Debandadă în Spitalul Judeţean Constanţa, din cauza COVID-19! Nu sunt medicamente, stația de oxigen nu mai face față, nu se mai operează bolnavii cronici

1
7524

Deși reprezentanții Spitalului Județean Constanța susțin că farmacia unității medicale dispune de medicamentele necesare, inclusiv pentru pacienții cu infecție SARS-CoV-2, mai mulți cititori și medici susțin contrariul. În plus, aceștia ne-au semnalat că stația de oxigen nu mai face față numărului mare de pacienți, așa că nu se mai operează bolnavii cronici, nici măcar pacienții cu cancer, doar urgențele majore.

Săptămâna trecută, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța ne asigură că există medicamente pentru tratamentul bolnavilor COVID-19 în stocul unității medicale, după ce mai mulți cititori ne-au sesizat faptul că și acum aparținătorii pacienților sunt obligați să le cumpere. Dar în continuare cititorii Focus Press, cât și mai mulți medici din Spitalul Județean, dar și din alte unități sanitare din Constanța, și studenți de la Medicină reclamă că medicamentele lipsesc cu desăvârșire, de cele mai multe ori. 

„Aiurea, niciodată nu au fost medicamente în spital, dar acum nici atât!!!“, ne-a transmis un cititor, care a fost completat de un altul: „Nu, nu are absolut niciun medicament, nu numai pentru cei cu COVID, ci pentru niciun alt pacient care este internat, și nu sunt puțini. Cu mențiunea că, la eliberarea rețetei, primești și recomandarea că le găsești la farmacia cu program permanent de lângă spital!“

O altă doamnă ne-a sesizat că „Spitalul din Constanța nu numai că nu are medicamente pentru COVID, nu a avut medicamente niciodată… Toți bolnavii au fișele pline de tratamente, dar sunt cumparate. Fac pariu că spitalul are mai multe medicamente administrate pe fișele de internare decât au cumpărat. În mod sigur, nu există medicamente în spital. Să trăiască și să caute să aducă familia“.

„Am o colegă care s-a străduit mult să găsească Clexane pentru mama ei internată în Ortopedie“, ne-a declarat un alt cititior, iar mesajele acestora sunt multe și continuă să vină: „În momentul în care deja ai mai mult de trei cunoscuți care au cumpărat și trimis medicamente la rudele internate, nu cred că mai au sens comunicatele conducerii spitalului“ sau „Spitalul Județean, cu sau fără COVID, nu a avut niciodată medicația completă pentru pacienți, iar în ceea ce privește personalul, încă mai sunt medici / asistente / infirmiere care nu au depășit epoca comunistă“.

Declarațiile lor sunt susținute și de medici din Spitalul Județean, unul dintre ei precizând că „până când nu a fost schimbat directorul, nici nu s-au gândit să cumpere medicamente pentru bolnavii de COVID-19. Abia când s-a schimbat managerul, au început să consulte ce medicamente să comande, conform ghidurilor de tratament. S-a închis ochii la mizeria asta, tot timpul familiile bolnavilor trebuiau să cumpere tratamentele, iar acum situația e și mai gravă. Mai ales că ne aflam într-o perioadă foarte dificilă: suntem singurul județ cu incidența peste 7/1.000 de locuitori și nu ne pasă. Direcția de Sănătate Publică nu mai face față. Noi, medicii, nu mai facem față. Mortalitatea este aproape de 3% în fiecare zi. Și mulți constănțeni, în continuare, nu respectă regulile de distanțare“.

Pacienții care trebuiau operați, externați deoarece stația de oxigen nu mai face față nici măcar pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2

Și un alt medic din spitalul constănțean a confirmat lipsa medicamentelor, dar acesta ne-a atras atenția și asupra altei probleme: stația de oxigen nu mai face față numărului mare de pacienți. Din acest motiv, nu se mai fac operații în Spitalul Județean Constanța, nici măcar în cazul bolnavilor cronici sau al celor cu cancer.

Acest lucru a fost confirmat și de către un cititor Focus Press: „la Spitalul Județean Constanța, la secția Chirurgie, au externat toți pacienții fără să -i opereze, chiar dacă erau cazuri grave de cancer, pe motiv că nu au oxigen. I-au reprogramat în ianuarie sau au spus că o să-i sune ei. Este normal?“

Din păcate, problemele nu se termină aici: aparținătorii reclamă faptul că nu pot obține informații despre starea de sănătate a rudelor lor, că nimeni nu răspunde la telefon sau dacă cineva ridică receptorul li se transmite să-l caute pe medicul care supraveghează bolnavul, dar nu li se spune cine este acesta sau cum poate fi contactat. „Lipsa de comunicare este la cote înalte. Și nu doar asta. Dacă suni să afli ceva de un pacient, ți se răspunde de către asistentă: «după programul de vizită al doctorilor la bolnavi, vorbiți cu medicul. Care medic??? Nimeni nu știe nimic, nimeni nu îți spune nimic“, ne-a transmis o doamnă care ne-a rugat să o ajutăm să afle starea de sănătate a mamei sale.

Același lucru i s-a întâmplat și unui alt cititor, care ne-a scris pe adresa redacției: „Nu știu nimic de mama de trei zile, are 83 de ani și are COVID. Sun la Terapie Intensivă și când catadicsește cineva să răspundă la telefon, pune invariabila placă: «luați legătura (cum???) cu doctorul care o supravegheză (cine este nu spune nimeni!)»“.

Toate aceste întrebări și reclamații au fost transmise conducerii Spitalului Județean Constanța și vom reveni cu declarațiile managerului, când ni se va răspunde.

Reamintim că președintele Consiliului Județean Constanța a trimis Corpul de Control la Morga unității sanitare după apariția în spațiul public a imaginilor în care aparținătorii își identificau rudele decedate în curtea spitalului, în fața Morgii. În plus, Focus Press a semnalat două cazuri petrecute sâmbătă, 5.12.2020, când două familii au trecut prin momente critice deoarece mai întâi li s-a comunicat că rudele lor nu au murit din cauza COVID-19, iar apoi s-a revenit asupra cauzei decesului, transmițându-li-se că testele, de fapt, au fost pozitive, dar au fost încurcate fișele.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. In plus, la prima ploaie, spitalul modular a cedat. Lucreaza la mai putin de jumatate din capacitate. Ploua in corturi. Dar armata doar s-a laudat cu el, s-au promovat cativa colonei si …cam atat. Vara n-au lucrat, era cald, toamna ploua, iarna-i frig… Doamne-ajuta sa treaca pandemia , ca armata…poze si heirupism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.