Ministrul Educației evită să răspundă întrebării Focus Press: se redeschid și școlile care nu au aviz sanitar sau autorizație pentru securitate la incendiu, deși suntem în pandemie?

0
226

De foarte, foarte mulți ani, mii de școli din întreaga țara funcționează fie fără aviz sanitar sau fără autorizație pentru securitate la incendiu, sau fără amândouă. Niciun guvern nu a reușit să rezolve această problemă, să existe în toate localitățile școli reabilitate, școli moderne, fără WC în fundul curții, cu apă curentă, cu toate accesurile necesare și un sistem performant de stingere a incendiilor, pentru a nu mai fi elevii și profesorii în pericol. Cu toate acestea, chiar dacă eram în plină pandemie, și aceste unități de învățământ s-au deschis la începutul anului școlar 2020 – 2021. Și se pare că și acum se vor redeschide, la începutul semestrului II, de vreme ce ministrul Educației evită să răspundă clar, deși acestea sunt o amenințare pentru elevi și cadre didactice. 

Joi, 04 februarie a.c., Ministerul Educației a organizat o conferință cu inspectorii școlari generali din toată țara și reprezentanții mass-media, pentru a discuta despre redeschiderea școlilor din România, la începutul semestrului II al anului școlar 2020 – 2021. Cele două ministere, al Educației și al Sănătății, au schițat o propunere de ordin comun pentru asigurarea protecției antiCOVID în școli, cu multiple măsuri ce trebuie respectate de unitățile de învățământ pentru protejarea elevilor.

Bineînțeles, sunt multe lucruri de pus la puncte și nu toate vor fi rezolvate înainte de redeschiderea școlilor. Este aproape imposibil de vreme ce mai sunt doar trei zile, dacă se menține termenul anunțat chiar și de președintele Klaus Iohannis. Dar o problemă foarte, foarte important în continuare nici nu este pusă în discuție, e atât de cronică de parcă nici nu o mai băgăm în seamă, deși nu mai târziu de câteva zile în urmă un incendiu a izbucnit într-un spital din București. În Capitală, să reținem. Nu din fundul țării. Și deși suntem într-o criză sanitară care ne-a omorât aproximativ 19.000 de români până acum.

Care este aceasta? Imposibilitatea unor școli de a obține aviz sanitar de funcționare sau autorizație pentru securitate la incendiu, sau pe amândouă. Și nu sunt puține! Nu! Mii de unități de învățământ se află în această situație: cu WC în fundul curții, fără apă curentă, fără accesurile necesare și fără sisteme performante de stingere a incendiilor. Atât a putut Statul Român să facă până în acest moment, cu toate Guvernele care s-au perindat la conducerea-i!

Culmea, nu s-au rezolvat aceste probleme nici măcar în toată această perioadă, cât școlile au fost închise, în acest an. Nici măcar nu s-a discutat despre asta! În unele școli s-au adus niște containere sanitare, pentru ca elevii și profesorii să aibă apă curentă și o toaletă normală. Nu știm dacă acestea vor fi, din nou, folosite acum că școlile de redeschid. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, nu a spus nimic în acest sens, deși Focus Press l-a întrebat cu subiect și predicat: ce se întâmplă cu aceste unități de învățământ?

Normal, e doar de câteva săptămâni la conducerea ministerului (bine, a mai fost un an ministru al Educației în Guvernul Ponta!), Cîmpeanu nu avea cum să rezolve această problemă. Și Ministerul Educației nici nu poate face prea multe în acest caz, de vreme ce clădirile în care funcționează școlile sunt ale administrațiilor locale. Dar să ne facem că uităm că această problemă majoră există, mai ales în timp de COVID-19, nu ne indică profesionalismul ce îl clamează peneliștii, aflați acum la Putere.

Acest Ordin comun al Ministerelor Educației și Sănătății cu privire la normele ce se impun pentru protejarea elevilor și profesorilor nu trebuie să specifice și ce soluții provizorii există pentru școlile care nu au apă, de exemplu? Mai ales că trebuie să ne spălăm cât mai des pe mâini! Mai mult când ieșim de la WC-ul din fundul curții! Bine că achiziționăm milioane de măști să le dăm elevilor și profesorilor, și aerisim clasele cât mai des (deși e frig afară) și gata… să meargă toată lumea la școală.

Păi dacă s-a putut atâta timp să se susțină doar cursuri on-line pentru toți elevii, de ce nu se continuă acest lucru în școlile-bombă? Pentru că apoi se scandalizează părinții că de ce unitățile școlare nu s-au modernizat, oare?

Dar ce face, în chiar acest moment, Guvernul Cîțu pentru ca toate aceste școli-problemă din țară să fie reabilitate? Nu știm. Ministrul Cîmpeanu nu a răspuns, a preferat doar să ne înșire o statistică și să ne explice că dacă au autorizație, nu înseamnă că școlile nu trebuie să nu se mai teamă de incendii, iar dacă nu au, nu înseamnă că vor avea incendii.

Și că avizele sanitare se obțin de Primării, pentru că ele administrează clădirile în care funcționează unitățile de învățământ. Așa este. Dar ce fac acum Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării pentru a rezolva această problemă? Și când nu vor mai exista școli fără apă curentă? De electricitate și căldură, nici nu mai vorbim. E deja prea mult.

„26.471 de clădiri școlare, în care se desfășoară fie proces de învățământ, fie cantină, fie cămin, fie sală de sport. 15,6% din ele au autorizație pentru securitate la incendiu. Aproape 20% au demarat procesul de obținere a acestor autorizații și solicitările sunt dintre cele mai diverse și dintre cele mai complicate din perspectiva legislației, pentru a obține autorizațiile. Deci 35% au sau sunt în curs.

Alte 50% dintre clădirile școlare nu necesită autorizație de securitate la incendiu, fiind în cea mai mare parte clădiri care au o arie construită sub 150mp. Pentru aceste clădiri școlare nu se solicită autorizație pentru securitate la incendiu decât dacă au fost inițiate lucrări de modificare.

Sunt aspecte legislative în curs de clarificare, unele de trei ani, altele de cinci ani.

Celelalte 15% constituie, să spunem, școlile care necesită, din perspectiva legii, și care nu au și nici măcar nu au demarat procesul de obținere al acestei autorizații de securitate la incendiu.

Dar aș vrea să fac o precizare care aș vrea să fie bine înțeleasă. În paralel cu clarificarea legislației și intensificarea eforturilor, știind și faptul că titularii de autorizații pentru securitate la incendiu sunt autoritățile publice locale, se impune, totuși, o precizare: cei care autorizație de securitate la incendiu nu înseamnă că nu mai trebuie să se teamă de incendii, după cum cei care nu au autorizație de securitate la incendiu, nu înseamnă că vor avea și incendii.

Dar rămâne efortul de clarificare legislativă și de susținerea obținerii de autorizații pentru securitate la incendiu.

Autorizațiile sanitare, știți că s-au făcut eforturi, s-au rezolvat multe dintre situații, dar de exemplu alimentarea cu apă, canalizarea sunt lucruri care țin de proiectele autorităților lucrări.

Sunt probleme cronice care nicidecum nu se rezolvă de azi pe mâine, din păcate, și nu se rezolvă neapărat în perioade de criză, în care concentrarea energiilor se duce în alte locuri, din păcate“, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, pentru Focus Press.

Deci pe timp de criză sanitară, eforturile se concentrează în alte locuri, nu și asupra școlilor. Am înțeles! Rușine tuturor Guvernelor care au condus și celui care conduce această țară! Din cauza lor, se întâmplă atât de multe tragedii! Să sperăm și să ne rugăm să nu se producă vreuna, în semestrul II, în școlile din România! Căci oricum urmează o mare brambureală în unitățile de învățământ, de vreme ce mai sunt doar trei zile și nu știm nici acum clar 100% în ce moment se închide, iar, o școală, pe baza cărei incidențe, la câte zile de la depășirea pragului de 3/1.000 de locuitori, cum ajung elevii și profesorii la cursuri fără să se pună în pericol prea mare de a contacta SARS-CoV-2, ce treabă au cadrele didactice să facă triaj observațional (au vreo pregătire în acest sens?), unde se testează profesorii și elevii dacă prezintă simptome în clasă, și multe, multe altele. Nu mai vorbim de școlile speciale, parcă în concepția Ministerului Educației acestea nu există!

Las că găsesc guvernanții răspunsuri la toate aceste întrebări și gata, elevii și cadrele didactice sunt în siguranță! Serios???

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.