Deși au avut atât de mult timp la dispoziție și suntem în criză sanitară, unele școli se vor redeschide tot fără autorizație de sănătate

0
142
Elevii la scoală

Dacă numărul cazurilor noi de COVID-19 se va menține la nivelul din acest moment, școlile se vor redeschide pe 8 februarie a.c., la începutul semestrului II. Din păcate, deși au fost închise atâta timp, deci primarii puteau să intervină, și suntem în criză sanitară, unele vor funcționa tot fără autorizație de sănătate, neavând apă curentă și racord la sistemul de canalizare.

Mai bine de jumătate de an de la debutul pandemiei de COVID-19 școlile au fost închise. S-au deschis odată cu începerea anului școlar 2020 – 2021, dar nu pentru mult timp, din cauza numărului mare de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2. În prezent, se vorbește de redeschiderea lor pe 8 februarie a.c., la începutul semestrului II, dacă criza sanitară va fi ținută sub control până atunci.

Din păcate, în județul Constanța, nu toate unitățile de învățământ s-au deschis la începutul anului școlar având autorizație de sănătate. O problemă veche în toată țara, parcă din negura timpurilor și încă fără rezolvare, cel puțin între Dunăre și Mare. Pentru că și dacă se vor redeschide pe 8 februarie, în continuare unele nu sunt racordate la apă curentă și la sistemul de canalizare, deși ne aflăm în pandemie, funcționând încă toaletele din fundul curții.

Pentru a se putea deschide la începutul anului școlar 2020 – 2021, școlilor fără autorizație din partea Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța li s-a permis o soluție temporară: amplasarea de containere eco-sanitare, cu lavoare mobile și fose septice. Iar același lucru se va întâmpla și acum, pentru că deși au avut atât de mult timp la dispoziție, nu toți primarii au rezolvat această problemă.

„Au avut timp la dispoziție să rezolve această situație. Nu cred că mai sunt astfel de situații, dar dacă mai există, sunt doar strict excepționale“, a declarat prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general constănțean, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o conferință de presă.

Potrivit purtătorului de cuvând al D.S.P. Constanța, Tudorel Ene, „în acest moment, în județul Constanța sunt 463 de instituții de învățământ publice și 41 private, iar 495 dintre ele au autorizație de sănătate“. Adică nouă dintre ele nu dețin avizul Direcției de Sănătate!

Inspectorul școlar general constănțean ne-a declarat și faptul că în această săptămână are loc o inspecție tematică în unitățile de învățământ din tot județul, pentru a se verifica avizele și situația lor în teren, iar săptămâna viitoare va putea comunica un raport în acest sens.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.