Doar 29 de şcoli din Constanţa dețin autorizaţie de securitate la incendiu. Peste 100, nu! Şi nu se vor închide, deşi elevii sunt în pericol!

0
615
Elevii la scoală

Anul trecut, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a constatat peste 250 de nereguli în cazul controalelor desfășurate la unitățile de învățământ fără autorizație de securitate la incendiu din județul Constanța. În continuare 106 din totalul lor de 650 nu au acest document atât de important, dar acesta nu este un motiv pentru închiderea lor, potrivit legii. Asta deși preșcolarii, elevii, liceenii și studenții sunt în pericol.

În județul Constanța funcționează 650 de unități de învățământ, de stat și private, astfel: 227 de grădinițe, 273 de școli, 134 de licee și 16 universități. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Dobrogea, 515 dintre ele nu necesită autorizație de securitate la incendiu, deoarece clădirile au fost construite înainte de intrarea în vigoare a legislației specifice din domeniul avizării/autorizării privind securitatea la incendiu și asupra lor nu au fost efectuate modificări constructive ulterioare (conform Constituției României actelor normative nu se aplică retroactiv).

Și doar 29 (!!!) dintre ele dețin autorizație de securitate la incendiu. Din totalul de 650! Adică 106 unități de învățământ din județul Constanța trebuie să obțină această autorizație, dar până acum nu au reușit să facă acest lucru, deoarece fie nu au depus toate documentele necesare, fie nu respectă normele din domeniu, pentru a putea fi autorizate.

Până acum, I.S.U. Dobrogea refuză să răspundă în ce localități se află aceste unități de învățământ, ce măsuri de remediere au fost impuse în cazul acestora, ce sancțiuni au fost aplicate administrațiilor locale care administrează clădirile în care acestea funcționează și care sunt ele. Nici măcar ce termene au fost impuse pentru rezolvarea problemelor, dacă acestea au expirat și în ce localități. Nu ni se comunică nici măcar cât de mari sunt pericolele la care sunt expun elevii!

Și deși 106 unități școlare din județul Constanța nu sunt autorizate în acest sens, I.S.U. Dobrogea nu desfășurat decât 40 de controale în anul 2020. Adică nici la jumătate dintre ele. Chiar dacă în cele 40 de instituții de învățământ cărora le-au călcat pragul, inspectorii au constatat 250 de nereguli și au aplicat 242 de sancțiuni, inclusiv pe linia autorizării privind securitatea la incendiu. Deci în 40 de unități școlare s-au descoperit 250 de nereguli! Acesta nu este un semnal de alarmă??? Nici măcar după cele două incendii din spitalele românești, din ultimul an?!

Ce măsuri au luat I.S.U. Dobrogea și Inspectoratul Școlar Județean Constanța pentru reducerea numărului unităților de invățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu? S-au desfășurat ședințe și întâlniri de lucru cu reprezentanții I.Ș.J. Constanța în vederea dezbaterii și stabilirii activităților necesare pentru reducerea numărului acestor clădiri, s-a prezentat situația prefectului Constanței, s-a trimis corespondență către I.Ș.J. Constanța și școli cu privire la aspectele procedurale legate de obținerea autorizației, dar și către primarii care le au în administrare, pentru a conștientiza importanța autorizării, se monitorizează permanent aceste unități de învățământ (?), de desfășoară controale.

Dar nu se închide niciuna pentru că „lipsa autorizației de securitate la incendiu nu constituie, potrivit legislației în vigoare, bază pentru dispunerea măsurii de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor“, potrivit plt.maj. Anca Chiriță, purtător de cuvânt al I.S.U. Dobrogea.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.