Decizie de clasare, contestată în instanță, în războiul dintre Cristian Cîrjaliu și Matei Datcu. Cei doi se războiesc în mai multe dosare

0
778

Războiul dintre Matei Datcu, proprietarul pescăriei cu același nume, și Primăria Agigea, cu primarul Cristian Cîrjaliu în frunte, continuă în instanță, în mai multe dosare. Ultimul termen de judecată a avut loc vineri, 23 aprilie.

Cele două părți se acuză și s-au dat în judecată reciproc, mărul discordiei fiind terenul pe care Matei Datcu și-a construit restaurantul cunoscut sub numele ”Pescăria lui Matei”. Pe deoparte, primarul Cîrjaliu îl acuză pe Matei de fals și uz de fals, pe de altă parte, Matei îl acuză pe Cîrjaliu de infracțiuni de corupție, în ambele cazuri existănd dosare pe rol, ambii fiind trimiși în judecată, având roluri inversate.

De precizat că una dintre plângerile depuse la Parchet, într-un alt dosar din 2019, împotriva primarului comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a fost clasată prin decizia procurorului, motiv pentru care Datcu Matei, împreună cu societatea care deține restaurantul său, Sarda Fish SRL, au contestat decizia de clasare, cazul ajungând în instanță. Numai că, vineri, 23 aprilie, Judecătoria Constanța a respins plângerea formulată împotriva deciziei de clasare.

Respinge, ca nefondată plângerea formulată de petenții D. M., D. L. C., D. M. A. și S. F. SRL împotriva soluției de clasare dispusă prin rechizitoriul nr.539/P/2018 din data de 22.07.2019 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța”, se arată în încheierea de ședință, decizia fiind definitivă. 

Acuzații reciproce

Revenind la cele două dosare penale, trecem în revistă câteva aspecte, reținute de procurori.

În cazul lui Matei Datcu s-a reținut faptul că afacerea vestitei pescării funcționează, după cum se arată în rechizitoriu, pe un teren ocupat ilegal. Potrivit anchetei, totul a început în urmă cu 19 ani, când familia Datcu ar fi falsificat, în cuprinsul facturii fiscale 2540812/03.01.2001, emisă de SC Marea Neagră SA către SC Condemar SA, elementele de identificare ale unui bun imobil vândut, existând de asemena un al doilea exemplar al aceluiaşi document, dar cu un conţinut diferit faţă de prima variantă. Imobilul – un teren – a intrat ulterior în posesia SC Sarda Fish, firma care deține cherhanaua. Procurorul care a întocmit rechizitoriul arată că, în baza falsurilor, familia Matei ar fi intrat în posesia terenului pe care îşi derulează acum afacerea. De altfel, spun anchetatorii, terenul în cauză nici nu ar fi trebuit să facă vreodată obiectul unei vânzări, atâta timp cât societatea care îl deţinea iniţial se afla în insolvenţă.

În cazul lui Cristian Cîrjaliu s-a reținut faptul că, împreună cu un fost secretar al comunei, au comis un abuz în serviciu, care a dus la prejudicierea societății lui Datcu Matei. Mai exact, cu încălcarea prevederilor legale, Cîrjaliu a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul SC Sarda Fish SRL, a unui teren în suprafața de 8.940 metri pătrați, inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.
Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu.
Prin aceste acțiuni, dar și prin aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul ar fi urmărit încălcarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.

Astfel, după cum se poate observa, neînțelegerile dintre cei doi sunt pe un tărâm nesigur și sunt departe de a fi rezolvate, chiar și de către instanța de judecată.  

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.