Cum motivează Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa desfiinţarea a 37 de clase de liceu

2
3704
foto cu rol ilustrativ

În ultimele zile, în spațiul public au apărut noi acuzaţii referitoare la deciziile Inspectoratului Școlar Județean Constanța, care vrea să desființeze 37 de clase de liceu, anul școlar viitor. Prof. Sorin Mihai se apără susținând că este necesară această reducere din cauza lipsei elevilor, nu din alt motiv.

Consiliul Județean al Elevilor Constanța acuză Inspectoratul Școlar Județean Constanța că, „într-o singură noapte, a cerut liceelor din județ să aleagă câte o clasă la care să renunțe pentru următorul an școlar“. Astfel, planul de învățământ realizat pentru anul școlar 2021 – 2022 prevede dispariția a 37 de clase de liceu, față de anii trecuți.

„Se vor micșora semnificativ opțiunile pentru specializările de liceu, ba chiar unii vor fi solicitați de drumuri zilnice în afara localității; clasele vor atinge efective mult mai mari de elevi, iar profesorii își vor pierde normele didactice și livrarea actului educațional va deveni mai puțin calitativă. Scăderea populației școlare ar fi fost ocazia ideală de a ne apropia de efectivul mediu stabilit de Legea Educației Naționale, în speță 25 de elevi într-o clasă, număr ce, în realitate, depășește chiar și limita de 30“, acuză reprezentanții C.J.E. Constanța.

În apărare, inspectorul școlar general constănțean a declarat joi, 21.01.2021, într-o conferință de presă on-line, că această micșorarea este necesară din cauza natalității scăzute, a numărului mai mic de absolvenți de clasa a VIII-a care trec la liceu în anul școlar următor. Totuși, planul de învățământ trasat acum nu este definitiv, deoarece Ministerul Educației ar fi anunțat că se va modifica metodologia și va scădea numărul de elevi aferent fiecărei clase a IX-a.

„Anul școlar viitor vom avea 5.200 de absolvenți de clasa a VIII-a care vor trece la liceu, în loc de 6.257 câți au fost anul trecut. Iar dacă se va păstra cifra de școlarizare, vor dispărea 37 de clase de liceu, într-adevăr. Pentru că efectiv nu există elevi, sunt cu 1.000 mai puțini față de anul trecut.

Dar Ministerul Educației a anunțat că se va modifica metodologia pentru fundamentarea cifrei de școlarizare și va scădea numărul de elevi aferent fiecărei clase a IX-a, astfel că planul de învățământ de acum nu este definitiv“, a explicat prof. Mihai Sorin.

Oricum, la stabilirea profilurilor viitoarelor clase a IX-a, prioritate vor avea învățământul profesional și cel dual, la fel și cel vocațional.

„Cu precădere ne interesează ca învățământul profesional și cel dual să nu aibă de suferit. La fel și cel vocațional, care implică o continuitate a educației. Este vorba despre Colegiul de Arte «Regina Maria», Liceul cu program sportiv și Colegiul Pedagogic, unde există o continuitate firească a activității didactice, plecând de la clasa a VIII-a către clasa a IX-a, cu mici modificări. Trebuie să respectăm procentele stabilite la nivel național: respectiv să avem 60% învățământ profesional, clase de liceu tehnologic și clase de profesională, și 40% liceele teoretice și liceele vocaționale“, a mai spus inspectorul școlar general constănțean.

Bineînțeles, această reducere a numărului de clase de liceu, va afecta și salariile și posturile profesorilor.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să se facă o analiză la nivelul fiecărei unități de învățământ. Această proiecție a numărului de elevi per ansamblu o aveau la dispoziție și dumnealor, se știa că va exista o scădere în anul școlar viitor. Cine a fost prevăzător, s-a pregătit, măcar mental, pentru acest lucru“, a concluzionat prof. Sorin Mihai

Deja s-a redus numărul elevilor ce trebuie incluși într-o clasă de liceu

Joi seară, Ministerul Educației a transmis un comunicat de presă, anunțând că se reduce numărul elevilor incluși într-o clasă de liceu. A fost deja trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021 – 2022. 

„Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu, în învățământul liceal cu frecvență – zi, se va reduce:
– de la 28 la 24 de elevi în clasă, pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum și pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă;
– de la 28 la 26 de elevi în clasă, pentru filiera teoretică“
, se arată în comunicatul de presă.

Inspectoratele Școlare au acum obligativitate să trimită ministerului, până pe 1 februarie a.c., proiectele planurilor de şcolarizare revizuite, conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.

Valentin ISPAS

2 COMENTARII

  1. Vreau sa spun ca imi bag p… in sistemul educational din Romania , strict din pricina faptului ca noua , elevilor, nu ne sunt vazute ca prioritare NICIODATA dorintele si nevoile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.