Dosarul hoților care furau “de mână” cu polițiștii se află, din nou, în “punctul 0” al procesului

0
2005
Trafic de mărfuri în Portul Constanța. FOTO APMC

Dosarul unor hoți din Portul Constanța, care furau ”mână în mână” cu polițiștii de la Transporturi, se ”zbate” de circa 8 ani, între polițiști, procurori și judecători, însă fără vreun rezultat concret. Asta pentru că ba s-au invocat unele vicii procedurale și s-a retrimis cauza la Parchet pentru refacerea anchetei, ba s-au făcut contestații, s-au dat amânări peste amânări, în timp ce unii inculpați, condamnați în alte cauze chiar mai vechi, și-au executat pedepsele, ba au și fost eliberați unii dintre ei.

În 2012, un mega dosar penal făcea valuri la nivel național, mai ales că la mijloc era vorba și despre unii polițiști din cadrul Serviciului Poliție Transporturi Maritime Constanța, care sprijineau grupul infracțional, în loc să aplice legea, punând într-o lumină extrem de proastă această structură.

După ce urmărirea penală a fost finalizată, în 2016, dosarul a luat drumul instanței, însă fără prea multe sorți de izbândă.

Grupul de hoţi era format din Dumitru Daniel Corîciu, zis “Ţiganu”, Carmil Sipoş, Ionuţ-Dumitru Arotăriţei, zis “Ptic”, Marcel Căciun, zis “Borţos”, Iulian Dorel Munteanu, zis “Iuli”, Constantin Acozmulesei, zis “Picioruş”, Giorgian Ştefan Poenaru, zis “George” sau “Grasu”, Mihai Fânariu, zis “Funariu”, Daniel Andrei Botez şi Ciprian Stoica, zis “Nebunu”.

Aşa cum s-a stabilit la vremea aceea, persoanele enumerate au sustras zeci de tone de marfă din incinta Portului, beneficiind de protecţia poliţiştilor, dintre care amintim doar câţiva: Florian Silviu Ghica, Demirel Cadîr, Cosmin Buştiuc, Cristian Badea, Cristian Badea, Emil Boghiu, Cristian Moşoiu, Alex Tiberiu Neacşu, precum şi agenţilor de pază de la SC T.P. SRL Simona Andrei, Cristian Marian Dumitru şi Vasile Bulgaru.

Judecarea cauzei nu avea să avanseze prea mult, întrucât, în acest moment, în 2020, după 4 ani de proces, dosarul se află în faza de contestație, la Tribunalul Constanța, în camera preliminară. Marți, 11 august, a avut termen pe fond, însă, așa cum era de așteptat, cauza a fost amânată pentru data de 23 septembrie.

Pentru cei care nu cunosc date despre activitatea infracțională a acestui grup, se știe că indivizii erau specializați în furtul de la îngrășăminte tip ”uree” din vagoanele ajunse în Portul Constanța, dar erau ”maeștri” și în spartul locuințelor de prin oraș, în urmă cu circa 9-10 ani, chiar mai mult pentru unii dintre ei. În schimb, polițiștii au fost acuzați de complicitate la furt calificat, luare de mită, primirea de foloase necuvenite, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, folosirea unor informaţii nedestinate publicităţii ori permiterea unor persoane neautorizate de a avea acces la ele, abuz în serviciu în formă calificată, trafic de influenţă şi alte fapte similare.
Au fost și cazuri în care hoţii erau sunaţi de poliţişti care comandau şniţele, Coca-Cola, ţigări, whiskey sau carne. Pentru aceste fapte au fost trimiși în judecată cu toții, însă până la o hotărâre definitivă mai au de ”așteptat”.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.