Directorul DSP Constanța, despre școlile cu toalete în curte: “Chiar dacă nu vor primi aviz, cursurile se vor face on-line”

0
1142
Cristina Schipor, directorul DSP Constanța. Foto: Alexandra VASILE
Cristina Schipor, directorul DSP Constanța

Unitățile școlare din localitățile constănțene Dobromir, Aliman, Amzacea și Ciobanu, fără apă, canalizare și cu toaletele în curte, sunt în atenția Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Constanța, a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ),  și a Instituției Prefectului. Deschiderea școlilor este o prioritate pentru reprezentanții Guvernului în teritoriu. De asemenea, începând de marți, 8 septembrie a.c., vor fi demarate verificări la unităţile de învăţământ din judeţ, mai ales în cele care nu au încă grupuri sanitare racordate la reţeaua de apă curentă, dar şi acolo unde sunt dificultăţi legate de conectivitatea la internet.

Va exista o ședință on-line cu toți directorii unităților de învățământ din județul Constanța la care va participa și prefectul și directorul  DSP, ec. Cristina Schipor.  Eu mă voi deplasa personal în aceste unități de învățământ. Vreau să văd în ce stadiu sunt și ce măsuri au fost luate la nivel local. Acum (luni, 7 august –nr.) merg către Cuza Vodă. Este singura localitate care va începe anul școlar conform scenariului nr. 3, scenariul roșu, pentru că acolo este o incidență a cazurilor peste 3/1000 de locuitori. Până în 14 septembrie, până în debutul anului școlar, mă voi deplasa în fiecare unitate de învățământ. Vom organiza echipe mixte, cu reprezentanții DSP și inspectorii școlari, care se vor deplasa în unităţile de învăţământ pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru noul an şcolar. Astăzi m-am întâlnit și cu domnul prefect. Lucrurile sunt în analiză și vedem ce măsuri s-au luat la nivel local, pentru a reglementa aceste situații”, a declarat, pentru Focus Press, Sorin Mihai, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Patru localități din județul Constanța riscă să nu primească autorizațiile de funcționare

Patru localități din județul Constanța riscă să nu primească autorizațiile de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică. Motivul? Au toaletele în curte. “Săptămâna aceasta efectuăm o verificare în comun cu ISJ. Conform ultimului Ordin, ministerul le-a oferit niște variante în sensul că pot monta niște containere. Dacă ei au găsit soluția potrivită, noi vom evalua. Școlile vor începe anul școlar. Chiar dacă nu le vom da aviz, cursurile se vor face on-line”, a declarat, pentru Focus Press, ec. Cristina Schipor, directorul DSP Constanța

Este o situație care trenează de ani de zile și este trist că până acum nu s-au găsit soluțiile necesare”

Autoritățile locale pot amplasa temporar anumite instalații, lavoare, fose septice, containere eco-sanitare care le va permite școlilor care nu sunt racordate la apă sau canalizare să funcționeze provizoriu.  “Conform Ordonanței 144 din 28 august 2020 ei pot să achiziționeze la nivelul administrației publice locale și chiar la nivelul unității de învățământ acele containere eco-sanitare pe care le pot folosi temporar până la rezolvarea situației cu care se confruntă. Este o situație care trenează de ani de zile și este trist că până acum nu s-au găsit soluțiile necesare. Avem localități care nu sunt racordate în integralitate la rețeaua de apă curentă și atunci trebuie să găsim aceste soluții alternative. În colaborare cu DSP vom vedea dacă în urma măsurilor luate la nivel local putem să deschidem unitățile de învățământ în scenariile I sau II sau se impune numai scenariul III, respectiv activități de învățare on-line”, a declarat inspectorul școlar general.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.