Interviu cu directorul Gărzii de Coastă, comisarul șef Laurențiu Cicu: “Ne aflăm în faza studiului de fezabilitate pentru construirea unui sediu nou”

0
309

Comisarul șef de Poliție Laurențiu Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a acordat un interviu ziarului Focus Press, miercuri, 10 februarie a.c., în cadrul căruia au fost atinse subiecte de interes referitoare la achizițiile efectuate pe anul 2020, dar și proiecte importante ce se vor materializa începând cu anul 2021, printre care şi construirea unui nou sediu al Gărzii de Coastă.

”Noi ne numim Garda de Coastă pentru că avem deschidere la Marea Neagră, avem componentă navală și îndeplinim o mare parte din funcțiile Gărzilor de Coastă la nivel mondial și din această cauză ne-am aliniat la conceptul național, în special cel european de Gardă de Coastă. Noi, Poliția de Frontieră gestionăm frontiera României atât la Marea Neagră, frontiera cu Republica Bulgaria cât și frontiera pe fluviul cu Ucraina pe brațul Chilia. Este o structură destul de complexă, avem 11 structuri teritoriale ale Poliției de Frontieră și 12 servicii de trecere a frontierei în gestiune, dintre care șase sunt în regim rutier, șapte în regim portuar.”

Grada de Coastă și-a prezentat bilanțul în cursul săptămânii trecut, în cadrul unei ședințe de evaluare a activității (https://focuspress.ro/din-bilantul-pe-anul-trecut-al-garzii-de-coasta-politistii-au-depistat-24-de-masini-furate-si-au-salvat-de-la-inec-17-persoane/), aşa încât un subiect al discuției a fost cel legat de cele mai impresionante capturi din cursul anului 2020.

”Referitor la bilanțul pe care l-am avut săptămâna trecută, cele mai impresionante capturi din anul 2020 sunt: o captură importantă de țigări, un container plin de țigări, cu valoare de aproximativ 1 milion de euro, muncă pură a Poliției de Frontieră. În plus, unul dintre cele 31 de cazuri pe migrații a fost cu 20 de migranți în grup organizat descoperit undeva în zona Ostrov, un succes total, din punctul meu de vedere, în ceea ce privește modalitatea de acțiune a colegilor mei.  Am mai avut capturi de autoturisme foarte scumpe de peste 200 de mii de euro. O altă captură impresionantă este cea legată de captura de țigări din Portul Constanța. Am adus peste 5 miliarde de lei vechi la bugetul de stat, bani încasați ca și prejudiciu încasat”, a declarat comisarul șef de Poliție, Laurențiu Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă.

Iar cum anul 2020 a fost anul pandemiei de coronavirus, nici Garda de Coastă nu a scăpat, la nivelul structurii infectându-se un număr de 130 de polițiști, 225 au stat în carantină. Din nefericire nu au fost înregistrate decese și doar un singur polițist a fost internat.

Comisarul șef Laurențiu Cicu susține că în toată această perioadă ei s-au aflat în prima linie, neștiind cu ce persoane vor avea de-a face la frontieră, și aici ne referim la cei ce voiau să intre sau să iasă din țară la punctele de trecere ale frontierei.

Totodată, o noutate este faptul că Frontiera de est va fi supravegheată de la sfârșitul lunii februarie, mai precis de la data de 26, cu o dronă de mari dimensiuni, care îi va ajuta pe polițiștii de frontieră să identifice mai ușor și mai repede problemele.

„Primim în continuare sprijinul agențiilor europene EMSA ( Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă – n.r.) și EFCA (Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului – n.r.), punându-ni-se la dispoziție, pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea prelungirii cu încă șase luni, a unei unități aeriene tip dronă, o dronă performantă, care are o autonomie de șase ore de zbor, cu viteză de la 120 la 180 km/h, cu o serie de senzori foarte perfomanți, care ne transmit imagini și date în timp real în centrul de comandă și control SCOMAR“, a declarat directorul Gărzii de Coastă.

Acesta a mai precizat că, în paralel, se intenționează achiziționarea unor drone proprii, fiind deja identificată sursa de finanțare pentru acestea.

“Avem multe investiții, deși noi nu avem un serviciu sau un compartiment specializat pentru accesarea de fonduri europene, există doar o direcție la nivelul Inspectoratului General, și ne mândrim cu mai multe realizări ce sunt în curs de a prinde contur: Modernizare și reabilitare sistem energetic la Centrul de pregătire a cadrelor din Sulina, Modernizare Centrală Termică cu instalația aferentă și branșament gaze pentru Pavilion Administrativ la Grupul de Nave Constanța, care se află în curs de evaluare, finanțat de la bugetul statului cu contract de execuție semnal, termen de finalizare 2021. Modernizare și reabilitare sediul Centrului de formare și pregătire a persoanelor navigant de la Agigea, aici suntem în proces de identificare a surselor de finanțare. Modernizare și reabilitare termică a sediului Punctului de Frontieră Ostrov care este aflat în evaluare, Modernizare și reabilitare termică la sediului teritorial Tulcea unde suntem în proces de identificare a surselor de finanțare. Modernizare și reabilitare termică pentru sediul Punctului de Frontieră Vama Veche unde a fost finalizată recepția la data de 10 decembrie. Ieri am fost la fața locului, clădirea este total totală, nu s-au mai făcut reabilitări din anul 1970, 1972. De atunci fațada a fost neschimbată. O altă investiție, Modernizare și reabilitare termică pentru sediul sectorului pentru Trecerea Frontierei Băneasa, aici contractul este semnat și se așteaptă fonduri, noi ne-am și apucat de demolat anul trecut, așteptăm bugetul pentru acesta. Un lucru cu care sincer mă mândresc este construirea unui sediul nou la Garda de Coastă, fiind o instituție unică în țară există necesitatea reprezentativități chiar și prin această formă de exprimare a unui sediu distinct. La ora actuală este întocmit studiul de fezabilitate urmând a se identifica sursa de finanțare”, a declarat comisarul șef de Poliție Laurențiu Cicu, directorul Gărzii de Coastă.

Mai multe detalii în materialul VIDEO!

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.