Birocraţia va îngropa Sinagoga Mare din Constanţa: la cât de încet se mişcă CNI, punem cruce clădirii

0
327
Toată zona superioară a templului a fost distrusă. FOTO Cătălin SCHIPOR

Au trecut șase luni de la ultimul răspuns al Companiei Naționale de Investiții privind executarea lucrărilor de primă urgență și reabilitare generală a Templului Israelit din Constanța, cunoscut ca Sinagoga Mare. Imobilul istoric se prăbușește sub ochii noștri, iar cu toate acestea guvernanții sunt nepăsători.

Amplasamentul este situat pe strada C.A. Rosetti la numărul 2, colț cu strada Petru Rareș. De-a lungul timpului au fost emise documente și hârtii aferente reabilitării templului din care au rămas doar pereții.

În urma solicitării Focus Press, Compania Națională preciza, în luna ianuarie a anului în curs, că documentația referitoare la studiile DALI, studiul istoric, expertiză tehnică, întocmire și obținere studiu topografic, avize/acorduri se află în analiză. (vezi detalii AICI)

După șase luni, Focus Press a solicitat noi informații referitoare la stadiul în care se află documentația, iar răspunsul CNI este următorul: ”Documentația a fost avizată în cadrul Consiliului Tehnico-Economic al CNI SA. Finanțarea unui obiectiv de investiții în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS) este asigurată, în corelare cu alocațiile bugetare disponibile și numai după parcurgerea următoarelor etape: prezentarea și avizarea obiectivului de investiții în cadrul Consiliului Tehnico- Economic al Companiei Naționale de Investiții (CNI), prezentarea și avizarea obiectivului de investiții în cadrul Consiliului Tehnico- Economic al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), aprobarea indicatorilor tehnico- economici ai obiectivului de investiții prin emiterea ordinului MDLPA sau a hotărârii de guvern de aprobare a indicatorilor tehnico- economici, după caz, în conformitate cu prevederile legale ale Hotărârii de Guvern nr. 207/2020 din 18 martie 2020”.       

Astfel, după parcurgerea acestor etape (nu se ştie în cât timp!) se va demara procedura de achiziție pentru serviciile de proiectare și execuție.

Precizăm că, în anul 2020, prezenți fiind la Constanța, fostul premier Ludovic Orban şi directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrășcoiu, au fost înștiințați de către reporterii Focus Press despre starea Sinagogii Mari. La momenul respectiv, reprezentanţii Guvernului au dat asigurări că Sinagoga va fi reabilitată, în curând, de către Compania Națională de Investiții, în administrarea căreia se află din anul 2017. (vezi AICI)

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.