Dezastru de proporţii: la Smârdan au fost îngropate leșuri de animale aduse din mai multe judeţe, nu doar oile de pe nava Queen Hind

0
2028

Reprezentanții societății Cazacioc & CO, anchetați de procurori, după descoperirea cadavrelor oilor moarte, încearcă să se disculpe în legătură cu îngroparea animalelor moarte, în loc să le incinereze. DSP Tulcea minimalizează pericolul contaminării, însă mirosul hoiturilor se simte chiar și din Brăila.

În luna decembrie 2020, reprezentanții Gărzii de Mediu au trimis o notificare pentru remedierea problemei din zona respectivă, însă nu s-a făcut nimic în acest sens.

Luați în colimator de autorități, în urma descoperirii ”gropii comune” pentru animale moarte care, de fapt, ar fi trebuit incinerate, reprezentanții societății au motivat anchetatorilor faptul că au recurs la această soluție întrucât capacitatea incineratorului lor este mai mică decât volumul mare de animale moarte.

Butoaie pe post de incinerator

Și mai grav este că, în realitate, ”incineratorul” cu care se laudă firma constă în 2-3 butoaie care au rol de crematoriu, fără niciun filtru, fără nici o dotare specifică. Nu o spunem noi, o spun localnicii, persoane din zonă au preferat să își păstreze anonimatul pentru a nu avea probleme.

Mai mult decât atât, surse din zonă susțin că la marginea satului Smârdan, unde își are punctul de lucru societatea respectivă, se îngroapă leșuri de animale de mulți ani, tocmai pentru că nu există un incinerator real. Oamenii susțin că anchetatorii ar trebui să sape mulți metri în adâncime, întrucât acolo s-au adus animale moarte, de-a lungul anilor, chiar și de la Brașov, Constanţa și București, fiind îngropate pur și simplu.

Neoficial am aflat și faptul că cei de la DSV Tulcea nu erau străini de situație şi că ar fi închis ochii. Și se explică, într-un fel, motivul pentru care nimeni nu era deranjat de mirosurile de hoit. De precizat că reprezentanții DSP Tulcea au susținut că, de fapt, valorile pentru antrax nu depășesc cu 300% limita admisă, așa cum au stabilit anchetatorii.

Incinerarea leșurilor și decontaminarea zonei, suportate de firmă

Autoritățile tulcene au decis, în cadrul unei ședințe susținută, joi, 21 ianuarie, la Prefectura Tulcea, ca toate leșurile să fie incinerate, iar zona decontaminată, toate acestea pe cheltuiala societății Cazacioc & CO.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a scufundat parţial pe bordul drept, în noiembrie 2019, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu. Peste 600 de tone de animale moarte au fost extrase din apă și din cala navei, urmând a fi incinerate, însă societatea contractată a îngropat o mare parte dintre acestea la marginea localității Smârdan din județul Tulcea.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.