Constănţeanul Constantin Dina, un fel de “Corado Catani” în filmul documentar “Colectiv”

1
1436

De la premieră au lipsit regizorul și constănțeanul Constantin Dina, directorul Direcției de Control și Integritate. Oficialul Ministerului Sănătății are un rol important în filmul documentar alături de fostul ministru Vlad Voiculescu.

Morți, mulți morți, putere, corupție, miciuni, anchete, demisii, amenințări, sinucidere, revoltă, proteste, arestări. Într-un cuvânt: “Colectiv!” Discutăm despre o imensă tragedie care a zguduit România din temelii. 30 octombrie 2015 va rămâne, probabil, Ziua Neagră din istoria României! Au trecut aproape cinci ani de atunci și numeroase întrebări încă mai rămân fără un răspuns clar. Filmul documentar, în regia celebrului Alexander Nanau (care nu doar îți deschide ochii, ci te sfâșie), a avut avanpremiera sâmbătă seară, în Constanța. Regizorul se plasează, pentru o mare parte de film, alături de jurnalistul Cătălin Tolontan și de echipa sa de investigații de la cotidianul Gazeta Sporturilor: Mirela Neag și Răzvan Luțac. Un documentar despre prețul adevărului și prețul corupției de neimaginat, chiar din centrul sistemului medical. O derulare lentă și înfricoșătoare a unui dezastru. Sâmbătă, la Constanța au fost prezenți Cătălin Tolontan, Mirela Neag și supraviețuitorul Mihai Grecea, victima incendiului de la Clubul Colectiv. A lipsit regizorul, dar și constănțeanul Constantin Dina, directorul Direcției de Control și Integritate. Oficialul Ministerului Sănătății are un rol important în filmul documentar alături de fostul ministru Vlad Voiculescu.

Cătălin Tolontan

În seara de 30 octombrie 2015, producătorul și regizorul Mihai Grecea organizase în Clubul Colectiv o echipă de filmare. Din acea echipă făceau parte Alex Chelba și Dan Ciobanu. Erau acolo la concertul trupei Goodbye to Gravity. Pentru aceasta, aveau să folosească mai multe camere, dintre care un GoPro, amplasat chiar lângă toboșarul trupei, Bogdan Enache. Acea cameră s-a topit în incendiul în urma căruia Alex Chelba, Dan Ciobanu, Bogdan Enache și alți 61 de oameni și-au pierdut viața. Din fericire, o parte din cardurile de memorie ale celorlalte camere au păstrat memoria a ce s-a întâmplat atunci. Recuperate de anchetatori, filmările au devenit probe în dosarul Colectiv. Fragmente din ele apar acum pentru prima dată în fața publicului odată cu documentarul „Colectiv”. “Există două dosare Colectiv. Toată speța de la Colectiv s-a împărțit în două cauze. Prima cauză este cea care a tratat ce s-a întâmplat în club. De ce a luat foc? De ce s-a ajuns în situația tragediei? Ce s-a întâmplat până în momentul în care au ieșit oamenii de acolo, până să vină pompierii? Această cauză s-a judecat în primă instanță la Tribunalul București. Există o sentință în primă instanță și urmează apelul, probabil că în jumătate de an, dacă instanțele vor termina cu greva. Cea de-a doua cauză este foate importantă pentru noi toți și anume felul în care a intervenit sistemul de urgență și sistemul medical. Acolo vorbim de medici, de Arafat (dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență –n.r.), miniștri, prim-ministru. Acea cauză este la Parchetul General în cercetare de atâția ani”, a spus Grecea.

Supraviețuitorul Grecea, despre procurorul Augustin Lazăr: “Cum și-a încheiat mandatul, dosarul a început să se miște”

Tot el a ținut să sublinieze și faptul că: “Foarte mulți dintre noi probabil că am apreciat activitatea procurorului Augustin Lazăr. Ni s-a părut că în anumite momente a fost o rază de speranță. Câtă vreme domnul Augustin Lazăr a fost procuror general acel dosar nu s-a mișcat. Cum și-a încheiat mandatul, dosarul a început să se miște. Poate este o coincidență, dar nu cred. Dosarul este în lucru. Au mai fost audiate nume importante. Cum se face puțină presiune publică, atunci se mai audiază câte un personaj. Să sperăm că la un moment dat va ajunge în instanță, dar este clar că lucrurile undeva sunt tărăgănate. Este un dosar de maximă importanță pentru noi toți”. În urma tragediei din Clubul Colectiv, Mihai Grecea a stat 28 de zile în comă.

Tolontan: “Corpul de Control a făcut niște lucruri care au rămas în memoria oamenilor

Filmul, care a intrat în cinematografe pe 28 februarie a.c., spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.Incendiul de la Colectiv a lăsat o țară întreagă îndurerată: 37 de răniți au murit în spitale! Sunt scene emoționante, teribil de intense și cu un ritm care sugerează tulburări interioare profunde. Ele reamintesc în permanență de unde a pornit totul și ce nu trebuie uitat niciodată. Mă refer aici la scenele îngrozitoare în care se vede foarte clar cum rănile unui pacient internat la Spitalul de Arși din Capitală erau pline de viermi la propriu. Bietul om a murit în 2016. Trecând de subiectivism, ce înseamnă “Colectiv” pentru Cătălin Tolontan? “Șansa de a dialoga, acum, prin intermediul filmului, cu mii de oameni și înainte cu milioane de oameni care au citit articole. Îi redescopăr pe oameni ceva mai optimiști, mai înverșunați ca să încerce să-și ia viața în propriile mâine”, a declarant, pentru Focus Press, Cătălin Tolontan. Șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, dr. Constantin Dina, un fel de “Corado Catani” în filmul documentar “Colectiv”, a lipsit de la avanpremieră. Cum a fost convins să joace în acest film, cât de mult a ajutat și care a fost rolul constănțeanului în ancheta Colectiv am dorit să aflăm chiar de la Cătălin Tolontan: “Regizorul l-a convins pe șeful Corpului de Contol al Ministerului Sănătății (să apară în filmul documentar – n.r.). Chiar nu știu cum l-au convins. Este meritul regizorului. Eu vă pot spune ca jurnalist ce a făcut Ministerul Sănătății. Cred că șeful Corpului de Control, în vremea Guvernului Cioloș, s-a mișcat ca și Minister mai bine decât de obicei. Corpul de Control a făcut niște lucruri care au rămas în memoria oamenilor. Atunci, în 2016”.

Constantin Dina

Prodecanul Citirigă, despre “Colectiv”: “Revoltă violentă”

Câteva sutede constănțeni, majoritatea elevi de liceu sau studenți, au urmărit timp de două ore documentarul, iar apoi au dorit să adreseze întrebări autorilor și protagoniștilor filmului. La un moment dat, un constănțean i-a întrebat pe jurnaliștii Gazetei  Sporturilor: “De ce nu există o presiune mai mare a media pentru rezolvarea acestor dosare, precum Colectiv?”. Din primele rânduri, o tânără a dorit să intervină. ”Pentru că această presiune ar trebui să fie responsabilitatea noastră, a tuturor. Eu, la Colectiv, aveam 14 ani și abia acum înțeleg lucrurile și cred că e timpul să ne preocupăm de cum merge societatea”. Cei prezenți în sală au aplaudat-o. Lectorul universitar dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius, prezent la avanpremieră, a mărturisit că a fost cuprins de “o revoltă violentă”. Prodecanul Citirigă a dorit să-i întrebe pe Mirela Neag și pe Cătălin Tolontan ce au simțit atunci când le-au fost amenințate familiile: “V-a fost vreodată frică și v-ați gândit să vă opriți?”  Mirela Neag crește singură o fată și sună zilnic de aproximativ 20 de ori acasă să se asigure că totul este bine. “Teama ei se numește Ana. A avut și Ana suficiente momente în care o mașină a accelerat, au apărut oameni care nu trebuiau să fie acolo în fața blocului. Ana nici nu vrea să vadă filmul, pentru că este filmul care condensează motivul pentru care mama ei nu a fost lângă ea vreme de 17 ani”, a explicat Tolontan. 

Mirela Neag, despre amenințări: “Fac parte din fișa postului”

Mirela Neag, jurnalist de investigații Libertatea și Gazeta Sporturilor, susține că nu a fost nici prima și nici ultima amenințare: “Fac parte din fișa postului. A fi jurnalist înseamnă să relatezi de pe fronturile de război. (…) Teama face parte din munca de zi cu zi. Mie și cred că și lui Cătălin Tolontan și colegilor noștri ne este mai teamă să nu greșim și să publicăm informații eronate decât că mai primim un e-mail sau un mesaj amenințător”. Mirela a spus că au fost filmați în timp real: “Nu a fost nimic regizat”. “Meritul este al regizorului (…) Este cea mai bună narațiune a anuli 2016”, a accentuat Tolontan. Sute de constănțeni au păstat liniștea, în sală, cât a curs genericul de final al filmului ”Colectiv” și au așteptat să adreseze întrebări autorilor și  protagoniștilor.

„Săracele asistente, unele, își dau și viața. Mor pe capete la locul de muncă

O asistentă din Constanța a dorit să participe la discuții. Aceasta a dezvăluit că în seara tragediei de la Colectiv ieșea de la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, acolo unde făcea practică: “Eram elevă. Acum sunt asistent medical. Țin să spun că am dat de șase ori concurs în Spitalul Județean, spital de stat. Treceam proba scrisă și picam interviul. De ce? Un examen a fost anulat pentru a fi luat de aceeași persoană. Este pură coincidență sau s-a făcut ceva? Asta nu știu. Mulți dintre noi lucrăm în privat și privații ne muncesc cum vor și trebuie să ne conformăm. Am văzut oameni care dădeau vina pe medici și pe asistente că nu își fac treaba. Săracele asistente, unele, își dau și viața. Mor pe capete la locul de muncă. Ultimul accident vascular cerebral l-a făcut o asistentă din Spitalul Județean în timpul serviciului. De ce? Surmenaj, muncă foarte multă, pacienți care nu reprezintă gravitate”. Suntem pregătiți ca țară dacă se va întâmpla din nou o tragedie asemănătoare celei de la Colectiv? “Nu știu ca țară, dar ca cetățeni suntem pregățiți. Eu asta cred”, a conchis, pentru Focus Press, Cătălin Tolontan.

Video aici:

Publicată de Belu Sorin pe Sâmbătă, 29 februarie 2020


Alexandra VASILE

1 COMENTARIU

  1. Sănătatea în România este la pământ, datorită unor manageri corupți și a incompetentei unor ninistri, directori și funcționari din ministerul sanatatii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.