DOCUMENT. UPDATE. Obligarea asociațiilor de proprietari de a întreține spațiile verzi din jurul blocurilor, ilegală

0
3793

Consilierii locali USR Constanța transmit că Instituția Prefectului – Județul Constanța a emis avizul de legalitate privind Regulamentul pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța.

Potrivit USR Constanța, Prefectura Constanța susține că este nelegală prevederea din regulament potrivit căreia asociațiile de proprietari trebuie să se ocupe de curățenia și amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor, iar notificările trimise de Primărie acestora sunt ilegale. Precizăm că, în vara anului 2021, Primăria Municipiului Constanța a transmis către asociațiile de proprietari notificări pentru întreținerea spațiilor verzi din jurul blocurilor.

Prefectura Constanța a emis avizul de legalitate, confirmând oficial ceea ce consilierii locali USR Constanța au susținut în momentul în care domnul primar, Vergil Chițac, prin aparatul din subordine, a inițiat implementarea unor prevederi din 2013 ale Regulamentului pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța: obligarea asociațiilor de proprietari de a se ocupa de amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor este NELEGALĂ și că notificările pe care Primăria Constanța le-a trimis asociațiilor de proprietari sunt ILEGALE.

Amintim că la începutul lunii iunie 2021, consilierii USR Constanța au convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local Municipal, în care au depus un amendament la HCL 77, prin care s-a cerut exonerarea asociațiilor de proprietari de la obligații în ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi și a amenajării de spații pentru europubele sau containere speciale pentru colectare selectivă a deșeurilor municipale. Am ascultat nemulțumirile constănțenilor și am vrut să îndreptăm o serie de abuzuri evidente din regulament, însă consilierii municipali PNL și PSD au votat împotrivă, iar amendamentul nostru nu a trecut. Deși am arătat că HCL 77 conține prevederi și obligații neconforme cu legea, consilierii PSD susțineau că asistă la «un moment ridicol».

Ignorarea cu bună știință a legilor, așa cum este prezentat și confirmat în documentul emis de Prefectura Constanța, nu face altceva decât să demonstreze, din nou, că fotoliul de primar al orașului este ocupat de un om obișnuit să dicteze, inflexibil și determinat să ignore în continuare vocile constănțenilor nemulțumiți care, pe zi ce trece, sunt tot mai mulți!“, se arată într-un comunicat transmis pe USR Constanța.

Consilierii USR și PNL au ajuns, până la urmă, la o formă finală a unui draft de modificare a HCL 77/2021, iar acesta ar trebui să intre în consultare publică. Iar apoi să fie votat de către aleșii locali într-o ședință a CL.

În ciuda rezultatului din ședința extraordinară de anul trecut, am căutat soluții pentru a găsi o formă legală și eficientă prin care să modificăm regulamentul. După ce au votat împotriva amendamentului, consilierii PNL s-au așezat cu noi la masa discuțiilor, iar HCL 77, cu noi amendamente, va fi supusă consultării publice. Considerăm că este necesară existența unui astfel de regulament, însă acesta trebuie să fie conform legii și să permită administrației locale să acționeze în beneficiul cetățenilor, nu să le transmită notificări abuzive prin care îi obligă să facă munca în locul primarului“, au mai transmis consilierii USR Constanța.

În urma notificării Prefecturii Constanța, primarul Vergil Chițac trebuie să inițieze un proiect de hotărâre pentru modificarea HCL 77/2021, pentru intrarea în legalitate. Dacă nu, Prefectura Constanța va trebui să cerea anularea acesteia în instanță.

UPDATE. „Prefectura Constanța nu a emis un aviz de legalitate, ci o notificare, în luna septembrie a.c., prin care solicită clarificarea anumitor elemente din cuprinsul hotărârii respective. Este o practică frecventă în relația pe care Instituția Prefectului o are cu organele deliberative din județul Constanța în exercitarea atribuțiilor privind verificarea legalității. Urmare a unei astfel de notificări, unitatea administrativ-teritorială poate proceda la modificarea actului, la revocarea acestuia, dacă nu a intrat în circuitul civil, sau la transmiterea unor documente și informații suplimentare, în baza cărora, Instituția Prefectului să-și poată exercita atribuțiile legale prin emiterea avizului“, ne-au declarat reprezentanți ai Prefecturii Constanța.

L.M., V.I.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.