De luni, profesorii ies în stradă!

0
356
Foto cu rol ilustrativ

Sindicaliştii din Educaţie anunță că, de luni, cadrele didactice vor picheta sediile Guvernului şi prefecturilor.

Acțiunea de protest este iscată de îngheţarea salariilor şi în anul 2022. În plus, pentru anul viitor, iar nu se va aloca 6% din PIB pentru Educație.

„Deşi, în ultima săptămână, reprezentanţii Guvernului afirmau că salariaţii din Învăţământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopţii pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, relevă contrariul: îngheţarea salariilor personalului din învăţământ şi prorogarea, pentru a unsprezecea oară, a alocării procentului de 6% din PIB pentru finanţarea învăţământului – toate acestea, în condiţiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale“, se arată într-un comunicat transmis de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret“ şi Federaţia Naţională Sindicală (FNS) „Alma Mater“.

Sindicaliștii din Educaţie atrag atenţia că ar putea decide intrarea în grevă generală în cazul în care Guvernul nu va majora salariile cadrelor didactice, conform legii salarizării.

„Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din Învăţământ va continua, există posibilitatea radicalizării acţiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situaţiei şcolare/universitare pentru semestrul I şi declanşarea grevei generale. Reamintim pe această cale guvernanţilor, dar şi opiniei publice, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranşelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situaţia în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018“, se mai arată în comunicat. 

Totodată, sindicaliştii susțin că amânarea, de două ori, a majorărilor salariale pentru angajaţii din Învăţământ a dus la scăderea nivelului de trai chiar sub limita de subzistenţă pentru unii dintre aceștia.

„Amânarea de două ori a majorărilor salariale – coroborată cu creşterea galopantă a inflaţiei şi a preţurilor la energia electrică, gaze naturale şi alimente de bază – a condus la scăderea nivelului de trai, chiar sub limita de subzistenţă, pentru mulţi dintre aceştia. În acest moment nu mai acceptăm nicio îngheţare a salariilor! Ne-am săturat să fim «sacrificaţii de serviciu» din sectorul bugetar! Ne-am săturat să mai fim umiliţi! Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!

De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din Învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi, ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut“, au mai transmis reprezentanții federațiilor sindicale.

Personalul din Învăţământ este și singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă deoarece, în ultimii ani, politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.