Interviu cu dr. Dina, despre documentarul “colectiv”: “Este un film care surprinde realitatea crudă de la momentul respectiv”

0
536

Ce s-a întâmplat după “Colectiv” în sistemul de sănătate? Dina: “Unele lucruri s-au schimbat, alte lucruri sperăm să se schimbe. Fiecare pacient are dreptul la un serviciu medical de calitate și acest lucru poate fi făcut într-un sistem medical performant”

Constănțeanul Constantin Dina, directorul Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătății, are un rol important în filmul documentar “Colectiv”. Alături de fostul ministru Vlad Voiculescu, dr. Dina a fost filmat în timp real în perioada verificărilor în unitățile sanitare din România.  Ce s-a schimbat de atunci și până în prezent în spitalele din România? Răspunsul l-am primit de la directorul Corpului de Control. Oficialul Ministerului Sănătății a declarat, pentru Focus Press, faptul că se cunoaște o îmbunătățire în ceea ce privește activitatea spitalelor. Facem precizarea că în urma tragediei din Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015 peste 30 de români răniți și-au pierdut viața în spitale din cauza unor infecții intraspitalicești.

Reporter: Ce îmi puteți spune despre filmul documentar “Colectiv”?

Constantin Dina: A fost o tragedie. Este un film foarte bine realizat. Este un film care surprinde realitatea crudă de la momentul respectiv.

Rep.: Cum v-ați lăsat convins să fiți filmat?

C.D.: N-am fost singurul filmat de la Ministerul Sănătății. Au mai apărut și alți colegi în această filmare. A fost o discuție la momentul respectiv cu domnul ministru Vlad Voiculescu referitor la activitatea pe care o făceam acolo, era destul de intensă la Corpul de Control, în 2016. Au fost mai multe discuții în legătură cu mai multe controale care s-au efectuat în țară, cu reacțiile pe care le aveau cei controlați și parte din discuții, cu aprobarea ministrului de la vremea respectivă, au fost filmate. Rapoartele de control conțin și alte date care nu pot fi date publicității.

Rep.: Este un documentar destul de sensibil despre sănătatea românilor. De ce nu s-a dorit filmarea și într-un Bloc Operator pentru a se înțelege exact cum stau lucrurile acolo?

C.D.: Ar trebui să discutați cu regizorul filmului.

Rep.: Imaginile cu rănile unui pacient pline de viermi te îngrozesc.

C.D.: Așa este. Știu că la momentul respectiv s-au luat măsurile necesare la unitatea sanitară respectivă.

Rep.: Ce s-a schimbat din 2015 și până în prezent în sistemul sanitar românesc, urmare a verificărilor pe care le-ați făcut pentru a nu se mai repeta astfel de situații?

C.D.: Unele lucruri s-au schimbat, alte lucruri sperăm să se schimbe. Fiecare pacient are dreptul la un serviciu medical de calitate și acest lucru poate fi făcut într-un sistem medical performant.

Rep.: Oferiți-mi un exemplu. Ce s-a schimbat în sistemul sanitar ca urmare a acestor anchete?

C.D.: S-au aprobat normele tehnice pentru curățenie, dezinfecție și sterilizare în unitățile sanitare publice și private. Tot acolo erau descrise și tehnicile de lucru precum și interpretarea pentru testele de evaluare a eficienței procedurii de dezinfecție. Consider că începând din momentul acela unitățile sanitare au  pus un accent mai mare asupra dezinfecției. Este un lucru bun. Au fost schimbate normele și transmise către unitățile sanitare, unități care au început să le implementeze astfel încât să nu se mai greșească. S-au luat numeroase măsuri pentru îmbunătățirea dezinfecției în toate unitățile sanitare din România. Pot să vă spun că aceste proceduri se aplică. Se cunoaște o îmbunătățire.

Rep.: Care a fost rolul dumneavoastră în acest documentar?

C.D.: La momentul respectiv era un documentar care se făcea în Ministerul Sănătății și nu numai. Nu eu am gândit cum să se facă acest film.

Rep.: Există o continuitate în privința controalelor în unitățile sanitare?

C.D.: Controale se fac în continuare în unitățile sanitare din România și se urmărește modul în care se aplică legislația în domeniul sanitar, inclusiv aplicarea procedurilor de dezinfecție.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.