Deschiderea și folosirea unui cont pe rețelele de socializare cu numele altei persoane reale este infracțiune!

0
285
sursa foto: Shutterstock/BlurryMe

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că deschiderea și folosirea unui cont pe rețelele de socializare cu numele altei persoane, reale, este infracțiune de fals informatic. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani!

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis într-un dosar de dezlegare a unei chestiuni de drept în materie penală cu privire la deschiderea și folosirea unui cont pe rețelele de socializare cu numele altei persoane reale.

Instanța supremă a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov – Secţia penală.

„Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului“, susține Înalta Curte de Casație și Justiție.

Inculpatul vizat de sesizarea Curții de Apel Brașov este acuzat că, în cursul lunii decembrie 2018, a creat pe site-ul www.pornhub un cont cu numele persoanei vătămate, pe care a postat mai multe fotografii cu persoana vătămată nud și un filmuleț în care persoana vătămată întreținea relații sexuale cu el. În plus, el a creat un profil fals pe rețeaua de socializare Facebook cu numele persoanei vătămate, de pe care i-a trimis martorului mai multe fotografii cu persoana vătămată dezbrăcată, în ipostaze intime.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.