De aproape zece ani, dosarul hoților și al polițiștilor care furau laolaltă din Port se plimbă între Parchet și Tribunal. Încă puțin și faptele se vor prescrie

0
1491
Portul Constanța

Încă puțin și se împlinesc zece ani de la destructurarea unei grupări infracționale care opera în Portul Constanța, formată din hoți, agenți de pază, dar și polițiști. Numai că, deși membrii grupului au fost identificați, în urma unor filaje și alte acțiuni specifice, destul de ample, mai ales că vorbim de un număr de 20 de persoane implicate, nici până în ziua de azi magistrații nu s-au pus de acord asupra legalității materialului probator, motiv pentru care acestea încă nu au fost trimise în judecată. Practic, din 2012 până în prezent, singurul lucru finalizat a fost urmărirea penală. În rest, dosarul a fost plimbat între instanțe și Parchet. 

În urmă cu nouă ani, un mega dosar penal, în care erau implicate 20 de persoane, hoţi şi poliţişti laolaltă, făcea valuri la nivel naţional. S-a reţinut, la acea vreme, că un grup de indivizi, de meserie „infractori“, furau din Portul Constanţa, mână în mână cu poliţiştii care îi supravegheau sau, mai bine zis, țineau de șase și îi anunțau când vor avea loc controale sau când se apropia cineva. Cu toţii au fost reţinuţi, apoi arestați, după care unii au rămas în arest, iar alții au fost puși sub control judiciar.

Dosarul a fost trimis în instanță spre judecare, numai că, de ani de zile, se tot plimbă între Tribunal și Parchet. Asta pentru că tot timpul au fost sesizate unele nereguli privind întocmirea rechizitoriului.

Așa cum s-a mai întâmplat și în alte dosare similare, se va constata, la un moment dat, că răspunderea penală s-a prescris. Ultimul termen, în cameră preliminară, a avut loc vineri, 22 octombrie a.c., asta după ce, în urmă cu câteva luni, dosarul a mai făcut o tură pe la Parchet și a revenit pe masa judecătorului de cameră preliminară. Nici pe această dată nu avea să se întâmple nimic, întrucât instanța a fost nevoită să amâne cauza pentru o altă dată, întrucât unul dintre inculpați nu avea avocat.

Acuzațiile

Grupul de hoţi era format din Dumitru Daniel Corîciu, zis „Ţiganu“, Carmil Sipoş, Ionuţ-Dumitru Arotăriţei, zis „Pitic“, Marcel Căciun, zis „Borţos“, Iulian Dorel Munteanu, zis „Iuli“, Constantin Acozmulesei, zis „Picioruş“, Giorgian Ştefan Poenaru, zis „George“ sau „Grasu“, Mihai Fânariu, zis „Funariu“, Daniel Andrei Botez şi Ciprian Stoica, zis „Nebunu“. Acuzațiile care li se aduc sunt de furt calificat şi dare de mită.

Aşa cum s-a stabilit la vremea aceea, persoanele enumerate au sustras zeci de tone de uree și fier vechi din incinta Portului, beneficiind de protecţia poliţiştilor. În afară de furturile din vagoanele care intrau în port, hoţii au spart şi locuinţe pe raza municipiului Constanța.

În ceea ce-i priveşte pe poliţiştii Florian Silviu Ghica, Demirel Cadîr, Cosmin Buştiuc, Cristian Badea, Emil Boghiu, Cristian Moşoiu, Alex Tiberiu Neacşu, precum şi agenţii de pază de la SC T.P. SRL Simona Andrei, Cristian Marian Dumitru şi Vasile Bulgaru, acuzaţiile sunt: complicitate la furt calificat, luare de mită, primirea de foloase necuvenite, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, folosirea unor informaţii nedestinate publicităţii ori permiterea unor persoane neautorizate de a avea acces la ele, abuz în serviciu în formă calificată, trafic de influenţă şi alte fapte, toate comise în concurs real.

Cum operau

Modul de operare era simplu: agenţii de pază îi anunţau pe hoţi când aveau „marfă“, hoţii îi anunţau pe poliţişti când vor veni pentru a încărca, apoi, cu maşinile burduşite, părăseau zona, beneficiind de protecţia poliţiştilor, care îi însoţeau până în afara portului.

În drum spre centrele de colectare a fierului vechi, hoţii se mai întâlneau şi cu alţi poliţişti, în speţă, Ciprian Enache şi Cristian Badea de la Secţia 5, şi Asan Taner, de la Secţia 4, care îi opreau în trafic sau îi aşteptau la centrele de colectare pentru a primi partea, asta pentru a nu le întocmi dosare de cercetare. Sumele de bani reprezentând „onorariile“ agenţilor de pază şi poliţiştilor variau de la 50 la 1.000 de lei, în funcţie de „producţie“.

Era acceptată și șpaga în natură

Potrivit procurorilor, se întâmpla des ca hoţii să fie sunaţi de poliţişti, care comandau şniţele, Coca-Cola, ţigări, whiskey sau chiar… 10 kilograme de carne. O altă situaţie „amuzantă“ este a poliţistului supărat că nu şi-a primit „partea“ de la o hoţie, aşa că i-a transmis hoţului: „Bă, prietene, dacă azi, în seara asta, nu vii la mine… mă duc la mama ta şi îi dau drumul la hârtie şi cu asta basta!“ Sau, cu o altă ocazie, un agent de poliţie s-a dus la uşa infractorului, pentru a-i aminti că are… „o datorie“.

Actualmente, se depun eforturi pentru ca judecătorii să cadă de acord cu procurorii în vederea începerii judecății. Nu de alta, dar poate cei implicați mai au și alte planuri. Așa cum arătam mai sus, când vor cădea de acord, vor constata că a intervenit prescripția.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.