Daniel Zaif nu renunță la noul său proiect imobiliar din Tomis Plus, deși vechii săi cumpărători i l-au blocat în prima instanță

0
5313

Un număr de 17 constănțeni au reușit, la începutul lunii februarie, să suspende executarea autorizației de construire emise de Primăria Constanța acum un an, pentru ridicarea unui bloc cu patru etaje pe strada Bratislava. Investitorul, Daniel Zaif, unic asociat al S.C. Management Administration & Services S.R.L., nu renunță, însă, la proiectul său imobiliar, și a atacat cu recurs decizia instanței.

Curtea de Apel Constanța a înregistrat, pe 1 martie a.c., recursul înaintat de S.C. Management Administration & Services S.R.L. împotriva deciziei Tribunalului Constanța, care a suspendat, acum o lună, executarea autorizației de construire nr. 300/17.02.2020, emisă de fosta administrație locală. S.C. Management Administration & Services S.R.L. și Primăria au fost chemate în instanță pe 25 noiembrie 2020, de către 17 constănțeni care locuiesc într-un bloc de pe strada Napoli, unde aceștia au cumpărat apartamente chiar de la firma pe care acum au dat-o în judecată.

Iată soluția pe scurt a judecătorilor, din 2 februarie a.c.: „Respinge excepțiile lipsei calității procesual active şi a lipsei de interes, invocate de pârâta Management Administration & Services SRL. Admite cererea de suspendare executare act administrativ – Autorizația de Construire nr. 300/17.02.2020, formulată de reclamanții Ianache Valentin Marian, Vasile Aurelia, Popsai Andreea, Solomon Rodica, Chita Antoaneta Gabriela, Ilie Laura Claudia, Bogdan Elena, Iliescu Elena, Anghel Mariana, Amet Aila, Caramida Diana, Gheorghe Iulian, Toporau Silviu, Stoica Nicolae, Martin Rodica, Dima Anca, Timu Nicoleta, în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Constanţa şi Management Administration & Services SRL. În conformitate cu disp. art 14 alin 1 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ şi fiscal, dispune suspendarea executării Autorizației de Construire nr. 300/17.02.2020, privind construire imobil locuințe colective S+P+4E (retras), cu parcare la subsol, emisă de Primarul Municipiului Constanța, până la soluționarea pe fond. Obligă pârâții către reclamanți la plata sumei de 4.505 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat – 4.165 de lei şi taxa judiciară de timbru 340 de lei. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanța – Secția Contencios administrativ şi Fiscal. Pronunțată, astăzi, 02.02.2021, în conformitate cu disp. art 396 alin 2 C.pr.civ, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin grefa instanței“.

Cei 17 locatari de pe strada Napoli sunt reprezentanți de Societatea Civilă de Avocați Hașotii și Asociații, iar aceștia reclamă că noul bloc pe care vrea să îl construiască S.C. Management Administration & Services S.R.L. este mult prea aproape de imobilul în care locuiesc și că lucrările deja începute au afectat fundația acestuia.

Potrivit autorizației de construire suspendate de Tribunalul Constanța, firma putea să ridice un bloc cu regim de înălțime S+P+4E (retras), pe strada Bratislava, în spatele celui în care au cumpărat reclamanții apartamente chiar de la aceasta.

Terenul pe care se putea construi imobilul are 341mp, iar acesta urma să aibă o suprafață construită de 151mp. Potrivit proiectului, se dorea amenajarea a zece apartamente (opt de două camere și două de trei camere), așa că proprietarul pregătea și zece locuri de parcare (doar două subterane). Din păcate, pentru a se realiza un spațiu verde de 501mp, urmau să fie amplasate dale înierbate pe 121mp, jardiniere la nivelul parterului și la nivelul terasei circulabile.

Rămâne de văzut ce va stabili Curtea de Apel Constanța, până acum nefiind stabilit primul termen în acest dosar.

Reamintim că și Primăria Constanța a atacat în instanță această autorizație de construire, pe 16 februarie a.c., pentru anularea sa, dar nu s-a stabilit primul termen nici în această cauză de pe rolul Tribunalului Constanța.

„Eu, personal, am luat act de reclamația unor cetățeni din cartierul Tomis Plus, cu privire la o autorizație aprobată de fostul primar, asupra căreia planau suspiciuni de nelegalitate. Am dispus un control intern și am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții să facă verificări.

Urmare a celor descoperite, am inițiat în calitate de primar anularea acestei autorizații în justiție, chiar la începutul acestei săptămâni, înainte să expire termenul de un an în care putea fi atacată. Sunt primul primar al Constanței care merge în instanță să-și apere cetățenii“, declara Vergil Chițac pe 20 februarie a.c.

La începutul acestui an, constănțenii din blocul de pe strada Napoli rămăseseră fără căldură, ei acuzând faptul că au fost debranșați de la rețeaua electrică a Tomis Plus din cauza procesului. Reprezentanții Tomis Plus (Lucian Orban) au susținut atunci, însă, că avaria s-a înregistrat doar din cauza unei suprasolicitări a rețelei și că reclamanții aduc acuzații nefondate dezvoltatorului, deoarece imobilul în care aceștia locuiesc nu a fost ridicat de Tomis Development S.R.L. și nici nu sunt branșați legal la rețeaua sa electrică, ci pe baza unei înțelegeri între dezvoltatorul de la care au cumpărat apartamentele, Management Administration & Services S.R.L. (asociat Daniel Zaif), și Tomis Plus.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.