Deputatul Bola îl întreabă pe ministrul Culturii dacă a preluat Pasarela Regală din Mamaia, pentru reabilitare

1
579

Pasarela Regală din Mamaia a ajuns într-o stare gravă de degradare și, deocamdată, nu a demarat reabilitarea ei, deși anul trecut au existat tot felul de inițiative în acest sens. Ministerul Culturii anunța în octombrie 2020, că a început demersurile pentru preluarea ei.

După modificarea proiectului „Reducerea eroziunii costiere, Faza a II-a (2014-2020)“, care prevedea dezafectarea Pasarelei Regale din Mamaia (dar acest lucru nu era posibil, deoarece aceasta este monument istoric), au existat mai multe inițiative de preluarea acesteia din patrimoniul Litoral S.A. – aflată în insolvență – și reabilitarea sa.

În luna octombrie 2020, Ministerul Culturii anunța că a început demersurile pentru preluarea monumentului istoric și darea în administrarea Institutului Național al Patrimoniului, în vederea mutării și restaurării acestuia.

Din acest motiv, ajuns în Parlament, fostul director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, a adresat mai multe întrebări ministrului Culturii, cu privire la preluarea Pasarelei Regale și reabilitarea ei cu fonduri europene.

„Așa cum am mai spus și în trecut, pasarela din fața Cazinoului din Mamaia, care în perioada interbelică găzduia singurul bar maritim al Europei, trebuie salvată. Nu ne putem permite să ne batem joc și de acest monument. Din acest motiv, împreună cu colegii mei deputați din grupul parlamentar al PNL Constanța, am lansat mai multe întrebări pertinente și urgente către ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu.

Este de notorietate faptul ca Administrația Națională „Apele Române“ (A.N.A.R.), prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (A.B.A.D.L.), derulează proiectul finanțat prin fonduri europene intitulat „Reducerea eroziunii costiere faza II 2014-2020“, proiect în care urmează să se înnisipeze și zona aferentă monumentului „Debarcader Mamaia Cazinou“, aflat în administrarea societății Litoral SA – aflată în insolvență -, în baza Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 2170/03.05.1990.

În cadrul ședinței de lucru din data de 11.08.2020, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Ministerului Fondurilor Europene, A.N.A.R., A.B.A.D.L., s-a discutat și agreat de către reprezentanții instituțiilor centrale abilitate că o soluție pentru protejarea și reabilitarea monumentului „Debarcader Mamaia Cazinou“ este transferul acestuia din administrarea Litoral SA – în insolvență către Ministerul Culturii. Scopul? Pentru a se putea identifica, astfel, sursele necesare finanțării unui proiect privind reabilitarea și mutarea monumentului în mare, pe un viitor amplasament, având în vedere că există linii de finanțare pentru perioada 2021-2027, pentru reabilitarea de monumente. Până în momentul de față, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a făcut (și va face și pe viitor) tot posibilul pentru conservarea monumentului, însă nu este de ajuns. Constanța are nevoie de punerea sa în valoare cât mai urgentă, pentru ca acesta să își poată îndeplini din nou rolul său original din punct de vedere al vilegiaturii în stațiunea Mamaia.

Ținând cont de toate aceste aspecte, de faptul că acest proiect va beneficia substanțial istoriei și turismului județului Constanța, precum și că au trecut aproximativ 150 de zile de la data ședinței de lucru mai sus menționate, am solicitat respectuos ministrului să ne raspundă la următoarele întrebări:

 • s-au făcut demersuri de catre instituția pe care o conduceți pentru transferul monumentului de la Litoral SA – în insolvență?
 • au fost identificate axele de finanțare pentru acest proiect? S-a solicitat oficial sprijinul Ministerului Fondurilor Europene și dacă da, s-au făcut demersuri pentru obținerea fondurilor necesare?
 • s-au demarat procedurile de elaborare ale fișei de proiect? Dacă da, a fost aceasta depusă autorității de management, în vederea aprobării spre finantare?
 • s-a demarat procedura internă de obținere a terenului de la A.B.A.D.L., pentru viitorul amplasament al monumentului?

Constanța are nevoie de cultură, Dobrogea are nevoie să-i fie recunoscută istoria ei milenară. Nu putem să ne abandonăm monumentele doar pentru că ne este dificil să gândim creativ și să le punem în valoare așa cum ar merita…“, a declarat deputatul Bogdan Bola.

Reamintim că, în cadrul proiectului de stopare a eroziunii costiere, Pasarela Regală va fi acoperită cu nisip.

„Trebuie să subliniez că este o modalitate de protejare interimară a pasarelei. Se va lucru în jurul ei și ea va fi acoperită cu nisip, pentru a o proteja. Cu înnisiparea se vine în fața pasarelei, deci întrerupem venirea apei și erodarea ei, iar în timpul iernii, în caz de îngheț, ea va fi protejată datorită nisipului care o acoperă. În plus, pasarela va fi împrejmuită, pentru a nu exista niciun risc pentru turiști și constănțeni“, a precizat Nicușor Buzgaru.

V.I.

1 COMENTARIU

 1. Stimati domni,
  Presedinte, Klaus Iohannis,
  Prim-ministru, Florin Citu,
  PNL, Ludovic Orban,
  USR, Dan Barna,
  Plus, Dacian Ciolos,
  UDMR, Kelemen Hunor,
  Opozitie PSD, Marcel Ciolacu
  Puneti ROMANIA DEZVOLTATA in buget. Negresit. Nu ratati.
  Asta va fi baza.
  Cand vom avea energie NEPOLUANTA, NELIMITATA si IEFTINA vom fi TARA DEZVOLTATA.
  Vom avea economie dezvoltata, industrie dezvoltata, transporturi, agricultura dezvoltata, bunastare, sanatate, sport, educatie, cultura, aparare, respectul celor din jur, etc., etc., tot ce este mai bun vom avea.
  HAIDETI SA PORNIM ODATA
  ROMANIA DEZVOLTATA !
  ROMANIA DEZVOLTATA
  CU ENERGIE CURATA,
  IEFTINA, NELIMITATA,
  CHIAR DIN MARE „FABRICATA”!
  Este posibil tehnic si nici nu-i chiar asa de greu, avem ce ne trebuie in tara. ROMANIA A FACUT LUCRARI MAI GRELE.
  Daca incepem sa facem ROMANIA DEZVOLTATA cu energie din Marea Neagra, totul va merge mult mai usor, aproape de la sine.
  Putem rezolva GREEN DEAL !
  Putem face HIDROCENTRALE adevarate, de sute de MW Putere Instalata in Marea Neagra !
  Ion Neacsu, inventator :
  E-mail: nelutu_neacsu@yahoo.co.uk
  Telefon: +40722618640

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.