Dezastru în bucătăriile unor restaurante de pe litoral: inspectorii sanitari veterinari și-au pus mâinile-n cap!

0
566

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au realizat primele controale din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021. Astfel, în perioada 18-20 iulie au fost verificate 99 de unități de alimentație publică din stațiunile de pe litoral, respectiv: 49 de restaurante; 16 unităţi tip fast – food; 16 magazine alimentare; 6 laboratoare de cofetărie/patiserie; 1 bar; 2 snack-baruri; 3 unităţi de tip bufet; 2 unități tip bistro; 4 braserii.

Inspectorii de la ANSVSA au făcut razie pe litoral. Aceștia au pătruns în bucătăriile restaurantelor și fast-food-urilor pentru a vedea în ce fel se prepară mâncarea și cum sunt ținute ingredientele. Inspectorii și-au pus mâinile-n cap. Printre cârnați și carne au găsit sticle de suc și apă. Înghețata era depozitată la comun cu pungile de carne și exemplele pot continua. În urma verificărilor a fost aplicat un număr de 21 de amenzi contravenționale în valoare de 183.200 de lei pentru deficiențe privind: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; depozitarea alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor (8) și fast-food-urilor (8). Unităţile aflate pe litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021 pentru ca toți consumatorii să mănânce alimente sigure pe litoralul române“, susțin inspectorii.

0786.577.007, numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival la care puteți face sesizări

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia consumatorilor numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786.577.007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

În cadrul Comandamentului vor acţiona, în perioada 17 iulie – 30 august, echipe de control alcătuite din inspectori din cadrul Serviciului de Control Oficial Siguranţa Alimentelor, Circumscripții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale şi inspectori delegaţi de la DSVSA judeţene, în serii de câte două săptămâni.

Obiectivele acestor controale vizează atât respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare, dar și a măsurilor care se aplică pe durata prelungirii stării de alertă, pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19, în corelare cu relaxarea măsurilor aplicate operatorilor economici din domeniu.

Controalele oficiale vor fi realizate în unități de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranță alimentelor din categoria: tabere școlare, restaurante, pizzerii, cantine, fast-fooduri, laboratoare de cofetărie, cofetării, patiserii, pensiuni turistice, unitati tip catering, puncte gastronomice locale, etc.

Echipele de control astfel constituite, vor acționa în şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche. Scopul constituirii Comandamentului Sezon Estival este de a asigura un nivel de protecție a turiștilor, aceștia putând să consume produse alimentare în condiții de igienă și siguranță pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare.

Pentru eficientizarea activităților de control și asigurarea unui climat de siguranță alimentară pentru consumatori, inspectorii ANSVSA vor participa și la acțiuni comune cu reprezentanți ai celorlalte autorități cu responsabilități în domeniu.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.