Garda de Mediu va aplica amenzi usturătoare administraţiilor locale care nu iau măsuri în privinţa salubrizării

0
316

În urmă cu câteva săptămâni comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Constanța au întreprins acțiuni de verificare în mai multe zone din municipiul Constanța, referitoare la deșeurile aruncate la întâmplare.

Acţiunea a demarat pe malul lacului Siutghiol, apoi verificările au continuat spre cartierul Palazu Mare și până în apropiere de promenada orașului Ovidiu.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au colaborat cu reprezentanți ai Poliției Locale Constanța, Urmare a acestei acțiuni vor trimite somații către toți proprietarii sau deținătorii terenurilor, în vederea luării măsurilor de salubrizare a terenurilor și prevenirii abandonărilor de deșeuri.

”În conformitate cu OUG 195/2005 privind protecția mediului, deţinătorii de terenuri, cu orice titlu, precum şi orice persoană fizică sau juridică care desfăşoară o activitate pe un teren, fără a avea un titlu juridic, au obligaţia să asigure luarea măsurilor de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional. Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice”, susțin reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.

Contactat de Focus Press, comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu a declarat că astfel de acțiuni vor avea loc și în perioada următoare, iar dacă lucrurile nu se vor remedia, vor fi aplicate sancțiuni usturătoare primăriilor din județul care nu se conformează și nu se apucă de curățenie pe raza unității administrativ teritoriale pe care o conduce:

”Toate primăriile din județul Constanța trebuie să ia măsuri de salubrizare pentru că am primit multe sesizări de la cetățeni cu privire la gunoaiele din localitățile constănțene. Am primit sesizări de la locuitori din Cogealac, Mihai Viteazu, Cumpăna, chiar și de la Ovidiu. Totodată, se va semna un protocol cu cei de la Canalele Navigabile și primarii din localitățile prin care trece Canalul Dunăre-Marea Neagră pentru igienizarea malurilor canalului.

O altă mare problemă ar fi în municipiul Constanța. Am primit multe reclamații; ultima ar fi în zona KM 4-5, în spatele stației de Epurare. Am trimis mai multe adrese către Primăria Constanța, în ceea ce privește acest aspect. Vreau să spun că, deși zona de la Carrefour a fost igienizată, gunoaiele sunt la loc. Îmi doresc ca municipalitatea să se implice mai mult, dar și cetățenii, care trebuie să conștientizeze și să nu mai arunce gunoaiele la întâmplare. Ar trebui să se aplice amenzi”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu.

Însă, există și un exemplu de ”se poate”. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu, în comuna Rasova, primarul şi locuitorii au efectuat acțiuni de curățenie timp de trei sâmbete la rând. La acțiune au participat 60 de persoane, împreună cu reprezentanții Asociației Pescarilor și s-au strâns forate multe deșeuri.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.