Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă a fost trimisă în judecată de DNA Constanța, pentru infracțiuni de corupție. Pe fond, toți cei trimiși în judecată au fost achitați. Dar decizia nu a fost definitivă, astfel că acum se judecă apelul. Iar procurorii DNA au solicitat suspendarea judecății cauzei până ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va da o hotărâre preliminară în cauza nr. C- 107/23 PPU, care se referă, printre altele, și la intervenirea prescripției răspunderii penale.
„Respinge cererea DNA – ST Constanţa de suspendare a judecării prezentei cauze penale până la pronunţarea, de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a unei hotărâri preliminare în cauza nr. C- 107/23 PPU, înregistrată pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Definitivă. Pronunţată azi, 12.05.2023, prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei“, potrivit minutei judecătorești a Curții de Apel Constanța.
Cauza nr. C- 107/23 PPU se referă, printre altele, și la intervenirea prescripției răspunderii penale. Din mai 2022, de când s-a schimbat legea, prescripția răspunderii penale nu mai este întreruptă de actele de procedură penală, multe dosare fiind pe punctul de a se încheia, tocmai pentru că a intervenit această prescripție. Iar magistrații s-au adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene, așteptând o hotărâre.
Următorul termen în procesul fostei conduceri a CNE Cernavodă, aflat acum în faza de apel, a fost stabilit pentru data de 25.05.2023.
Amintim că mai multe persoane din fosta conducere a centralei au fost trimise în judecată, în 2016, pentru abuz în serviciu și conflict de interese. Este vorba despre fostul director –Ionel Bucur, Elena Marinela Negulici –director economic, Ionel Encică – membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef Serviciu Protecție fizică și informații clasificate, Laurențiu Theodor Nicola – membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef Birou Protecție fizică și informații clasificate, Mădălina Olteanu – director economic și Victor Dărămuș – administrator al unei societăți comerciale.
După finalizarea cercetării judecătorești, instanța de fond, adică Tribunalul Constanța, a decis, pe 19.02.2021, achitarea inculpaților, dar au respins și pretențiile părții civile, SN Nuclearelectrica, și, totodată, au ridicat sechestrul asigurator instituit asupra celor implicați.
Decizia nu a fost definitivă, acum judecându-se apelul, la Curtea de Apel Constanța.
Liliana BELCIUG