Pasarela Regală din Mamaia va fi acoperită cu nisip, în așteptarea unei instituții care să o reabiliteze cu fonduri europene

1
3913

Din fericire, Pasarela Regală din Mamaia nu va mai fi demolată în cadrul proiectului de lărgire a plajelor și protecție a coastei litoralului românesc implementat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.). Monumentul istoric din zona Cazino va fi acoperit cu nisip, în speranța apariției vreunei instituții care să o readucă în patrimoniul Statului Român și să o reabiliteze cu bani europeni.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral continuă implementarea proiectului „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza a II-a (2014-2020)“, urmând să demareze lucrările de „Protecție și reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre în zona MAMAIA“. În cadrul acestora, ar fi trebuit dezafectată și Pasarela Regală din Mamaia (cuprinsă în arealul plajelor turistice), care se află într-o stare avansată de degradare și nu prezintă siguranță în exploatare.

Din fericire, Ministerul Culturii s-au opus demolării monumentului istoric (din anul 2010), în urma solicitării avizului Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice de către A.B.A.D.L., recomandând chiar reabilitarea acesteia în cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere. Un lucru imposibil, deoarece el a fost aprobat spre finanțare în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, care nu permite astfel de lucrări.  

„Proiectantul englez contractat pentru proiectul de reducere a eroziunii costiere a ignorat monumentul istoric și a propus dărâmarea lui. Dar am modificat proiectul conform avizului Ministerului Culturii, care indică menținerea Pasarelei, Comisia recomandându-ne chiar să o reabilităm. Dar pe axa de mediu astfel de cheltuieli nu sunt eligibile“, ne-a declarat Nicușor Buzgaru, managerul proiectului A.B.A.D.L.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a solicitat antreprenorului olandez S.C. BOSKALIS S.R.L., aflat în etapa elaborării proiectului tehnic de execuție a schemei de protecție costieră Mamaia, să-i ofere date privind influența pasarelei asupra profilului de plaja proiectat, astfel încât să nu fie încălcată nicio cerință de proiectare prevăzută în Caietul de sarcini.

În urma acestei analize, s-au stabilit trei soluții pentru desfășurarea lucrărilor de lărgire a plajelor fără afectarea pasaralei interbelice din Mamaia, dintre care una a fost agreată și de către Ministerul Culturii. Astfel, monumentul istoric din zona Cazino va fi acoperit cu nisip. „Trebuie să subliniez că este o modalitate de protejare interimară a pasarelei. Se va lucru în jurul ei și ea va fi acoperită cu nisip, pentru a o proteja. Cu înnisiparea se vine în fața pasarelei, deci întrerupem venirea apei și erodarea ei, iar în timpul iernii, în caz de îngheț, ea va fi protejată datorită nisipului care o acoperă. În plus, pasarela va fi împrejmuită, pentru a nu exista niciun risc pentru turiști și constănțeni“, a precizat Nicușor Buzgaru.

Pasarela din zona Cazinoului Mamaia ar putea fi cumpărată cu 31.000 de euro

Autorizația de construcție pentru organizarea de șantier pentru lucrările de reducere a eroziunii costiere, faza II, lot 2 – adică pentru protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia a fost eliberată Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral pe 10.09.2020, de către Primăria Municipiului Constanța. Potrivit documentului, lucrările de protecție și lărgire a plajelor ar trebui să durează opt luni. 

Din păcate, A.B.A.D.L. nu poate reabilita Pasarela Regală, deoarece nu se află în administrarea ei. Pasarela aparține actualei firme Litoral S.A., care se află în curs de lichidare. Singura soluție este ca una dintre instituțiile publice constănțene să o preia în administrare, prin cumpărare de la Litoral S.A., iar apoi să o reabiliteze, cel mai probabil cu fonduri europene în exercițiul financiar 2021 – 2027. Statul Român oricum are drept de preemțiune asupra monumentelor istorice, astfel că administrației locale sau județene, ori unei alte instituții publice i-ar fi cel mai ușor să o cumpere.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța Claudiu Palaz, acest lucru deja ar fi pe cale să se întâmple. „Am realizat demersuri către societatea Litoral S.A. (aflată în lichidare voluntară) și am solicitat acesteia acceptul de a prelua Debarcaderul, cunoscut că «Pasarela Regală». Prin adresa nr. 617/19.08.2020, S.C. Litoral S.A., prin lichidator, și-a dat acceptul pentru preluarea construcției speciale «Debarcader» din Mamaia. Având în vedere adresa menționată mai sus, am inițiat referatul de aprobare înregistrat sub nr. 24.078 din 09.09.2020, în vederea întocmirii proiectului de hotărâre pentru achiziția acestui obiectiv de importantă istorică pentru Constanța. Am depus la Consiliul Județean hotărârea de consiliu care va fi dezbătută în prima ședință de consiliu, cred că săptămâna viitoare, pe 23 septembrie, prin care să fie aprobată cumpărarea efectivă a acestei pasarele regale din Mamaia de la societatea Litoral S.A. aflată în lichidare. Evaluarea făcută de către societate este de 31.000 de euro, bani pe la C.J.C. îi plătește și preia această pasarelă prin negociere directă, fără niciun fel de licitație. Dacă lucrurile merg bine și nu se va gândi politic și din faptul că suntem în campanie electorală, mai ales că această procedură este demarată de aproape un an de zile, maximum până la sfârșitul lunii această pasarelă va intra în patrimoniul Consiliului Județean, după aceea urmează procedura studiu DALI, proiectare, execuție și punerea în circuitul turistic“, a declarat Claudiu Palaz

Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla și dacă vor fi atrase fondurile necesare pentru reabilitarea ei.

Reamintim că pasarela din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului, care a fost inaugurat în anul 1935, în prezenţa Regelui Carol al II-lea. Alături de Cazino, ea reprezenta centrul de atracție din stațiunea Mamaia, în perioada interbelică, mai ales pentru că pasarela găzduia singurul bar maritim al Europei. 

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Ionl critica sa ne convinga pe noi constanteni sa-l votam pe omul lui comanescu care n-a dat salariile la oameni de luni de zile

    Abdal de ce n-o ia in patrimoniu ca trebuie renovata cu fonduri ue si nu primesc parandaratul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.