Atenție la ce mâncați! Loturi de înghețată contaminată cu pesticide, retrase din peste 260 de magazine din toată țara

0
474
FOTO Alexandra VASILE

Toți ne dorim să ducem o viață sănătoasă și încercăm să facem acest lucru atât prin alimentație cât și printr-un stil de viață adecvat. Puțini știu însă, care sunt lucrurile de care trebuie să ne ferim și care ne fac rău treptat, fără să ne dăm seamă. Două sortimente de înghețată marca proprie a lanțului de supermarketuri Penny au fost retrase de la comercializare din peste 260 de magazine din toată țara, sub suspiciunea că ar fi neconforme.

Este vorba despre o înghețată cu arome de Tiramisu si Vanilie și o alta cu sirop de pepene galben. Persoanele care au cumpărat aceste produse le pot returna fără bon, iar banii le vor fi înapoiați. În cazul în care nu vor să le returneze, clienții sunt sfătuți să nu le consume și să le distrugă.

Potrivit specialiştilor, ar conţine un pesticid, oxidul de etilenă, care conform unei alerte emise de Comisia Europeană, este interzis în Uniune pentru că este cancerigen. Produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, trebuie retrase toate de pe piaţa europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat, a decis Comisia Europeană, notează AFP. Mihai Ponea, director pentru Siguranță Alimentară la ANSVSA, a precizat că este vorba despre mai multe loturi contaminate, și că anumite sortimente de înghețată au fost deja retrase de pe piața românească, în ultima lună.

Ce este Guma de caruba (E410)

Acest aditiv se utilizează ca aditiv și este natural, dar este vorba de un adiacent aditiv, în componență căruia s-a găsit oxid de etilenă, un pesticid. Dar doar câteva loturi au fost contaminate de această gumă. Acest aditiv E410 este un aditiv natural, și acesta a fost tratat cu oxid de etilenă, câteva loturi, care a intrat în înghețată. În acest moment, au fost retrase de pe piață peste 100 de mii de bucăți de înghețată, la noi în țară, de o lună de zile, de când au avut loc aceste discuții la Comisie. Noi am făcut retragerea încă de acum o lună de zile. Aseară s-a decis că poate fi un risc pentru sănătatea consumatorului și toate țările din Europa au intrat în alertă și retrag de pe piață această înghețată“, a declarat Mihai Ponea, director pentru Siguranță Alimentară la ANSVSA. Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.

Penny retrage două sortimente

Rețeaua Penny a retras “UNIQUE”- înghețata cu arome de Tiramisu și Vanilie și “HAPPY”, înghetata cu aromă și sirop de pepene galben, produse de Cicom SRL, cu cantități de 1000g/2000ml și 500g/1000ml, Lot lot UT 200421, Exp: 30.05.2022 lot HPG 130521; Exp:30.06.2022. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Mars retrage de pe piaţa din România mai multe loturi din îngheţată

Producătorul de îngheţată Mars retrage de pe piaţa din România mai multe loturi din îngheţată comercializată sub brandurile Bounty, Snickers şi Twix, comercializată individual sau la cutie cu şase bucăţi, după ce în aceste produse s-a descoperit oxid de etilenă, un ingredient cu potenţial cancerigen. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ANSVSA, Mihai Ponea, a declarat că în aceste produse cantitatea de oxid de etilenă este foarte mică, însă „consumul cumulativ din acest produs poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene chiar”.

Mars recheamă din România produsele noastre de îngheţată menţionate mai jos. Acest lucru se datorează prezenţei oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noştri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE. Acest fapt are impact cu privire la Mars precum şi alţi producători. ESTE IMPORTANT că, deşi nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de îngheţată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din îngheţată este minimal şi mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă”, a transmis ANSVSA.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.