Sindicaliștii din Poliție: “Siguranța Școlară – o structură denumită pompos, dar în teren merg aceiași polițiști ca și până acum”

0
4011
Foto Arhiva

Înființarea Poliției Siguranță Școlară, noua structură a MAI, naște dispute în rândul polițiștilor. Deși pare o măsură destul de bună, văzută prin ochii părinților care își trimit copiii la școală, sau prin ochii unor reprezentanți ai administrației publice, totuși, polițiștii o văd diferit.

Adjunctul IPJ Constanța, cms. șef Mircea Vizitiu, a declarat pentru Focus Press faptul că această nouă structură se subordonează Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), dar are un birou la nivelul fiecărui inspectorat județean.

Este o structură subordonată direct IGPR-ului, practic funcționează pentru fiecare inspectorat, dar cu raportare directă la IGPR, iar activitatea în sine este de coordonare. S-a înființat o structură cu o relocare de funcții, nu este o noțiune atipică sau nouă”, a declarat adjunctul IPJ, pentru Focus Press.

Ce spun reprezentanții Guvernului despre acest demers

Odată cu debutul anului școlar, Poliția Siguranță Școlară își va începe activitatea. Polițiștii de la această structură vor acționa exclusiv pentru un mediu școlar sigur, pe toate aspectele ce privesc elevii și profesorii.

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritatea pentru Poliția Română.

În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, a fost aprobată înființarea unei structuri de poliție care să participe activ la consolidarea unui climat optim de siguranță în unitățile de învățământ.

Începând de luni, 14 septembrie 2020, polițiștii de la siguranța școlară își vor începe misiunile pentru protejarea elevilor.

Aceștia vor acționa împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române, precum și cu alte instituții și organizații neguvernamentale, într-un efort conjugat, în scopul creării unui mediu sigur atât pentru elevi, cât și pentru personalul din învățământ și implicit pentru societate.

Polițiștii de la siguranță școlară vor dezvolta parteneriatul poliție-școală-comunitate, în vederea realizării unui proces educațional antiinfracțional și antivictimal.

Începând cu acest an școlar, odată cu crearea acestei structuri specializate, în mediul școlar va exista o prezență mult mai mare și mai activă a polițiștilor.

De asemenea, o mai bună interacțiune cu elevi, cu familiile acestora și cu profesorii, precum și cunoașterea caracteristicilor socio-demografice din zona unităților de învățământ vor ajuta la prevenirea bullying-ului și a faptelor antisociale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Sindicaliștii nu sunt de acord

Sindicaliștii din poliție au o altă părere. Potrivit unora dintre ei, această nouă structură pare mai degrabă un loc călduț, dar numai pentru unii. Cel puțin așa consideră președintele filialei județene a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), cms. Vasile Zelca.

Cu privire la înființarea noii structuri privind siguranța școlară, avem o problemă de organizare a acesteia. Pentru că la nivel de IGPR s-a înființat acest nou serviciu, care presupune niște funcții călduțe, la nivel de IPJ s-a creat un birou la nivel de serviciu Ordine Publică, ce presupune un șef de birou și încă patru funcții, dar în teren se duc tot polițiștii de la posturi, cei de la secțiile urbane de la polițiile orășenești. Cu alte cuvinte, munca va fi, efectiv, pe aceiași umeri pe care a fost și până acum. Ca reprezentant al SNPPC sunt nemulțumit de această abordare, prin care creăm noi structuri denumite pompos, doar de dragul de a le crea, dar nu mergem în profunzime, pe verticală în jos, până la bază, până la cei care muncesc, să creăm funcții noi și să aducem polițiști noi pe care să-i specializăm pe această linie. Adică tot polițiștii care lucrau până acum, pe această linie, tot ei vor lucra și de acum inainte”, a declarat, pentru Focus Press, liderul SNPPC Constanța, cms. Vasile Zelca.

Luni, 14 septembrie, la fiecare unitate de învățământ s-a aflat câte cel puțin un echipaj de poliție, care a supravegheat la menținerea ordinii și a distanțării sociale.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.