DOCUMENT. Ai mai multe maşini, plăteşti impozit majorat!

1
1539

Consilierii locali au aprobat luni, 28.12.2020, impozitele și taxele locale la nivelul municipiului Constanța pentru anul 2021. Conform hotărârii, persoanele fizice care dețin două sau mai multe vehicule, plătesc impozit majorat!

Primarul Vergil Chițac a propus spre votul consilierilor locali proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2021, iar aceștia l-au aprobat cu 18 voturi pentru. Toate taxele au fost indexate cu indicele de inflație pe 2019, adică cu 3,8%, și au fost introduse unele noi, precum taxele pentru ocuparea domeniului public de către trotinete electrice sau supraimpozitarea spațiilor comerciale goale, neînchiriate.

În cazul autoturismelor înmatriculate, proprietarii persoane fizice trebuie să plătească 10 lei/200cm cubi (sau fracțiune din aceasta) pentru autoturismele cu capacitate cilindrică de până la 1.600cm cubi inclusiv, 21 de lei/200cm cubi (sau fracțiune) pentru cele cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 și 2.000cm cubi inclusiv, și 80 de lei/200cm cubi (sau fracțiune) pentru cele cu capacitate între 2001 și 2.600cm cubi inclusiv.

Pentru autoturismele înmatriculate cu capacitate cilindrică ce este cuprinsă între 2.601 și 3.000cm cubi inclusiv, impozitul este de 159 de lei/200cm cubi (sau fracțiune din aceasta), iar pentru cele de peste 3.001cm cubi persoanele fizice trebuie să plătească 320 de lei/200cm cubi (sau fracțiune).

În plus, impozitul pentru toate acestea se majorează cu o cotă adițională de 10,4%.

Dar dacă dețin în proprietate sau folosință două sau mai multe astfel de vehicule, constănțenii plătesc o altă majorare a sumelor de mai sus:

  • 20% în plus pentru cel de-al doilea autoturism
  • 50% în plus pentru cel de-al treilea autoturism și următoarele.

Majorarea se aplică fiecărui autoturism corespunzător ordinii de dobândire a dreptului de proprietate sau de folosire asupra bunului mobil.

În cazul în care la aceeași dată se dobândește dreptul de proprietate sau de folosință asupra a două sau mai multe autoturisme, ordinea numerică este cea declarată de contribuabilul persoană fizică. Declarația fiscală se depune în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

Astfel, impozitul pe mașini datorat de persoana fizică ce deține mai multe autoturisme se determină prin însumarea impozitului aferent fiecărui mijloc de transport calculat conform valorilor de mai sus, majorat cu cota adițională corespunzătoare ordinii în care a fost dobândită mașina.

V.I.

1 COMENTARIU

  1. De ce sa indexeze taxele cu indicele de inflație dacă salariile și pensiile nu se majoreaz și nici nu se actualizeazaă? Și parca se spunea în campanie ca taxele și impozitele nu se vor majora? Eu am doua mașini pe numele meu, una fiind folosita de copilul meu. Știe domnul primar cat am economisit eu ca să cumpăr cele doua mâine, la mina a doua, bineințeles?! Oare eu nu îmi plăteam corect impozitele pentru fiecare automobil? De de nu pune suprataxe pentru locuințe ori terenuri mai multe?
    Nu este corect! Păcat ca iar m-am lăsat înșelat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.