Cum poate reînvia proiectul construirii de miniporturi la Dunăre și cum pot fi atrași turiștii și în județul Constanța

0
205

Mai multe localități printre care Ostrov și Rasova erau vizate de construirea unor miniporturi la Dunăre, un proiect destinat să reînvie turismul în județul Constanța și pe alte zone decât cea a litoralului. Însă, proiectul nu a început deoarece a fost pierdută finanțarea, astfel frumoasa Dunăre a rămas admirată doar de localnicii comunelor din apropiere. Însă, nu totul este pierdut. Primul lucru pe care îl au de făcut autoritățile locale este să dezvolte infrastructura.

Deputatul Bogdan Bola a avut recent o întâlnire de lucru cu reprezentanții Consiliului Județean Constanța pentru a discuta despre înființarea miniporturilor, CJC fiind singura instituție abilitată pentru a atrage fonduri în acest sens.

În județul Constanța noi nu avem un turism pe întreaga durată a anului, avem un turism sezonier. Pe de altă parte infrastructura este cam la pământ. Dacă unele drumuri județene, care fac legătura cu partea de vest a județului și se află de-a lungul Dunării, au fost reabilitate, alte nu, astfel noi nu avem infrastructură pentru turism. Nu cred că sunt pe toată lungimea Dunării, în localitățile rurale, mai mult de două, trei pensiuni. Ceea ce este foarte puțin în comparație cu județul Tulcea, unde la Mahmudia, la Murighiol sunt zeci de pensiuni. Însă aici s-a dezvoltat și pescuitul. Și noi am putea crea o astfel de infrastructură pentru a oferi și servicii de turism pentru cei care vor să vină la pescuit cu familia. Ar putea să se facă anumite croaziere pe Dunăre, iar toate acestea ar duce la o dezvoltare economică a județului, dar mai ales a comunităților locale, a declarat Bogdan Bola.

Acesta a mai specificat că în momentul în care antreprenorii din mediul privat vor vedea că încep să vină turiști și în partea aceea de județ vor începe să ridice pensiuni. În acest fel și micii antreprenori locali vor fi ajutați.

Deci în satele și comunele din județul nostru, cu toate că beneficiem de niște peisaje minunate, noi nu facem absolut nimic în acest sens ca să ajutăm acele comunități. Dacă ne gândim că în multe dintre localitățile de la Dunăre, cum este la Capidava, la Topalu, la Ostrov, acestea beneficiază și de un element de istorie, cetăți sau castre romane care și acelea pot fi puse în valoare. Pentru a dezvolta tot acest segment de turism noi trebuie să facem infrastructura. Astfel, privații vor începe să își construiască pensiuni. În acest mod se vor dezvolta și producătorii locali de carne, lapte, legume sau orice altceva”, a mai precizat deputatul.

Totodată el a povestit și cum proiectul miniporturilor turistice pe Dunăre în județul Constanța nu numai că și-a pierdut finanțarea, însă fosta conducere roșie a Consiliului Județean Constanța a mai și solicitat îndepărtarea acestuia de pe lista de priorități a Ministerului Economiei. Pe scurt 5 milioane de euro, fonduri deja alocate (care existau) de la Guvern au fost pierdute.

În 2018, Ministerul Turismului notifica CJC cu privire la faptul că este solicitant eligibil pentru proiectul de amenajare a miniporturilor turistice în localităţile Ostrov, Capidava, Rasova şi Ghindăreşti, indicând în acest sens HG 558/ 2017, privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism. Bani erau, trebuia doar ca fostul președinte al Consiliului Județean, actualmente deputat PSD Horia Țuțuianu, să depună actele pentru începerea investiției. Însă, în urma solicitărilor făcute de mine pentru a se realiza proiectul, aflăm cu stupoare că până la data de 31 decembrie 2020, la sediul Ministerului Economiei și Turismului, nu a fost depusă nicio documentație aferentă propunerii de proiect menționată anterior. Ba mai mult decât atât, Consiliul Județean Constanța, roșu tot pe vremea aceea, solicită totodată înlocuirea acestei propuneri de proiect cu cea de construire a unui nou Acvariu, ca alternativă la imposibilitatea susținerii la finanțare a porturilor dobrogene. Deci după ce că nu au fost în stare să depună documentele necesare, au și scos acest proiect de pe lista de priorități la finanțare. Acest lucru au uitat să-l mai comunice și publicului…oare de ce?, a mai specificat Bogdan Bola.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.