Dosar DNA pentru spălare de bani, cu prejudiciu de 20 de milioane de lei: în 2 ani a avut 5 termene, toate amânate

0
3654
Sediul DNA Constanța

Dosarul unor constănțeni, acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu destul de mare, trenează pe rolul instanțelor din 2019. Asta pentru că, din momentul trimiterii în judecată a acestora, nu s-a întâmplat mai nimic.

Este vorba despre patru  persoane din Constanţa și un cetățean străin (cel puțin după nume așa pare), trimise în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, prin care au cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de aproape 20 de milioane de lei.

Procurorii DNA Constanţa au dispus, în 2019, trimiterea în judecată a inculpaţilor C.Dodiş, Cr. Dodiş şi I.Băjănaru, la data faptelor administratori ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, precum şi a lui Tawil Rabih şi R. C. Gheocanu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Evaziune fiscală cu fier vechi

Potrivit rechizitoriului, așa-zișii ”afaceriști”, în perioada 2007 – 2008, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, au omis, cu intenţie, să evidenţieze în contabilitate atât operaţiunile comerciale efectuate, achiziţii şi livrări de deşeuri feroase, cât şi veniturile realizate în urma acestor activităţi.
Sumele astfel obţinute au fost disimulate prin folosirea unor documente (borderouri fictive de achiziţie deşeuri metalice) care aveau rolul de a crea aparenţa mincinoasă că sumele retrase din conturi aveau o destinaţie şi o origine licită. În realitate, sumele respective proveneau din fraudarea bugetului de stat ca urmare a neînregistrării în contabilitatea societăţilor pe care le administrau a operaţiunilor comerciale şi veniturilor realizate“, se arată în comunicatul DNA.

C.Dodiş, Cr. Dodiş şi I.Băjănaru au beneficiat, potrivit procurorilor, de ajutorul inculpaţilor Tawil Rabih şi R. C. Gheocanu, care s-au implicat “în mod direct în întregul mecanism infracţional”, prin acte de achiziţie a deşeurilor feroase, plata acestor mărfuri, retragerea sumelor de bani provenite din evaziune, procurarea documentelor financiar contabile pentru societăţile presupus evazioniste, oferirea de indicaţii privind completarea şi conţinutul acestora etc.

Ca urmare a acestor demersuri a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 19.938.692 lei, reprezentând impozit pe profit, impozit pe dividende şi contribuţie la fondul de mediu. În cauză Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă cu suma totală de 21.246.297 lei“, au mai precizat anchetatorii.

Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunurilor imobile ce aparţin inculpaţilor Tawil Rabih şi R. C. Gheocanu. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi asupra bunurilor mobile sau imobile care vor intra în patrimoniul inculpaţilor C. Dodiş, Cr. Dodiş şi I. Băjănaru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, unde, așa cum precizam inițial, nu s-a întâmplat mai nimic.

Doi ani de proces fără niciun demers

Din mai 2019 și până în prezent au avut loc doar 5 termene de judecată, dintre care ultimul a fost miercuri, 31 martie. În aceste 5 termene au fost o declarație de abținere a unui judecător, o cerere de amânare formulată de un avocat, un termen pentru îndeplinirea procedurii de citare a părților și încă o amânare, din cauza lipsei unuia dintre avocați. Miercuri, 31 martie, instanța a acordat un nou termen, întrucât au lipsit doi dintre inculpați, dar și avocații lor.

Asta pentru unii cetățeni care se întreabă de ce durează atât de mult aceste procese de judecată. Pentru că se poate!

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.