Ministerul Culturii a început demersurile pentru preluarea Pasarelei Regale din Mamaia

0
346

Ministrul Culturii și-a anunțat intenția de a prelua Pasarela Regală din stațiunea Mamaia în administrarea Institutului Național al Patrimoniului, în scopul restaurării și mutării monumentului istoric, încă din luna februarie a anului curent.

În acest context, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a propus Ministerului Culturii trei variante de conservare a pasarelei regale, asta după ce tot ABADL a propus demolarea ei,  în cadrul proiectului de stopare a eroziunii plajelor.

Cele trei variante sunt: acoperirea parțială a structurii cu nisip, iar din studii reiese că va avea cel mai mic impact general, cea de-a doua variantă de conservare a monumentului, prin care acesta va fi total vizibil, este prin panta de tranziție, iar cel de-al treilea implică o construcție solidă și stabilă prin protecția marginilor prin piatră, beton și panouri metalice.

Si Claudiu Palaz a inițiat un proiect ce vizează restaurarea Pasarelei Regale din Mamaia, tot din luna februarie a acestui an și presupune reabilitarea zonei Debarcader din imediata apropiere a Cazinoului din Mamaia, mai precis a Pasarelei Regale și aducerea acesteia la stadiul inițial istoric. Doar că, în ședința de Consiliu Județean din luna septembrie, acest proiect nu a fost votat.

Revenind, ziarul Focus Press a transmis către Ministerul Culturii o solicitare, de clarificare a situaţiei pasarelei.

Iată răspunsul oficial transmis de către minister:

”Ministerul Culturii a inițiat demersuri pentru preluarea monumentului istoric și darea în administrarea Institutului Național al Patrimoniului, în vederea mutării și restaurării acestuia. Mai multe informații vor fi făcute publice, pe măsură ce acest demers se va concretiza.

Totodată, menționăm că, drept urmare a ședinței online a Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din perioada 20-28 august 2020, a fost emis avizul favorabil pentru proiectul ”Reducerea eroziunii costiere faza ii (2014-2020), LOT 2- Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre, zona Mamaia, municipiul Constanța, oraș Năvodari”.

Pasarela a reprezentat, în perioada interbelică, o atracție turistică extrem de importantă pentru că găzduia singurul bar maritim al Europei. Pasarela face parte din Ansamblul Cazino Mamaia, fiind un monument istoric de categoria B, inaugurat în anul 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea.  

Loredana MIHAI

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.