Cumpărătorul Castelului Regal din Mamaia a cerut falimentul firmei subcontractoare, care și-a deschis cârciumă în incinta monumentului istoric

0
3687

Firma care a cumpărat Castelul Regal din Mamaia, împreună cu terenul aferent, a cerut falimentul unei alte firmei căreia i-a închiriat o parte din patrimoniu pentru a-l folosi pe post de restaurant. Este a doua societate căreia i se cere falimentul, în acest context.

Societatea Light System SRL, care a fost subiectul mai multor articole apărute în presă, a cerut, în 2018, falimentul societății Koltzea Management SRL, din București, care a închiriat Castelul din Mamaia, pentru a-l folosi ca restaurant, potrivit contractului de locațiune semnat între cele două societăți, încheiat pe data de 8 iunie 2015, cu valabilitate de 3 ani.

Datoriile debitoarei s-au ținut lanț, astfel încât s-a cerut falimentul. Dosarul se află pe rolul Tribunalului București, care a admis, în septembrie 2019, intrarea in faliment prin procedura simplificata a debitoarei Koltzea Management SRL și diszolvarea acesteia. Totodată, a fost desemnat un lichidator judiciar, Focus Insolv IPURL, pentru gestionarea patrimoniului acesteia. Următorul termen în proces va avea loc pe 24 martie a.c.

Interesant este că societatea a fost înființată pe data de 1 aprilie 2015, cu două luni și jumătate înaintea semnării contractului cu Light System, iar singurul punct de lucru, potrivit Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost ”Complex Castel – Stațiunea Mamaia”.

Societatea a avut un singur acționar, în persoana lui Dănuț George Meiroșu, un nume aparent necunoscut în domeniul afacerilor. NU se știe, însă, dacă a avut pe altcineva ”în spate”.

Altă firmă debitoare, alt faliment

Așa cum arătam inițial, societatea Koltzea Management nu este singura căreia Light System i-a cerut falimentul, după ce, inițial, i-a subcontractat active din Castelul Regal. Și împotriva SC Illusion Doo SRL, din Constanța, s-a cerut deschiderea procedurilor, după ce a fost declarată insolvabilă.

Această societate a semnat, în 2016, contract de închiriere pentru o perioadă de 10 ani cu Light System SRL. ”Noutățile” aduse de aceasta au fost amenajarea piscinei și a barului învecinat, schimbând întrutotul peisagistica și destinația monumentului istoric din inima stațiunii. SC Illusion Doo SRL, firma ce a subcontractat Palatul Regal din Mamaia, este înființată în anul 2012 și are sediul principal pe strada Oborului, nr. 47, Constanța. Despre acționariatul acesteia, îi amintim pe Dumitru Petrișor Chirea și Nicolae Anton Chirea, primul fiind și administratorul societății.

De la extaz la agonie

Revenind la prima societate care a cumpărat, la un preț derizoriu, de-a dreptul ridicol, Castelul Reginei Maria și terenul aferent, nu se poate lăuda cu o situație prea bună. Am putea spune că, de fapt, cererea falimentului celor două societăți subcontractoare este o ultimă zvâcnire.

Întorcându-ne în timp, administrația condusă de Radu Mazăre a vândut către SC Light System, în 2004, terenul de 1,5 hectare, cu 28 de euro pe metru pătrat, nu cu 200 de euro, la valoarea reală din acea vreme, iar Castelul a fost vândut cu numai 700 de mii de lei. De-a dreptul ridicol.

Așa cum arătam într-un alt articol, această societate, la cârma căreia s-au perindat fel de fel de afaceriști, care mai de care mai dubioși, se confruntă, în prezent, cu datorii uriașe, iar anul trecut a cerut în instanță, culmea,acordarea unui ajutor public judiciar, respectiv eșalonarea taxei de timbru, în valoare de 6.023 lei, estfel încât să plătească ”în rate” de câte 1000 de lei pe lună.

În vara anului trecut, judecătorii au Tribunalul Constanța a admis cererea Ministerului Culturii de constatare a nulității contractului de vânzare-cumpărare a Palatului Reginei Maria din Mamaia. Societatea care a vândut Vila Regală, Mamaia S.A., a făcut însă apel față de hotărârea primei instanțe.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.