DGASPC va cheltui jumătate de milion de lei pentru dezinfecția, dezinsecția și deratizarea centrelor

0
258

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța a demarat procedurile de achiziţie publică în vederea incheierii unui acord-cadru pe o perioadă de 24 luni, cu trei operatori economici, pentru achiziţia de servicii de dezinfecţie, dezinsecţie si deratizare cu substanţe omologate. Achiziţia este necesară pentru buna desfaşurare a activitaţii curente cât si pentru eliminarea sau prevenirea raspăndirii si apariţiei unor focare de infecţie, a unor epidemii, boli infecţioase determinate in special de virusul SARS CoV-2, pentru prevenirea apariţiei si combaterea diferitelor specii de insecte cât si pentru prevenirea apariţiei rozătoarelor. Pentru aceste servicii DGASPC Constanța va scoate din buzunar jumătate de milion de lei.

Dezinfecţia este metoda de decontaminare prin care se urmăreşte distrugerea din mediul fizic înconjurător a formelor vegetale ale microorganismelor, în scopul prevenirii şi combaterii infecţiilor şi în particular a bolilor transmisibile. Operaţiunea de dezinfecţie se va face prin nebulizare, iar substanţa folosită nu trebuie să fie toxică, să nu necesite curăţare după prestarea serviciilor, să fie biodegradabilă, noncorozivă, să aibă acţiune bactericidă, fungicidă, virucidă, sporicidă, cu spectru înalt de combatere să permită punerea rapidă în folosinţă a spaţiilor tratate.

Dezinsecţia va urmări distrugerea insectelor dăunătoare și a celor parazite (ţănţari, muşte, găndaci de bucatărie, ploşniţe, paianjeni, purici, molii, furnici, capuşe, etc) utilizându-se insecticide. Aplicarea se va face prin pulverizare în încăperi și spaţii inchise, pe pereţi, în colţuri, pe plafoane și pe pardoseli, utilizăndu-se pompe manuale sau pulverizatoare de presiune.

Deratizarea reprezintă o activitate de combatere a rozătoarelor prin mijloace fizice, chimice, biologice având ca scop menţinerea acestora la un nivel numeric foarte redus, ştiut fiind că rozătoaxele sunt vectori de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort, producând pagube materiale importante. Prin această activitate se evită transmiterea unor boli infecto-contagioase şi a infestaţiilor parazitare. Pentru deratizare operatorul va amplasa momeli raticide şi va efectua treceri periodice (la interval de 30 — 90 zile în interiorul perioadei de 6 luni) pentru verificarea, înlocuirea completarea cu momeli proaspete.

Operațiunile de dezinsecție se vor efectua de trei ori pe an, cele de deratizare de două ori pe an, iar operațiunile de dezinfecție vor avea loc doar în baza unei note de comandă în momentul în care vor fi identificate focare de infecție. Pentru toate cele 35 de centre/sedii DGASPC va trebui să scoată din buzunar 522.662,40 de lei, fără TVA. Cei interesați pot depune oferte de preț prin platforma SEAP până la data de 29.03.2021.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.