laptelui (ICIL), Întreprinderea Energia și Fabrica de conserve de la Abator. Toate acestea au fost lăsate în paragină ani de zile, iar acum se plănuiește construirea de ansambluri rezidențiale.

Vremea când la Constanța erau zeci de fabrici a apus demult, interesele au primat și în loc să ne dezvoltăm mai mult pe partea de producere și exportare a anumitor alimente și mase plastice, construim blocuri peste blocuri. Asta se va întâmpla pe locul fostei fabrici de conserve și în locul întreprinderii Energia, în timp ce pe locul fabricii de lapte se află supermarketul Kaufland.

Supermarketul Kaufland, ridicat pe locul fabricii de lapte ICIL

Cea mai tristă soartă a avut-o ICIL-ul, întreprinderea de lapte care producea toată gama de produse lactate – brânzeturi, îngheţată, unt etc. A fost distrusă până la temelii, fiind tratată strict ca pe o afacere imobiliară. Fabrica ocupa 17.200 metri pătraţi într-o zonă rezidenţială a Constanţei, aproape de Gară, lângă Liceul Ovidius. În 2002, unitatea a fost vândută de Statul român, prin APAPS, unor nemţi contra unui preţ derizoriu. Falnicul complex a ajuns o ruină din care s-a vândut pe bucăţi aproape tot, iar ce nu s-a vândut a fost furat de romi cu căruţele.

La momentul privatizării, ICIL-ul avea datorii de 17 miliarde lei, astfel că noul proprietar avea toate motivele să justifice vânzarea pe bucăţi pentru recuperarea banilor. După ce s-a vândut tot ce era de vândut de pe teren, după ce s-a furat tot ce era de furat, investitorul n-a mai avut mult de lucrat. Terenul era deja curăţat până la rădăcini ca după atacul unor termite. În iunie 2006 a fost pusă piatra de temelie a hipermarketului Kaufland, pe o suprafaţă construită de 6.000 mp, restul fiind locuri de parcare.

Blocuri și un nou mall în locul Fabricii de Conserve din zona Abator

Nici Fabrica de Conserve nu a avut o soartă mai bună. Deși încă zidurile sunt în picioare, zona este în plin proces de reconfigurare urbanistică. Primăria Constanţa a emis pe data de 31 octombrie 2018 Certificatul de urbanism nr. 4010 pentru SC Carmeco SA, societate controlată de Metachim SA, PAS Asociaţia Salariaţilor Carmeco şi Listă Acţionari Persoane Fizice. Dar de atunci și până acum nu a mai avut loc nici o mișcare însemnată, însă există proiecte în zonă care vizează construirea de blocuri, dar și a unui nou mall.

Ruinele fostului Abator din municipiul Constanța vor dispărea în scurt timp. Conform planurilor, zona va deveni una rezidențială de lux, cu piscină, centrul SPA, parcări, spații verzi, zonă de loisir și multe altele. Această zonă va fi destinată businessului comercial prin schimbarea destinaţiei clădirilor existente în galerii comerciale şi o zonă cu de funcţiuni conexe necesare asigurării unui standard de locuit ridicat, cum ar fi proiectarea unui club S+P+2 etaje cu funcţiuni de wellness şi restaurant, a unei clădiri P+1 cu piscină interioară şi exterioară şi spaţii de wellness.

La iniţiativa primarului Grigorescu, în anul 1933 a fost pusă piatra de temelie a celui mai mare edificiu industrial „Abatorul de Export”. Mărețul complex a fost finalizat în 1936, la inaugurare fiind prezent şi regele Carol al II-lea.

Cartier rezidențial pe locul fostei Întreprinderi Energia

Lăsată în paragină și devastată de oamenii străzii, fabrica Energia se pregătește să dispară cu totul. Halele părăginite și distruse ale fostei întreprinderi au intrat într-un proces autorizat de demolare de aproximativ doi ani, iar acum se fac demersurile necesare pentru a obține reglementări urbanistice noi, pentru ridicarea unor ansambluri rezidențiale în fosta bază industrială blocuri.

Construită la începutul anilor `70, fabrica de mase plastice Energia era una dintre cele mai importante platforme industriale ale Constanței, cu mii de muncitori în perioada ei de glorie. Produsele acesteia erau vândute în țară și la export și erau apreciate de consumatori. Numele fabricii a fost dat și cartierului din apropiere, la vremea aceea construindu-se blocuri de locuințe pentru muncitorii veniți din toate zonele țării. După revoluție, fosta întreprindere comunistă a fost reorganizată în societate pe acțiuni, însă a pierdut rapid șansa dezvoltării, nefiind restructurată la timp. Având prea mulți angajați, moșteniți din perioada comunistă, Energia nu a făcut față concurenței care venea din Turcia și China.

Planurile investitorilor pentru hectarele de pe strada Baba Novac nr. 165 sunt mărețe: blocuri de zece etaje, mai multe străzi noi și chiar un sens giratoriu nou, pe strada Baba Novac.

Astfel, în locul fostei platforme industriale, proprietarul terenului, SC Sterk Plast SRL, propune, prin Planul Urbanistic Zonal, mai multe zone mixte, de locuit, dar și peste 4.450 de metri pătrați de zonă verde. De asemenea, vor fi realizate mai multe parcări subterane, dar și supraetajate. Pe zona verde, sunt prevăzute spații plantate cu acces public, parcaje la sol, locuri de joacă pentru copii în aer liber și terenuri de sport în aer liber.

IMPORTANT! În cazul în care şi voi, cititorii noştri, doriţi să ne împărtăşiţi din istoria Constanţei, vă aşteptăm cu e-mailuri, cu texte şi imagini, la adresa: redactie@focuspress.ro

Cele mai bune texte şi imagini vor fi premiate!

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.