Curtea Supremă a admis în principiu recursul cu privire la Palatul Reginei Maria din Mamaia

0
498

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în principiu recursul SC Mamaia SA împotriva deciziei Curţii de Apel Constanţa, cu privire la Vila Regală din stațiune.

Tribunalul și Curtea de Apel Constanța au decis că fosta Vilă Regală trebuie să se întoarcă în patrimoniului Statului Român, constatând nulitatea contractului de vânzare-cumpărare a Palatului Reginei Maria din Mamaia.

Magistrații constănțeni au hotărât că vânzarea din 2003 a Palatului Regal (transformat în club) este nulă, deoarece nu s-a respectat dreptul de preemțiune al Statului Român, prevăzut imperativ de Legea nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare.

Cu toate acestea, firma care l-a vândut, Mamaia SA (societate comercială pe acțiuni în turism, cu capital de stat, ce are ca acționar majoritar Ministerul Turismului), a atacat hotărârea instanțelor locale la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reamintim că, la momentul apelului împotriva deciziei Tribunalului Constanța, Carmen Ursu, directorul general al Mamaia SA, ne-a declarat că restituirea Palatului Regal din Mamaia se poate face numai după repunerea părților în situația anterioară și aducerea construcției în starea în care s-a predat, cu toate bunurile mobile accesorii predate sau prin înlocuirea lor.

„Ori în prezent, imobilul-construcție se află într-o stare avansată de degradare, acest lucru fiind cauzat de proprietarul actual, Light System S.R.L., care nu a consolidat și întreținut imobilul în mod corespunzător, după o folosință în circuitul turistic de 17 ani, care i-a adus beneficii materiale. Drept urmare, este nevoie de o clarificare a tuturor aspectelor, pentru o bună înțelegere a cauzei, per ansamblu, în vederea unei soluționări cu impact pozitiv asupra tuturor actorilor implicați.

Trebuie să epuizăm toate căile legale, înainte de a stabili ce facem pe mai departe. În plus, instanța trebuie să decidă și cu privire la bunurile mobile valoroase pe care Light System S.R.L. le-a preluat odată cu Palatul Regal“, ne-a mai transmis Carmen Ursu, directorul general al Mamaia SA.

Revenind la dosarul ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, la primul termen, miercuri, 27 octombrie a.c., Curtea Supremă a admis în principiu recursul declarat de pârâta SC Mamaia SA împotriva deciziei Curţii de Apel Constanţa – Secţia I civilă, din noiembrie 2020.

Termen de judecată pentru soluţionarea recursului a fost stabilit pentru 16 martie 2022, ora 9.00, în şedinţă publică, cu citarea părţilor.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.