Cum se pierde timpul inutil prin instanță: decizii contradictorii privind administrarea Lacului Siutghiol

0
358

Curtea Constituțională  a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), într-un dosar civil aflat pe rolul Tribunalului Constanța, în privința administrării lacului Siutghiol. Doar că, între timp, au mai avut loc unele schimbări pe plan local, iar CCR s-a pronunțat, practic, degeaba.

În urmă cu zece ani intra în vigoare o lege organică – Legea 42/ 2010 privind darea în administrarea autorităților administrației publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statulu, respectiiv a unei suprafețe de 1.778,39 hectare din cuveta lacului Siutghiol. Mai exact, UAT Constanța, UAT Ovidiu și UAT Năvodari au primit drept de administrație asupra lacului Siutghiol care, până în acel moment, s-a aflat în administrarea ABADL.

În dosarul civil 3491/118/2018, înregistrat la Tribunalul Constanța, ABADL revendică dreptul de administrare asupra lacului, împotriva UAT Năvodari și UAT Constanța, dar și împotriva Ministerului Finanțelor Publice, iar societatea Somaco Construct SRL, aparținând afaceristului Grigore Comănescu, apare în calitate de intervenient.

În acest dosar, ABADL a invocat excepția de neconstituționalitate a Legii 42, astfel încât dosarul a ajuns pe masa judecătorilor constituționali, pentru a se verifica dacă excepția ridicată de ABADL este sau nu viabilă. Pe data de 6 octombrie a.c., CCR a decis că, într-adevăr, Legea 42/2010 este neconstituțională, urmând ca decizia să fie depusă, mai departe, la dosarul aflat la Tribunalul Constanța pentru a se da o decizie în acest sens.

Pierdere de timp: lacul oricum nu e administrat de cele trei UAT-uri

Doar că, așa cum spuneam inițial, între timp au avut loc unele schimbări. Mai exact, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA) a obținut, în urma unui alt proces și cu ajutorul unei firme private din București, dreptul de administrație asupra majorității lacurilor din județul Constanța, vreo 20 la număr.

SC Matfish SRL din București a dat în judecată, în 2014, Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA), Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) și Agenția Domeniilor Statului (ADS), interesul fiind ANPA să obțină dreptul de administrare a acestor lacuri, printre care și Siutghiol.

La Curtea de Apel București – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, pe 16 noiembrie 2016 a fost admisă acțiunea înaintată de SC MATFISH SRL (administrată de un anume Doru Matei), prin care a solicitat, folosindu-se de un artificiu (s-a aliat în instanță cu două instituții ale statului ANPA și ADS, care au solicitat admiterea acțiunii formulate de MATFISH SRL, împotriva Guvernului României și a ABADL), trecerea majorității lacurilor din județul Constanța în administrarea ANPA. Mai departe, așa cum era firesc, ABADL a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Pe data de 12 iunie, a apărut și soluția definitivă: instanța a respins recursul ca nefondat, menținând decizia dată pe fond, potrivit căreia, culmea, era invocată lipsa de interes a ABADL, deși această instituție avea cel mai mare interes în acest dosar.

Practic, revenind în prezent, hotărârea dată de Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea Legii 42/2010, care înseamnă reîntoarcerea lacului Siutghiol în administrarea ABADL, nu-și mai are rostul, pentru că lacul oricum este administrat de ANPA.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.