Poliția Locală, acționată din nou în instanță: a sancționat o societate pentru lipsa contractului de salubrizare, deși acesta era încheiat din 2019

0
451

Direcția Poliția Locală Constanța are atribuții bine stabilite, iar cei care activează în cadrul acesteia știu sau, cel puțin, ar trebui să știe cu exactitate ce responsabilități au și unde anume se sfârșesc atribuțiile lor. Însă sunt și unii polițiști locali din Constanța care nu cunosc limita atribuțiilor lor, așa cum am mai arătat într-un articol publicat recent în Focus Press, cu titlu Instanţa a anulat o amendă aplicată de Poliţia Locală pentru staţionarea unei dube de marfă.

 De data aceasta facem referire tot la un caz în care polițiștii locali au aplicat o amendă doar ca să își facă norma, în timp ce reprezentantul firmei sancționate trebuie să piardă timp pentru a dovedi în instanță că este nevinovat.

În fapt, o societate comercială din municipiul Constanța, cu activitate în domeniul comerțului cu produse alimentare, a fost sancționată, pe data de 21 decembrie 2020 pe motiv că nu ar fi avut contract de salubrizare pentru punctul de lucru al societății. De fapt, societatea are contract cu societatea Polaris încă din 2019, perfect valabil, însă administratorul nu îl ținea la punctul de lucru, pentru că niciun organ de control nu vine, de obicei, să controleze acest gen de contracte și nu există nicio reglementare care să-l oblige pe comerciant să țină contractul pentru gunoi la punctul de lucru, lângă autorizațiile de funcționare, avize DSP, DSV etc. Pentru acest motiv, polițiștii de la Locală i-au aplicat o amendă de 2.500 de lei, cu posibilitatea de a achita suma de, atenție, 1.250 lei în termen de 15 zile.

De precizat că, potrivit  Art 72 din ”Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților societăților comerciale și de piață în municipiul Constanța”: ”Constituie contravenție desfășurarea activităților comerciale de producție, comerț sau prestări servicii cu nerespectarea obligațiilor impuse de prezentul regulament și se sancționează cu amendă de la 1.500lei la 2.500 lei”

Adică, pe lângă faptul că au aplicat o amendă abuzivă, pentru lipsa contractului care, de fapt, exista și era valabil, polițiștii respectivi nu au fost capabili să calculeze amenda care putea fi plătită în termen de 15 zile, adică jumătate din minim, însemnând 750 lei, nicidecum 1.240 lei, cât au trecut ”localii” pe procesul-verbal.

Așa se face că, din cauza completării greșite a procesului-verbal, dar și datorită faptului că exista contractul cu Polaris în momentul așa-zisului control, s-a depus plângere în instanță, la Judecătoria Constanța, pentru anularea amenzii aplicată de Poliția Locală, fiind invocată nulitatea actului atacat.

Extras din plângerea împotriva procesului verbal

Contrazicem prin înscrisuri afirmația organului constatator, înscrisuri care atestă că societatea noastră are încheiat contract de salubrzare a cu societatea POLARIS M HOLDING SRL încă din luna martie 2019, așa cum rezultă din fișa de client emisă de societatea prestatoare a serviciilor de salubrizare. Mai mult de atât, la data de 16.12.2020 (cu 5 zile înainte de primirea amenzii – n.r.), s-au plătit serviciile de salubrizare așa cum rezultă din chitanta nr.3372/16.12.2020.

Opinăm că, în cazul lipsei contractului de salubrizare, încheiat cu societatea noastră, autoritatea locală nu putea emite avizul de funcționare pentru anul 2020. Contractul de salubrizare este document doveditor pentru aprobarea emiteri avizului de funcționare.

Așa cum este descrisă fapta, cât și modul de completare a procesului verbal, constatăm că acesta nu indică cu exactitate fapta, în raport de momentu întocmiri acestuia.

Procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției s-a întocmit cu nerespectarea disp art.16, alin.(1) din OG nr.2/2001, sens în care la descrierea faptei, agentul constatator, avea obligația să descrie dacă contravenientul deține sau nu aviz sau autorizație de funcționare”, se arată în plângerea înregistrată la Judecătoria Constanța.

Și, într-adevăr, în procesul verbal nu scrie cu exactitate motivul sancționării, ci doar un articol din regulamentul menționat mai sus (HCLM 427/2017 – n.r.), care este destul de ambiguu fără alte precizări despre motivul contravenției.

Urmează ca instanța să soluționeze și această cauză, împotriva Poliției Locale.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.