Galerie FOTO. Lecție de prim ajutor, în Biserica din Murfatlar: copiii Corului “Noii ostași ai lui Hristos” au învățat cum să salveze vieți omenești!

0
98

Viața și timpul nostru sunt de neprețuit. În cei peste 30 de ani de existență în România, salvatorii SMURD au intervenit în nenumărate situații de urgență, salvând milioane de vieți omenești, uneori cu sacrificiul propriei vieți, luptând cu timpul pentru a câștiga timp, pentru ca alții să trăiască! Preotul Alexandru Gabriel Lupașcu, parohul Bisericii ,,Nașterea Maicii Domnului” din Murfatlar, desfășoară activități diverse pentru comunitate. Așa se face că noii ostași ai lui Hristos au participat duminică, 25 iulie a.c., la un curs de prim ajutor susținut de Fundația SMURD.

Fiind ferm convinși că prin educație putem salva vieți, copiii din Murfatlar au avut șansa de a afla ce este o urgență. De asemenea, cei peste 30 de participanți au descoperit și care este modul corect de a reacționa și de a oferi primul ajutor în caz de necesitate. Cei mici au fost foarte receptivi și au învățat lucruri de bază când vine vorba de acordarea primului ajutor. Cei de la SMURD au reușit să le insufle dorința de a face bine și le-au vorbit despre faptul că ajutorul necondiționat oferit celor din jur se transformă în mai multe vieți salvate. “Mulțumim celor din Fundația SMURD pentru timpul petrecut alături de “Noii ostași ai lui Hristos”, la Biserica Nasterea Maicii Domnului Murfatlar”, a declarat preotul paroh Gabriel Alexandru Lupașcu.

Precizăm că astfel de cursuri sunt necesare și în școli. Cursurile de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte, iar o educaţie sanitară de la vârste mici ar creşte şansele de supravieţurire ale unei persoane, dacă cei din jur ar şti cum să intervină până la sosirea ambulanţei sau până la transportarea la spital a victimei pentru îngrijiri medicale de specialitate. În cazul unui accident soldat cu victime, viața persoanelor direct imiplicate depinde, de cele mai multe ori, de primul ajutor acordat înaintea echipalejor medicale la fața locului. Din nefericire, se pare că oamenii nu știu cum să reacționeze în astfel de situații. Educația pentru sănătate este obligatorie în multe țări ale lumii. Copii învață cum să se comporte în astfel de situații încă din clasele primare până într-a XII-a, iar noțiunile predate sunt adecvate fiecărui ciclu în parte.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, își dorește ca aceste cursuri de prim ajutor să devină obligatorii și în școlile din România: „Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară, poate să fie treptată (…) Dacă unele ţări au avut astfel de proiecte şi sunt viabile, nu văd de ce România să nu aibă astfel de proiecte şi să fie viabil. Trebuie să fie planificat corect. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să colaboreze şi cu alte ministere şi cu alte entităţi ca să realizăm acest deziderat, dar să nu fie o chestie doar de ‘hai să facem’, să fie o chestie planificată şi să fie de un impact mediu şi lung”.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.